Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ SPOROČA BOLEČI ZOB NA POTOVANJU?

KAJ SPOROČA BOLEČI ZOB NA POTOVANJU?
KAJ SPOROČA BOLEČI ZOB NA POTOVANJU?

Potovanje je eden od najboljših načinov za sprostitev in zmanjšanje stresa, zato je potovanje lahko učinkovit beg od stresa – odklop od stresnega vsakdana.

Pa vendar je potovanje za telo stres. Sprememba okolja, sprememba klime, sprememba dnevnega ritma, sprememba prehrane … je lahko pozitivni stres, ki na naše počutje vpliva blagodejno. Znano je, da ob stresu zaniha odpornost. In zaniha lahko tudi ob pozitivnem stresu.

Kaj imajo skupnega potovanje v tople ali hladne kraje, potovanje z letalom, skakanje s padalom, potapljanje … ? Prva misel so počitnice, oddih.

A skupna jim je lahko tudi bolečina zoba. Na primer potapljanje v globine in letenje na višini ter potovanje v zelo tople ali hladne kraje pomeni fizični “stres na telo”. Ta lahko sproži resno bolečino v zobeh.

Hitre spremembe temperature okolja

zahtevajo od našega telesa hitre prilagoditve, ki nam vzamejo nekaj energije.Hitre temperaturne spremembe pogosto razkrijejo globoke kariese in / ali asimptomatsko vnetje zobne pulpe ali prisotnost asimptomatskega granuloma. Prav tako se lahko poslabša stanje že prisotnih obzobnih žepkov pri parodontalni bolezni.

Tako višina kot globina

povzročita hitre spremembe v pritisku – padec pritiska v letalu in višji pritisk pri potapljanju v globine.

Med letenjem se včasih sproži bolečina med vzletanjem in pristajanjem, ko se na hitro spremeni pritisk. Podobna izkušnja se lahko pojavi med potapljanjem, med spuščanjem v globino in med dviganjem na površino.

Včasih nam potapljanje ali vožnja z letalom  odkrijejo, da z zobom nekaj ni v redu. Lahko gre za mikroskopsko majhne defekte. Morda gre za netesno plombo, morda za sekundarni karies. Lahko gre za poko zoba.  V take špranje se ujame zrak, ki se ne more prosto krčiti ali raztezati ob hitrih spremembah pritiska in zato povzroča bolečino.

V kolikor je zob občasno poboleval že prej, lahko letenje z letalom ali potapljanje močno ojačata tako bolečino. Ob spremembah pritiska se lahko pojavi bolečina tudi v zobeh s katerimi dotlej ni bilo težav, se pa takrat izpostavijo. Podobno velja za hitre temperaturne spremembe, ki smo jim lahko izpostavljeni na potovanju.

Obiščite zobozdravnika in opravite pregled zob, preden se odločite za potovanje z letalom ali potapljanje, za počitnice v toplih ali hladnih krajih, da si ne pokvarite užitkov potovanja.

Želite priti na pregled pred potovanjem? Naročite se: 031 656 907

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.