Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

4 stebri preprečevanja kariesa

4 stebri preprečevanja kariesa
4 stebri preprečevanja kariesa

Karies je po definiciji WHO opredeljen kot bolezen.

Zelo pomembno je, da skrbimo za dobro ustno higieno. Pomembno je, da zobe čistimo redno, da skrbimo za redne obroke, pri tem pa pazimo, da mine med obroki nekaj časa. Čas med obroki omogoča slini, da kislost, ki nastane med in po hranjenju nevtralitzira in omogoča remineralizacijo zobovine.

Veliko vlogo pri ustvarjanju, nastajanju kislega okolja v ustih imajo sladkorji v hrani, pri čemer je bolj kot količina pomembno, kako pogosto tekom dneva ga zaužijemo. Pitje sladkih in kislih pijač med obroki lahko pomeni, da slina zaradi pogostnosti vnosa sladkorjev in kislin nikakor ne more opraviti svoje zaščitne vloge – vzpostaviti okolje v katerem bi se zobovina lahko remineralizirala.

Za preprečevanje kariesa so pomembni »4 stebri preprečevanja kariesa«:

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.