Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Kaj je pulpo parodontalna simptomatika

Kaj je pulpo parodontalna simptomatika
Kaj je pulpo parodontalna simptomatika
Kako nastane pulpo parodontalna simptomatika

Kadar imamo globok parodontalni žep, ali se umakne dlesen zaradi napredovale parodontalne bolezni – parodontoze, se pod dlesno topi, izgineva, tudi kostnina, ki zob drži v kosti. Zato lahko postanejo zobje majavi. Med zobom in dlesno nastaja vse globlji žep, ki se lahko vname. Takrat dlesen zateče.

Ko parodontalna bolezen napreduje in se dlesen bolj in bolj umika, lahko kost pod njo izgine prav do vršička zobne korenine. Takrat se lahko vname tudi zobni živec – pulpa, čeprav zob nima ne kariesa, ne plombe. Tudi v tem primeru lahko zateče dlesen.

Lahko se zgodi tudi, da zobna pulpa odmre, ali pa je zob mrtev in na vršičku korenine nastane vnetje, lahko celo granulom. Kadar se to področje zagnoji, si gnoj skuša utreti pot na plano. To se lahko zgodi skozi fistulo. Fistula se pokaže kot mehurček na dlesni v bližini vzročnega zoba, skozi katerega občasno priteče gnoj. Včasih pa si gnoj utre pot na plano ob zobni korenini in pojavi se obzobni žepek, čeprav morda parodontoza – parodontalna bolezen sploh ni prisotna.

Nastane situacija, ko ne moreno razločiti
  • ali je oteklina posledica globokih žepov zaradi napredovale parodontalne bolezni – parodontoze,
  • ali je oteklina posledica odmrtja zobnega živca, ki se je okužil preko parodontalnega žepa
  • ali je oteklina posledica odmrtja zobnega živca, nastanka vnetja na vršičku korenine, lahko celo granuloma, in si je gnoj utrl pot na prosto ob zobni korenini, kar je povzročilo nastanek globokega žepa

Tej situaciji rečemo pulpo parodontalna simptomatika.

Kako diagnosticiramo pulpno parodontalno simptomatiko
Kako zdravimo pulpno parodontalno simptomatiko

Pristopimo tako k zdravljenju koreninskih kanalov, kot zdravljenju parodontitisa. To pomeni, da je na takem zobu potrebno izvesti endodontsko zdravljenje koreninskih kanalov in hkrati tudi izčistiti obzobni žep.

Upamo na ugoden izid.