Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

K ZOBOZDRAVNIKU VEDNO LE Z UREJENIM KRVNIM TLAKOM

K zobozdravniku le z urejenim krvnim tlakomUrejen krvni tlak zmanjšuje možnost zapletov zobozdravniških posegov

Kar 20 – 25% ljudi v zahodnem svetu se srečuje s povišanim krvnim tlakom. In kar 50 % starih nad 50 let ima povišan krvni tlak.

Kljub z zdravili urejenemu krvnemu tlaku pa je pri zobozdravniku krvni tlak lahko vseeno povečan na račun  »učinka bele halje« in strahu.

Kaj pomeni urejen krvni tlak

Urejen krvni tlak pomeni, da se pri zobozdravniku krvni tlak kljub strahu ne poveča bistveno, da bi pomenil grožnjo za srčni ali možganski infarkt. Se pa včasih odkrije pacienta, ki ima neurejen povišan krvni tlak, pa tega niti ne ve, saj hujših težav sicer nima. Zato je potrebno tudi na dan zobozdravstvenega pregleda in posega vzeti zdravila, kot vam jih je predpisal zdravnik. Svetujemo, da pred posegom kaj pojeste. Tudi lakota lahko pomeni stres za organizem. Pojejte lahek obrok. Obrok naj ne bo prelahek, prav tako pa tudi ne preobilen in masten, predvsem naj bo brez preobilice soli.

Že sam obisk zobozdravnika  lahko pomenijo nenaden porast krvnega tlaka:

  • pot do zobozdravnika
  • časovna stiska na poti
  • povečan promet na poti
  • iskanje parkirišča
  • strah pred zobozdravnikom
  • strah pred bolečino

Pomembno je vedeti

Pomembno je vedeti, da skoraj vsa zdravila za zniževanje krvnega tlaka povzročajo xerostomijo – suha usta. Manjše izločanje sline pa pomeni večjo nagnjenost h kariesu in vnetju dlesni. Zato redne kontrole pri zobozdravniku lahko rešijo kakšen zob.

Poleg suhih ust lahko nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka povzročajo tudi vnetja dlesni, vnetja ustne sluznice, hipertrofije dlesni (povečanje dlesni), otekanje dlesni ter ustni zadah. Pomembna je tudi dobra ustna higiena.

Vedno je pomembno tudi tisti dan, ko obiščete zobozdravnika vzeti zdravila tako kot jih je predpisal zdravnik, ne več in ne manj.

 

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.