Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ POMENI ZOBOVJE SANIRANO ?

Kaj pomeni zobovje sanirano
Kaj pomeni zobovje sanirano

Sanacija zob, sanacija ustne votline, …zobovje sanirano … včasih preberemo v izvidu. Direktno bi to pomenilo popravljeno in ozdravljeno.

Iz medicinskega slovarja:

sanírati – am dov. in nedov. popraviti, izboljšati: ~ vodni vir, ~ zobe.

sanatio – onis [sanácio – ónis] ž –> celjenje

Sicer pa v latinščini beseda »sano« pomeni »zdravim«.

V zobozdravstvu pomeni sanirati zobovje kompletno stomatoprotetično oskrbo pacienta. Začne se s pregledom, diagnostiko, puljenjem zob, ki se jih ne da več rešiti, izdelavo plomb na zobeh s kariesi, zdravljenje bolnih koreninskih kanalov, zdravljenje dlesni, če je to potrebno ter nadomestitev manjkajočih zob. Skratka v soglasju s pacientom zobozdravnik poskrbi, da je v ustih vse kot mora biti.

Kaj obsega sanacija zobovja

Sanacija zobovja običajno vključuje odpravljanje poškodb, obnovo strukture zoba in izboljšanje estetike. Obstaja več različnih postopkov za popravilo zobovja, odvisno od vrste poškodbe ali težave:

  1. Čiščenje zobnih oblog: Stalna prisotnost zobnih oblog je direktni razlog za nastanek kariesa in parodontalne bolezni.
  2. Odstranitev zob, ki niso rešljivi: Vse zobe in zaostale in preostale korenine, ki niso rešljivi s plombiranjem ali protetično rehabilitacijo odstranimo. Po odstranitvi se stanje zdravja v ustih in splošnega zdravstvenega stanja izboljša. Takšni zobje, še posebno, če imajo granulome pomenijo neprestano vnetje v telesu.
  3. Zdravljenje zobnih korenin: Z rentgenskimi posnetki preverimo stanje zobnih korenin. Vse zobe, za katere ugotovimo nepravilnosti v koreninskih kanalih ali periapikalne spremembe (spremembe na vršičkih korenin, ki lahko pomenijo vnetje, na primer granulom) zdravimo.
  4. Plombiranje: zobe poškodovan zaradi kariesa, manjših pok, odlomov in netesnih plomb, plombiramo. Zobozdravnik odstrani poškodovano tkivo, očisti območje in nato napolni odprtino zobu s plombo, najpogosteje iz amalgama ali kompozitnega materiala.
  5. Zdravljenje parodontalne bolezni: Parodontalna bolezen je kronična bolezen obzobnih tkiv. Nezdravljena parodontalna bolezen vodi v izgubo zob.
  6. Zobna prevleka (zobna krona): Če je zob hudo poškodovan, razpokan ali oslabljen, se ga lahko obnovi z zobno prevleko. Zobna prevleka nadomešča naravno zobno krono, ki se prilega čez obstoječi zob in ga ščiti ter mu povrne funkcionalnost.
  7. Inlay in Onlay: Inlay in onlay sta vrsti restavrativnih postopkov, ki se uporabljata za zapolnitev večjih odprtin oziroma destrukcij v zobu. Inlay se uporablja za zapolnitev odprtin znotraj zobnih vrškov zoba, medtem ko onlay pokriva večji del zoba, vključno z zobnimi vrški.
  8. Zobni mostiček: Za nadomestitev manjkajočega zoba ali več zob lahko zobozdravnik uporabi zobni mostiček, ki je sestavljen iz zobnih prevlek, ki pokrivajo sosednje zobe, in umetnega zoba (člena), ki zapolni praznino zaradi manjkajočega zoba. Členi in prevleke so povezani v enotno protetično konstrukcijo.
  9. Implantati: Če je zob popolnoma izgubljen, se ga lahko nadomesti z zobnim implantatom. To je kirurški postopek, kjer se v kost vsadi titanov vijak, ki nadomešča manjkajočo korenino. Na ta vijak – implantat se naredi zobna prevleka. Če manjka več zob se lahko naredi tudi implantatni mostiček, ali z implantati podprta zobna proteza.
Pomembno je redno spremljanje zdravja v ustih

Pomembno je, da se posvetujete s svojim zobozdravnikom, ki bo ocenil stanje vaših zob  in dlesni ter vam predlagal ustrezno zdravljenje glede na vaše potrebe. Redni obiski zobozdravnika so ključni za ohranjanje zdravih zob in preprečevanje težav.

Da bi bilo potrebne »sanacije« čim manj lahko poskrbite s pravilno in redno ustno higieno in rednimi kontrolnimi pregledi.

 

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.