Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE KARIES – ZOBNA GNILOBA IN KAKO SE GA OBVAROVATI ?

KAJ JE KARIES - ZOBNA GNILOBA IN KAKO SE GA OBVAROVATI ?
KAJ JE KARIES – ZOBNA GNILOBA IN KAKO SE GA OBVAROVATI ?

Karies je najbolj razširjena bolezen ustne votline. Prizadene tako otroke kot odrasle. Dobra novica je, da znamo karies zdraviti, ga zaustaviti. Danes je na voljo širok spekter zdravljenja kariesa.

Karies nima enega samega vzroka. Je posledica mnogih dejavnikov. Zobovino sestavljajo minerali in organske snovi. Zunanjo plast zobne krone – sklenino – sestavljajo pretežno minerali. Notranjo plast zobne krone in korenino – dentin – prav tako sestavljajo minerali, a je med njimi veliko več organskih snovi. Zato v dentinu karies napreduje hitreje kot v sklenini. 

Karies obarvan s karies markerjemV ustih se iz zobovine neprestano izplavljajo minerali in se vgrajujejo nazaj v zobovino. Tako neprestano poteka demineralizacia in remineralizacija zobovine. Kadar so vsi dejavniki v ravnovesju sta demineralizacija in remineralizacija zob v ravnovesju, zobovina ostane nepoškodovana.

Karies lahko opredelimo kot lokalizirano kronično neravnovesje demineralizacije in remineralizacije trdih zobnih tkiv v prid demineralizacie.

Kariesa ne moremo vedno ugotoviti le s prostim očesom. Zato si lahko pri skritem kariesu pomagamo z več metodami ugotavljanja kariesa. Ena od metod je tehnika rentgenskega slikanja imenovana tehnika zagriznih krilc ali BW tehnika.Za ugotavljanje kariesa lahko uporabimo še karies markerje, ki nam obarvajo le kariozno spremenjeno zobovino, ne pa zdrave.

KAJ JE KARIES - ZOBNA GNILOBA IN KAKO SE GA OBVAROVATI ?

Karies pa lahko ugotavljamo tudi s posebnim laserjem. Laser lahko presvetli zob 2 mm v globino. Ta način nam pomaga odkriti karies med zobmi, kamor ne moremo ne pogledati, ne potipati. Predvsem pa je učinkovit pri zaznavanju kariesa, ki nastane v fisurah zob. Te so pogosto ampulaste oblike.

 

Kako se obvarovati kariesa?

  • redno čistite zobe z zobno ščetko

  • redno čistite zobe z zobno nitko

  • redno čistite zobe z medzobnimi ščetkami

  • jejte v strnjenih obrokih, med obroki pa pijte nesladkane in negazirane pijače

  • sladke prigrizke uživajte skupaj z glavnimi obroki

  • redno hodite na kontrole k zobozdravniku

 

Že dolgo niste bili na pregledu? Naročite se: 031 656 907