Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

10 GLAVNIH RAZLOGOV ZA BOLEČE ZOBE

10 GLAVNIH RAZLOGOV ZA BOLEČE ZOBE
10 GLAVNIH RAZLOGOV ZA BOLEČE ZOBE

Zakaj lahko zob boli je mnogo vzrokov. Preberite si 10 glavnih razlogov za boleče zobe:

  1. Karies – bakterija se v ustih hranijo z ostanki hrane, ki ostanejo ujeti med zobmi, pri tem pa nastajajo kisline, ki povzročijo demineralizacijo sklenine, ki ščiti notranjo zobovino – dentin. Ta pa je bolj občutljiva tako na toplotne dražljaj toplo – hladno kot na sladko ali kislo.

  2. Kislinske erozije – kisline v hrani, ki jo zaužijemo, lahko pa tudi želodčna kislina lahko raztaplja sklenino in tako postanejo taki zobje bolj občutljivi tako na toplotne dražljaj toplo – hladno kot na sladko ali kislo.

  3. Recesija – umik dlesni razgali zobno korenino. To se lahko pojavi z leti, lahko zaradi nepravilne tehnike čiščenja.

  4. Občutlivost po zobozdravniških posegih – Zaradi zobozdravniških posegov lahko pride do prehodnih bolečin po plombiranju, čiščenju zobnega kamna, puljenju zoba … Bolečine so včasih pričakovane. V kolikor se po tenu dni po posegu bolečine ne stopnjujejo več, se bodo umirile same od sebe.

  5. Stare ali izpadle plombe ter plombe, ki niso več tesne. Plombe zapolnjujejo prostor, kjer je bil pred izdelavo plombe karies. Kadar niso več tesne zaradi sekundarnega kariesa, odloma ali dotrajanosti se v te špranje nabirata hrana in zobna obloga – biofilm. Značilno je, da se lahko pojavi bolečina, ko potegnemo zrak. Bakterije in hrana, ki lahko zaide v take špranje draži živčne končiče, kar zaznamo kot bolečino.

  6. Poke, odkruški (odlomljeni koščki) ali frakture (zlomi) zob in zobnih korenin. Poškodbe zob nastanejo zaradi nesrečnih udarcev v zobe ali čeljusti oz. nesrečnih padcev, kjer se lahko v zobe udarimo ali pa udarijo zobje ob zobe (npr. padec z udarcem v brado). Zobje z leti lahko obrabijo in oslabijo, zobovina se stara skupaj z nami in postaja bolj krušljiva. Še posebno, kadar je prisotno škripanje ali stiskanje zob – bruksizem. Poke in frakture lahko izpostavijo živčne končiče, ki nam sporočajo, da nekaj ni v redu.

  7. Gingivitis in parodontoza parodontalna bolezen. Kronično vnetje obzobnih žepkov povzroča bolečino šele, ko je bolezen zelo napredovala. Direktni vzrok je biofilm, ki se naseli in vrase v take žepke in tam povzroča vnetje. Lahko se zgodi, da vnetje žepka napreduje tako globoko ob korenini, da doseže vršiček korenine in na ta način povzroči retrogradno vnetje zobne pulpe (zobnega živca).

  8. Koreninski in parodontalni abscesi. Kadar je prisoten granulom na vršičku korenine in se zagnoji ter tkivo okrog zateče rečemo temu absces. Zagnojijo se lahko tudi žepki pri parodontozi (parodontalni absces).

  9. Bruksizem – škrtanje in stiskanje zob povzroča izredno obremenitev na zobe ter čeljustne sklepe. Zobe se lahko pretirano obrabijo, kar lahko povzroča bolečine, lahko pa se na zobeh pojavijo okruški, skleninske poke ali frakture zobnih kron in zobnih korenin.

  10. Sevajoča bolečina – Lahko se zgodi, da bolečina seva v zobe zaradi vnetij v drugih predelih glave in vratu. Vnetje sinusov pogosto lahko povzroča občutek bolečine v zgornjih zobeh. Obrazno bolečino, ki seva v zobe lahko povzročajo tudi vnetja obraznih živcev in živcev, ki oživčujejo čeljustne kosti in zobe – nevralgije. Pozorni pa moramo biti na bolečino, ki lahko seva npr. v spodnjo čeljust kot posledica okvare hrbtenice ali pa pri koronarnih boleznih srca npr. angina pectoris.

Kot lahko vidite, je lahko bolečina dobrodošel alarmi signal, ki nas dobrohotno opozori na grožnje, ki pretijo našemu oralnemu (ustnemu) in splošnemu zdravstvenemu stanju.

Vaš zobozdravnik vam lahko pomaga prepoznati vzroke bolečin in vam lahko svetuje ustrezno zdravljenje ter pripomore k boljšemu počutju ter tako zaščiti vaš nasmeh.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.