Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE ZOBNI VRAG?

KAJ JE ZOBNI VRAG?
KAJ JE ZOBNI VRAG?

Nedavno sem naletela na prisrčno vprašanje o zobnem vragu. Zobni vrag se običajno pojavi vsako pomlad, ko se začne sezona svežega sadja in zelenjave in s tem uživanja več solat in sadja. Takrat znajo biti ti zobni vragi precej nadležni. Zobni vrag se prav rad pojavlja tudi poleti, ko pijemo več gaziranih, energijskih in športnih pijač.

Takole gre to vprašanje o zobnem vragu:

Na enem zobu (na zgornji čeljusti, 5) se mi dlesen pomika navzgor in zobozdravnica mi je rekla, da je to ‘zobni vrag’. Ker sam še nisem slišal za to, me zanima, kaj to sploh je in če obstaja nevarnost, da ostanem brez zoba?

Oh, kako prisrčno! Imate prav, res je lahko pravi vrag tale zobni vrat. Prav dobro ste me nasmejali. Zobozdravnica je rekla “zobni vrat”, ne “zobni vrag”. Če bi jo takoj vprašali, kaj je to “zobni vrag”, sem prepričana, da bi se oba od srca nasmejala. Zobni vrat imenujemo področje zobne korenine, kjer se je umaknila dlesen.

Praviloma naj bi dlesen segala do sklenine na zobni kroni in v celoti pokrivala zobno korenino. Kadar pa se iz različnih vzrokov dlesen umakne in se razgali korenina, rečemo temu področju razgaljene korenine zobni vrat oziroma, kadar jih je več – razgaljeni zobni vratovi. Korenina iz dentina in ta je mnogo bolj prepusten za termične in kemične dražljaje. Bolečina zna biti izjemno zoprna in trdovratna tako med prehranjevanjem kot med pitjem predvsem hladnih pijač.

Preobčutljive razgaljene zobne vratove zdravimo jo z raznimi impregnacijskimi premazi. Če na njih nastane erozija, klinast defekt ali karies, pa lahko tudi s plombiranjem.

Samo zaradi razgaljenega zobnega vratu ne boste ostali brez zoba. Če pa bi bil umik dlesni posledica parodontalne bolezni, je potrebno parodontalno bolezen zdraviti.