Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE GRANULOM – KRONIČNI PERIAPIKALNI PROCES

KAJ JE GRANULOM – KRONIČNI PERIAPIKALNI PROCES
KAJ JE GRANULOM – KRONIČNI PERIAPIKALNI PROCES

»Granulom«, bolj pravilno poimenovan kronični periapikalni proces nastane kot posledica vnetja zobne pulpe. Prevedeno to pomeni kronično vnetje na vršičku korenine, ki ima običajno za posledico topljenje oziroma izginjanje kosti – na področju takega vnetja se namreč raztopi – izgine kost.

 

Vzrok za nastanek granuloma

Vzrok je običajno karies, ki je tako globok, da pride do vnetja zobne pulpe (zobnega živca) najprej v kronskem delu zoba, nato se le – to širi po koreninskem kanalu in naprej v kost. Da pride do granuloma navadno traja okrog 6 mesecev.

90% sprememb naštetih v prejšnjem stavku ne boli. In zato pacienta ne privedejo k zobozdravniku. Običajno jih pri pregledu, še pogosteje pri rentgenskem slikanju odkrijemo naključno.

 

Zdravljenje granuloma

Prva izbira zdravljenja granuloma je endodontsko zdravljenje

Načeloma, se granulom da pozdraviti, ni pa vedno mogoče. Zdravljenje poteka tako, da zdravimo koreninski kanal. S tem, ko odstranimo vir infekcije v koreninskem kanalu, se granulom običajno pozdravi, kost okrog vršička korenine pa zaraste.

V skrajni sili apikotomija

Kadar zdravljenje koreninskih kanalov ni uspešno, ali ni mogoče zaradi na primer zatička v korenini, ki ni odstranljiv, je možnost zdravljenja apikotomija.

 

Če se granulom vname, se lahko sam od sebe drenira – izteka gnojna vsebina na dva načina

 • Lahko  se zgodi, da tak granulom traja in traja in se vnetje širi in drenira ob zobni korenini proti dlesni. Nastane še vnetje dlesni. Pojavise globok obzobni žep, ki sega do konca korenine, ob kateri se drenira gnoj. Lahko celo nastane pulpo – parodontalna simptomatika.
 • Lahko  se ob zobu z granulomom na dlesni pojavi mehurček, skozi katerega občasno izteče gnoj. Temu pojavu rečemo fistula.

 

Ko granulom povzroči absces, je vrag vzel šalo

Dlesen ob zobu z granulomom lahko zateče. To se lahko zgodi kadarkoli. Granulom je kot “tempirana bomba”.  Oteklina lahko postane nevarna in nepredvidljiva. Lahko hudo naraste že v nekaj urah. Zato zahteva čim prejšnji obisk zobozdravnika. Oteklini, ki se pojavi, rečemo absces.

 • Če abscesa ne zdravimo, se lahko oteklina širi v sosednja tkiva.
 • Širi se v prostore med mišice, ki jim rečemo lože.
 • Pri spodnjih zobeh se lahko razširi v grlo in tam povzroča oteklino.
 • Lahko se širi ob čeljustni sklep, ter povzroči, da ne moremo odpreti ust. To stanje se imenuje trizmus.
 • Oteklina se lahko razširi na vrat.
 • Otečejo področne – regionalne bezgavke.
 • V primeru abscesa zob zgornje čeljusti se lahko pojavi oteklina obraza. Če oteklina, ki se širi na oko ni zdravljena pravočasno, lahko pritisk na vidni živec povzroči slepoto ali okvarjen vid.
 • Bakterije v času, ko se razvija absces preidejo v kri. Povzročijo lahko povišano telesno temperaturo – vročino. Če tako stanje traja dlje, se lahko razvije sepsa. Huda sepsa lahko povzroči smrt.

 

Kako zdravimo oteklino, ki je nastala kot posledica vnetja zoba

 • Majhne otekline zdravimo tako, da čim prej vzpostavimo drenažo skozi koreninske kanale. V kolikor to ni mogoče, na primer zaradi neodstranljivega zatička, vnetje pomirimo z antibiotikom in načrtujemo apikotomijo. Če je zob v zelo slabem stanju in ni rešljiv, ga izpulimo.
 • Večje otekline, kjer zdravljenje koreninskih kanalov ne zagotavlja zadostne drenaže, prerežemo. Temu postopku se reče incizija. V incizijsko rano vstavimo drenažni trak, ki ga je potrebno menjati, dokler oteklina ne izzveni. Če se abscesu pridružijo slabo počutje, povišana telesna temperatura, ali drugi znaki hudega akutnega vnetja, predpišemo antibiotik.

 

Kaj pa, če je granulom kroničen in niti ne vemo, da ga imamo?

Kroničnim granulomom, ki ne delajo težav rečemo, da so asimptomatski. Tudi asimptomatske granulome je potrebno zdraviti. Lahko namreč povzročajo nepojasnjene zdravstvene težave.

 • Kronično povečano sedimentacijo.
 • Nepojasnjene bolečine v mišicah, sklepih in fascijah.
 • Nepojasnjena vročinska stanja.
 • Nepojasnjeno izpadanje las v otočkih – alopecia areata.
 • Kronično povečane vnetne parametre krvi.

 

Zato splošni zdravniki in pogosto napotijo paciente z nepojasnjenimi težavami na “pregled na fokuse”

Skratka, z granulomi ni šale in jih obravnavamo skrajno resno in vestno.

Zob, z granulomom lahko kadarkoli “podivja”. Temu rečemo akutna eksacerbacija kroničnega granuloma.

 

Pomebne so kontrole in spremljanje

Kontrole in spremljanje zob s kritji zobne pulpe, zdravljenimi koreninskimi kanali, protetično oskrbljenih zob in zob po ortodontskem zdravljenju so pomembne. Pomembne za miren spanec, prijetne praznike, potovanja in druženja, brez bolečin.

 

Odsotnost granulomov je timsko delo

Tudi zobozdravniki imamo radi mirne odsotnosti, kar je mogoče le, če hodite na redne kontrole. Pravočasno odkrivanje kariesa, parodontalne bolezni, granulomov in drugih težav v ustih je vedno odvisno od timskega dela zobozdraviškega tima ter pacienta.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

 

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.