Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KORAKI ENODONTSKEGA ZDRAVLJENJA ZOBA

Koraki enodontskega zdravljenja zoba
Koraki enodontskega zdravljenja zoba

Lasten zob je najboljši implantat. Najboljši možen izid endodontskega zdravljenja zoba lahko dosežemo le s skrbnim delom. Zato je potrebno skrbno in vestno načrtovati in izvesti vsak korak endodontskega zdravljenja.

1.Korak

Pregled je bistvenega pomena, saj na pregledu ocenimo, za kateri zob gre (še posebno, če je bolečina sevajoča in po bolečini ni mogoče določiti kateri zob boli). Ocenimo v kakšnem stanju je zob ter kakšne vrste slikanje bomo potrebovali. (lokalni rentgen, ortopan, dentalni CT ali morda, kar vse troje). Ocenjujemo tudi ali bo morda potrebno podaljšanje klinične krone.

2. Korak

Rentgen ali dentalni CT zoba, ki ga bomo zdravili. Kvalitetna Rentgenska slika pravilne projekcije nam lahko da dobro orientacijo in smernice, kako zahtevno bo endodontsko zdravljenje zoba. Ocenjujemo razsežnost kariesa, število in obliko korenin, prisotnost in obsežnost periapikalnega vnetja (granulom, cista …) Rentgen nam dokončno potrdi ali ovrže oceno ali je endodontsko zdravljenje zoba glede na obseg in stopnjo vnetja mogoče oziroma smiselno. V naprej pomislimo na kakšen način bo preostanek zoba mogoče obnoviti / restavrirati  – s plombo? / prevleko? V kolikor se odločimo zob ohraniti lahko preidemo na naslednji korak.

3. Korak

Lokalna anestezija pri bolečem in / ali  živem zobu omogoča neboleč potek zdravljenja. Pri že mrtvem zobu postopek endodontskega zdravljenja ni boleč, saj je tkivo v pulpni komori in kanalih mrtvo in ni več oživčeno. Sama zobovina ne boli, kadar je zob že mrtev ali je pulpa že odstranjena niti pri vrtanju niti pri zdravljenju koreninskih kanalov.

4. Korak

Za čiščenje kariesa in zagotovitev tesne zapore zoba se odločimo, v kolikor bo zob kasneje mogoče restavrirati. Dobro očistimo ves karies, manjkajoče dele zoba pa dogradimo kolikor nam stanje dopušča. Pomembno je, da je zob, ki ga zdravimo v času zdravljenja dobro tesno (hermetično) zaprt. Ostanki kariesa pomenijo gojišče bakterij, ki znova in znova povzročajo vnetje v kanalih, ki jih zdravimo. Enako pomembna je dobra tesna (hermetična) zapora, saj bi uhajanje mikroorganizmov ob robovih plomb v kanale, ki so v zdravljenju preprečilo uspešnost endodontskega zdravljenja.

5. Korak

Do kanalov dostopamo tako, da v zob v področju, kjer se nahaja pulpna komora izvrtamo odprtino za dostop (dostopna kaviteta) v taki obliki, da s kanalskimi instrumenti lahko vstopamo v kanale. Zadnje zobe odpiramo iz smeri griznih ploskev (s ploskev, na katere žvečimo), sprednje zobe pa odpiramo na zadnji strani – na ploskvah, ki so obrnjene v usta. Kadar pa ima kakšen zob preveč nagnjeno smer se lahko zgodi tudi, da moramo zob odpirati s sprednje, vidne strani. Očistimo ves prostor, kjer je pulpa v kronskem delu zoba – v pulpni komori.

6. Korak

Čiščenje in dezinfekcija in oblikovanje koreninskih kanalov je lahko zamuden postopek. Uporabiti je potrebno vrsto postopkov in instrumentov. Tanjši, ko so kanali, bolj, ko so gracilni in / ali zaviti in več, ko je kanalov, dlje lahko traja postopek čiščenja in dezinfekcije. Da bi lahko dosegli dobro dezinfekcijo je običajno potrebno kanale tudi razširiti in oblikovati tako, da jih sploh lahko v največji možni meri očistimo. Ko ocenimo, da je v kanalu odstranjeno vse vnetno tkivo, ki ga je mogoče odstraniti lahko v kanale vložimo (apliciramo) zdravilo, zob zapremo in polnimo kanale v enem naslednjih obiskov glede na to, kako intenzivno je bilo vnetje. Kadar je temeljito čiščenje in dezinfekcija mogoča že v enem obisku, pa lahko kanale polnimo takoj. Med posameznimi obiski zob zapiramo z materiali za začasno zaporo.

7. Korak

Polnitev koreninskih kanalov je postopek pri katerem v čiste in razkužene kanale s posebnimi tehnikami vložimo poseben material, ki čim bolje in čim tesneje zatesni koreninske kanale. Dobro napolnjeni kanali so zelo pomembni, da ne pride do ponovne infekcije kanalov.

8. Korak

Plomba, inlay ali prevleka so možnosti s katerimi dokončno oskrbimo zdravljen zob. Plomba, inlay ali prevleka ne pomeni samo, da je zob spet naravne oblike. Pomembno je, da dokončna oskrba zagotovi tesno nepredušno hermetično zaporo in tako onemogoči ponoven prodor bakterij v koreninske kanale ter ponovno vnetje.

Znanje je moč

Podobno kot korenine pri rastlinah je tudi kanalski sistem zobnih korenin zelo pestro razvejan. Običajno ima glavni kanal in več manjših stranskih kanalov. Mnogih tankih stranskih kanalov, še posebno, če se od glavnega kanala odcepijo globoko v glavnem kanalu je izredno težko očistiti, razkužiti in polniti. Za zdravljenje takega koreninskega sistema je potrebno znanje in ustrezna oprema.

Moja izkušnja je, da se pacienti ustrašijo zdravljenja – »A  to je tisto z iglicami? Joj, to pa boli!« najpogosteje slišim. Vendar s sodobnimi metodami in znanjem endodontsko zdravljenje ne povzroča bolečine temveč jo olajša in odvzame.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na  GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.