Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ STORITI KO ZOB BOLI NA HLADNO, TOPLO ALI SLADKO?

KAJ STORITI KO ZOB BOLI NA HLADNO, TOPLO ALI SLADKO?
KAJ STORITI KO ZOB BOLI NA HLADNO, TOPLO ALI SLADKO?

OBČUTLJIVOST ZOB NA TOPLO, HLADNO, SLADKO ALI KISLO HRANO IN PIJAČO TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB  JE LAHKO IZJEMNO NEPRIJETNA.

Celo tako neprijetna, da nam lahko pokvari prijetna druženja ob hrani in pijači.

 

Kako vemo, kdaj k zobozdravniku, da ne bo prepozno?

1. Bolečina na toplotni ali kemični dražljaj izzveni hitro po tem, ko termični ali kemični dražljaj mine

Če bolečina na toplo, hladno, sladko … popusti hitro, ko dražljaj mine, gre najpogosteje za občutljive zobne vratove. Občutljivost zaradi občutljivih zobnih vratov lahko obvladamo sami, s poostreno higieno tega predela. Priporoča se uporabo zobnih past za občutljive zobne vratove, ki vsebuje 1500 ppm fluora.

Če se občutljivost v dveh do treh tednih ne izboljša, ali pa se bolečina celo stopnjuje je čas za obisk zobozdravnika.V tem primeru lahko bolečino povzroča manjši začetni karies, plomba, ki ne tesni, izpadla plitva plomba, odlomljen manjši košček zoba ali razgaljena zobna korenina zaradi recesije ali abrazije.

 

2. Bolečina na toplotni ali kemični dražljaj povzroči podaljšano bolečino – bolečina je prisotna še več deset sekund ali minut

Kadar je bolečina po prenehanju dražljaja še vedno prisotna in bolečina dlje časa ne popusti, ali pa se zob ob takem dražljaju za nekaj časa zob razboli, je obisk zobozdravnika potreben hitro.

Ob prisotnosti podaljšane bolečine na toplo, hladno, sladko … v tem primeru pomeni, da je zobni živec – zobna pulpa že rahlo poškodovana. V primeru, da se bolečina po dražljaju sama od sebe še umiri po nekaj minutah je morda mogoče vitalnost takega zoba še rešiti s kritjem zobne pulpe. Pogosti termični in kemični dražljaji pa lahko stanje zobne pulpe še poslabšajo, kar lahko vodi v koreninsko zdravljenje zoba.

Želim vam prijetne prihajajoče praznike brez zobnih bolečin :).