Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

4 stebri preprečevanja kariesa

4 stebri preprečevanja kariesa
4 stebri preprečevanja kariesa

Karies je po definiciji WHO opredeljen kot bolezen.

Karies ali zobna gniloba je ena najpogostejših bolezni na svetu in je posledica razgradnje mineralov v zobni sklenini. Pomembno je, da razumemo, kako preprečiti to bolezen, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči bolečino, izgubo zob, težave pri žvečenju in vpliva na splošno zdravstveno stanje.

Za ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv ter za spodbujanje dolgoročnega ustnega zdravja so bistveni štirje stebri preprečevanja kariesa.

 

Zelo pomembno je, da skrbimo za dobro ustno higieno. Pomembno je, da zobe čistimo redno, da skrbimo za redne obroke, pri tem pa pazimo, da mine med obroki nekaj časa. Čas med obroki omogoča slini, da kislost, ki nastane med in po hranjenju nevtralizira in omogoča remineralizacijo zobovine.

Veliko vlogo pri ustvarjanju, nastajanju kislega okolja v ustih imajo sladkorji v hrani, pri čemer je bolj kot količina pomembno, kako pogosto čez dan ga zaužijemo. Pitje sladkih in kislih pijač med obroki lahko pomeni, da slina zaradi pogostnosti vnosa sladkorjev in kislin nikakor ne more opraviti svoje zaščitne vloge – vzpostaviti okolje, v katerem bi se zobovina lahko remineralizirala. Kljub temu pa je glavni vzrok nastanka kariesa ves čas prisotna  zobna obloga – biofilm.

Za preprečevanje kariesa so pomembni »4 stebri preprečevanja kariesa«:

  1. Ustrezna ustna higiena – nega zob

Pravilna ustna higiena je ključnega pomena pri preprečevanju kariesa.

Redno ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid. Ščetkanje zob, odstrani zobne obloge, ki so idealno okolje za bakterije in druge mikroorganizme. Uporaba zobne nitke in medzobne ščetke za čiščenje medzobnih prostorov je enako pomembna, saj se zobne obloge nabirajo tudi v medzobnih prostorih. Teh pa vlakna zobne ščetke ne dosežejo.

Uporaba zobne paste s fluoridom je še en način za povečanje zaščite pred kariesom, saj fluorid krepi zobno sklenino in zmanjšuje tveganje za razvoj kariesa.

  1. Fluoriranje

Fluoriranje zob je pomemben postopek za ohranjanje zdravja ustne votline. Gre za nanos fluoridov na površino zob, kar poveča njihovo odpornost proti kariesu – zobni gnilobi.

Fluorid deluje tako, da obnovi in krepi sklenino, zmanjšuje izgubo mineralov ter preprečuje nastanek zobne gnilobe – kariesa. To je še posebej pomembno za otroke in mladostnike v obdobju, ko se zobje še razvijajo. Redno fluoriranje z zobnimi pastami, ustnimi vodami, geli ali laki lahko pomembno zmanjša tveganje za zobno gnilobo in druge zobne težave.

Postopek je preprost, neboleč in učinkovit. Postopki fluoriranja z nizko koncentriranimi izdelki, na primer z zobnimi pastami in ustnimi vodami, se lahko izvajajo doma dnevno ali tedensko. Postopki nanosa s profesionalnimi fluoridnimi laki, pa se izvajajo kontrolirano pri zobozdravniku vsakih nekaj mesecev. S pravilno uporabo fluoriranja lahko dosežemo boljše dolgoročno zdravje zob in ustne votline.

  1. Zobem prijazna prehrana – priboljške priključite glavnim obrokom

Prehrana igra ključno vlogo pri preprečevanju kariesa. Izogibanje hrani in pijači, bogati s sladkorjem, je bistvenega pomena, saj so sladkorji hrana bakterijam v ustih, ki nato ustvarijo kislo okolje v ustih. To pa poškoduje zobno sklenino. Pomembno je vedeti, da nekatere pijače vsebujejo tako sladkorje kot kisline. Take pijače so na primer sadni sokovi in gazirane ter športne pijače.

Namesto tega je priporočljivo uživati ​​hrano, bogato s hranili, kot so sadje, zelenjava, mlečni izdelki in beljakovine. Seveda sladki priboljški niso prepovedani. Le priključite jih glavnim obrokom.

Poleg tega je pomembno, da omejite uživanje kislih pijač, saj lahko kisline v teh pijačah poškodujejo zobe, še zlasti, če jih uživate čez ves dan po malem. Tudi te priključite glavnim obrokom.

  1. Redni obiski pri zobozdravniku

Redni obiski pri zobozdravniku so ključni tako za preprečevanje kariesa kot ugotavljanje kariesa v zgodnji fazi. Zobozdravnik pregleda zobe in ugotovi morebitne kariese že v zgodnjih fazah. Še preden vas začne skeleti ali boleti in še preden začetni karies pokaže rentgensko slikanje.

Zobozdravnik poleg rednih pregledov predlaga tudi preventivne postopke, kot so čiščenje zobnega kamna, poliranje in nanašanje fluoridnih premazov. Poleg tega vam zobozdravnik svetuje glede pravilne ustne higiene in prehrane ter predlaga morebitne spremembe v navadah, ki bi lahko izboljšale zdravje zob.

 

S pravilno kombinacijo teh štirih stebrov – ustrezno ustno higieno, fluoriranjem, uravnoteženo prehrano in rednimi obiski pri zobozdravniku lahko učinkovito preprečimo karies ter ohranimo zdrave in močne zobe skozi vse življenje. Pomembno je razumeti, da je preprečevanje kariesa tek na dolge proge, ki zahteva doslednost in predanost, vendar pa lahko s pravilnimi navadami in skrbjo za ustno zdravje dosežemo trajne rezultate.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.