Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kaj se lahko zgodi če ne ukrepate ob oteklini zaradi vnetja zoba?

Kaj se lahko zgodi, če ne ukrepate ob oteklini zaradi vnetja zoba
Kaj se lahko zgodi, če ne ukrepate ob oteklini zaradi vnetja zoba

Ko opazite z oteklino zaradi vnetja zoba, je pomembno, da ukrepate čim prej, saj lahko neukrepanje privede do resnih posledic.

 

Stopnjevanje bolečine in nelagodja:

Najbolj očiten učinek neukrepanja pri oteklini zaradi vnetja zoba je stopnjevanje bolečine in nelagodja. Vnetje zoba povzroča pritisk na občutljiva tkiva v ustni votlini. To lahko privede do hude bolečine. Brez zdravljenja se bolečina običajno le še stopnjevala, kar lahko močno vpliva na vašo kakovost življenja.

 

 Absces zoba

Absces je resen zaplet vnetja zoba, največkrat kroničnega granuloma – Kroničnega apikalnega parodontitisa, ki se pojavi, ko se okužba razširi in se nabira gnoj v tkivih. To povzroča večanje otekline in bolečine ter lahko privede do zapletov, kot je sepse (okužba krvi), ki ogroža življenje. Zdravljenje abscesa zahteva kirurški poseg in antibiotike ter lahko zahteva tudi odstranitev prizadetega zoba.

Tudi pri parodontozi – parodontalni bolezni se lahko razvije absces. Imenujemo ga parodontalni absces.

Širjenje okužbe okolna tkiva:

  • Oteklina zaradi vnetja zoba je pogosto znak okužbe. Če ne ukrepate pravočasno, se lahko okužba širi na druge dele ustne votline, kot so dlesni, čeljustna kost ali celo obrazno tkivo. To lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno z abscesom (nabiranjem gnoja), ki ga je treba nujno zdraviti.
  • Gnoj, ki se zaradi ognojenega zoba nabira ob vršičku korenine odriva okolne strukture in nanje vrši pritisk. Prav tako se vnetje širi v okolna tkiva, med okolne mišice.
  • Huda oteklina na obrazu, ki zajame čeljustni sklep lahko povzroči otrdelost sklepa in posledično zmanjšano ali  onemogočeno odpiranje ust – trizmus.
  • Oteklina, ki se širi pod jezik in proti grlu lahko ogrozi dihanje in požiranje (angina Ludovici)
  • Pri oteklinah v zgornji čeljusti, ki se širijo proti očesu, pa obstaja nevarnost, da bo oteklina stisnila očesni živec in ogrozila vid, kar v skrajnih primerih, ko ne ukrepamo res hitro lahko vodi tudi do trajne okvare tega živca in slepote.

Če nič ne ukrenemo, se lahko pri spodnji čeljusti med vnetje razširi med mišice obraza, ustnega dna in grla. Če še nič ne ukrenemo, se vnetje lahko razširi v vrat in prsni koš.

 

Izguba zoba:

Če se vnetje zoba ne zdravi (endodontija – zdravljenje koreninskih kanalov), lahko na koncu privede do izgube prizadetega zoba. To lahko vpliva na vašo sposobnost žvečenja, govorjenja in estetike nasmeha. Poleg tega lahko izguba zoba vpliva tudi na strukturo čeljusti in sosednje zobe, kar lahko povzroči nadaljnje težave. Tam, kjer zob izpulimo, se nivo kosti zniža. To lahko razgali korenine sosednjih zob.

 

Vpliv na splošno zdravje – Ko se vnetje razširi

Vnetje zoba je sprva le lokalizirano. Nezdravljenje lahko vpliva na vaše splošno zdravje.

Ko se vnetje razširi, se sproščajo bakterije v kri in lahko povzročijo splošno slabo počutje in povišano telesno temperaturo – vročino. Če še vedno nič ne ukrenete, lahko tako vnetje vodi v sepso.

Študije so povezale zobno vnetje s povečanim tveganjem za srčne bolezni, možgansko kap, sladkorno bolezen in druge resne zdravstvene težave. Vnetje v ustni votlini lahko povzroči tudi sistemske vnetne odzive v telesu, ki lahko vplivajo na različne organe in tkiva.

Razvije se lahko kronična bolečina:

Če ne zdravite otekline zaradi vnetja zoba, se lahko stanje razvije v stalno, kronično bolečino. Kronična bolečina v ustih lahko močno vpliva na vaše vsakodnevno življenje. Kadar kronična bolečina postane trajna, lahko moti  prehranjevanje, govorjenje in spanje. Poleg tega lahko kronična bolečina povzroči tudi psihične težave, kot sta depresija in anksioznost.

 

Zdravljenje otekline zoba

Če se vam pojavi oteklina zoba čim prej k zobozdravniku, da zob odpre, kar je prvo dejanje v postopku zdravljenja zobnih korenin.

S tem postopkom se omogoči iztekanje gnoja skozi kanale zoba. Če pa koreninskih kanalov ni mogoče odpreti, ker je zob na primer oskrbljen z zatičkom, najprej ocenimo, ali bo zob mogoče ohraniti in se glede na to odločamo naprej.

Kadar je prisotna oteklina, prerežemo dlesen nad zobom, da gnoj lahko izteče. Postopek se imenuje incizija. V prerezano dlesen se vstavi drenažni trak, ki pomaga pri iztekanju gnoja.

Kadar zaradi oteženega ali onemogočenega odpiranja ust incizija v ustih ni mogoča, jo je treba izvesti skozi kožo na obrazu. V primeru, ko so pridruženi še znaki splošnega slabega počutja in povišane telesne temperature pa običajno, predpišemo še antibiotike.

Ko se vnetje umiri, nadaljujemo ali z zdravljenjem koreninskih kanalov, ali zob izpulimo.

Kadar pa ocenimo, da, čeprav ne moremo zdraviti koreninskih kanalov zob še lahko ohranimo, se odločimo za postopek, imenovan apikotomija. To je kirurški postopek, pri katerem kirurg odstrani ognojeni vršiček korenine.

 

Neukrepanje ob oteklini zaradi vnetja zoba ima lahko resne posledice za zdravje in kakovost vašega življenja. Zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje otekline zoba sta ključnega pomena za preprečevanje zapletov in ohranjanje zdravja. Redni obiski zobozdravnika ter dobra ustna higiena lahko pomagajo preprečiti tovrstne težave.

 

Imate granulom ali ognojen zob? Ne čakajte! Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907