Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

ANATOMIJA – ZGRADBA – NOTRANJOSTI ZOBA – VESTE KAJ SE SKRIVA V NOTRANJOSTI ZOBA?

ANATOMIJA - ZGRADBA - NOTRANJOSTI ZOBA - VESTE KAJ SE SKRIVA V NOTRANJOSTI ZOBA?
ANATOMIJA – ZGRADBA – NOTRANJOSTI ZOBA – VESTE KAJ SE SKRIVA V NOTRANJOSTI ZOBA?

Zob ni samo bela zobna krona, ki jo vidimo v ustih. Zobni organ sestavljajo zob in obzobna tkiva.

Človeški zob v ožjem pomenu besede sestavljata del zoba, ki ga vidimo v ustih in ga imenujemo zobna krona, in del, ki je skrit pod dlesno v zobni kosti in ga imenujemo zobna korenina.

Zob sestavljajo trda tkiva:

Na površini je sklenina, ki je najtrše tkivo v človeškem telesu in ki običajno pokriva del zoba, ki gleda v ustno votlino, osnovna zobna substanca je dentin, ki je podoben kostnemu tkivu in se nahaja v kronskem in koreninskem delu zoba. Karies lahko zajame tako zobno tkivo v zobni kroni, kot zobno tkivo korenine. Če je karies preobsežen in zajame tako velik del trdih zobnih tkiv, da obnovitev s plombiranjem ali s protetično rehabilitacijo ni več mogoča, je potrebno zob izpuliti.

Koreninski kanali zob imajo lahko zelo umetniške in umetelne oblike, kar otežuje zdravljenje koreninskih kanalov.

 

Zob sestavljajo tudi mehka tkiva:

V notranjosti je v zobni kroni pulpina votlina, v koreninah pa so koreninski kanali. V pulpini votlini in kanalih, so žile, živci in tkivo, po domače tej zobni pulpi rečemo zobni živec.  Površino korenine pokriva zobni cement. Na površini cementa so tanka navzkrižna vlakna, ki pripenjajo korenino v kost. Kadar so ta vlakna vneta, propadejo. In kadar propade veliko vlaken globoko pod dlesen, se zob začne majati, lahko celo sam izpade. Zelo majav zob ni rešljiv in ga je potrebno izpuliti.

Ko govorimo o trdih in mehkih delih zoba skupaj, govorimo o zobnem organu.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …