Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

4 DEJSTVA KI VAM BODO POMAGALA OHRANITI ZDRAVO ZOBNO SKLENINO

4 dejstva ki vam bodo pomagala ohraniti zdravo zobno sklenino
4 dejstva ki vam bodo pomagala ohraniti zdravo zobno sklenino

Dejstvo 1

Ljudje, živali in celo nekatere ribe imajo zobe pokrite s sklenino. Sklenina pokriva zobno krono, del zoba, ki ga vidimo v ustih. Sklenino v 96% sestavljajo minerali. Sklenina je najtrša substanca v človeškem telesu.

Dejstvo 2

Vaša zobna sklenina se ne obnavlja. Ko je enkrat izgubljena zaradi poškodbe, kislin ali kariesa se ne more več obnoviti. Izgubljena je za vedno. Če vaši zobje ne bi imeli sklenine, bi bili zobje izjemno občutljivi na toplotne in kemične dražljaje (toplo – hladno in kislo – sladko).

Manjše izgube sklenine lahko obnovimo s plombiranjem, večje izgube pa z zobnimi prevlekami.

Dejstvo 3

Kisline lahko poškodujejo ali celo uničijo zobno sklenino. To se lahko zgodi, kadar pogosto uživamo živila, ki vsebujejo več kislin in ali pijemo kisle in sladke pijače.

Pomembno je, da vemo koliko kisle ter sladke hrane uživamo. Procesirana hrana je bogatejša s skritimi kislinami in sladkorjem. Tudi kadar uživamo zdrava živila, bodimo pozorni, na kakšen način jih pripravimo. Na primer smutiji, so bolj kisli, kot če isto zelenjavo in sadje prežvečimo. Pri rezanju in miksanju sadja in zelenjave se celice živil raztrgajo. Zato so na ta način pripravljena živila bolj kisla in sladka. Pri žvečenju  se ne izloči vsebina prav vsake celice živil, zato se pri prežvečeni hrani ne izloči toliko kislin in sladkorjev na enkrat že v ustih.

Pomembna je tudi časovnica uživanja hrane. Če neprestano nekaj nosimo v usta, slina v ustih ne utegne nevtralizirati kislega okolja med obroki. Enako velja za kisle in sladke pijače. Smiselno je pridružiti prigrizke in priboljške glavnim obrokom.

Na sklenini poškodovani s kislinami se veliko raje razvije karies.

Dejstvo 4

Ščetkanje zob takoj po zaužitju kisle in sladke hrane ter pijače lahko dodatno poškoduje in ali obrablja sklenino vaših zob.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.