Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE DOBRO VEDETI GLEDE ZOBOZDRAVSTVENE OSKRBE OB ANGINI PEKTORIS

KAJ JE DOBRO VEDETI GLEDE ZOBOZDRAVSTVENE OSKRBE OB ANGINI PEKTORIS
KAJ JE DOBRO VEDETI GLEDE ZOBOZDRAVSTVENE OSKRBE OB ANGINI PEKTORIS

KAJ JE ANGINA PECTORIS

Izraz angina pectoris včasih povzroči nesporazum: beseda »angina« pomeni bolečina, beseda »pektoris« pa prsna. Tako angina pectoris nima nič skupnega z navadno angino v grlu.

Vzrok za angino pectoris je ateroskleroza venčnih – koronarnih žil, to so žile, ki prehranjujejo samo srčno mišico. Ateroskleroza je kronična napredujoča vnetna bolezen arterijske žilne stene. Aterosklerotični plaki – obloge začnejo s svojo počasno rastjo in posledičnim oženjem premera arterij ovirati pretok krvi v venčnih (koronarnih žilah srca). Koronarne žile so žile, ki kot venček ali krona obdajajo srce in skrbijo, da je mišica srca preskrbljena s hranili in kisikom. Ob naporih, ko je potreba po energiji in kisiku v celicah večja, se začno zaradi pomanjkanja krvi in kisika v srčni mišici pojavljati bolečine, ki jih čutimo v prsnem košu – predelu srca, lahko pa sevajo tudi drugam. Tej bolečini rečemo angina pektoris.

KAJ MORATE POVEDATI VAŠEMU ZOBOZDRAVNIKU?

Zelo pomembno je, da vašega zobozdravnika obvestite ali morda imate katero od bolezni srca in ožilja. V ta namen običajno pri zobozdravniku izpolnite vprašalnik o zdravju. Imejte pri sebi tudi seznam zdravil, in prehranskih dodatkov, ki jih jemljete, saj je potrebno ugotoviti ali bo pred zobozdravniškim posegom morda potrebno dozo nekaterih zdravil prilagoditi ali celo začasno ukiniti.

Zobozdravnik bo presodil ali in pred katerimi zobozdravniškimi posegi vam bo na primer predlagal antibiotično zaščito. Po potrebi se bo vaš zobozdravnik posvetoval tudi z vašim osebnim zdravnikom ali specialistom, ki vas zdravi.

KAJ JE DOBRO VEDETI GLEDE ZOBOZDRAVSTVENE OSKRBE ČE IMATE ANGINO PECTORIS?

  • Vse zobozdravniške posege, pri katerih se pričakuje bakteriemija se skrbno načrtuje in opravi pod antibiotično zaščito.

  • Da posegi ne bodo boleli boste dobili posebne vrste lokalne anestezije, ki ne vsebuje adrenalina.

  • Če vas je zobozdravniških posegov zelo strah (strah povzroča stres in povečano izločanje adrenalina) vam lahko zobozdravnik predpiše zdravila proti strahu.

  • Pred posegi, pri katerih se pričakuje krvavitev je potrebno prilagoditi doziranje zdravil proti strjevanju krvi.

  • Ne jemljite protibolečinskih zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi (na primer Aspirin)

  • Nikoli, ampak res nikoli ne prilagajajte samovoljno doziranja zdravil pred obiskom zobozdravnika – vedno se o tem prej posvetujte z zobozdravnikom (nprna primer antibiotična zaščita ali zmanjšanje doze zdravil proti strjevanju krvi).

  • Zdravila, ki jih jemljete po srčnem infarktu lahko povzročajo stranske učinke:

KAKO LAHKO ZAŠČITITE SVOJE SRCE?

Zelo pomembno je, da se varujete vnetij in skrbite za dobro splošno odpornost organizma in za urejenost drugih sistemskih bolezni.

Bistvenega pomena za vaše srce pa je:

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.