Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE OSTEOPOROZA

KAJ JE OSTEOPOROZA
KAJ JE OSTEOPOROZA

KAJ JE OSTEOPOROZA

Osteoporoza je kot to definira Svetovna Zdravstvena Organizacija (WHO) bolezen kosti, katere glavne značilnosti so zmanjšana gostota kosti in nastanek sprememb v njihovi strukturi, zato so take kosti dosti bolj krhke in lomljive.

KOST SE NEPRESTANO GRADI IN RAZGRAJUJE, SE OBNAVLJA – REMODELIRA

Kost je sestavljena iz beljakovinskega ogrodja, v katerem sta vgrajena kalcij in fosfat. Kosti so zato močne in prožne obenem. Tako lahko vzdržijo tudi večje obremenitve. Kosti se vse življenje neprestano prenavljajo.

Stara kost se razgradi, tam, kjer se kost razgradi pa nastane nova kost. V desetih letih se na ta način obnovijo vse kosti v telesu. Temu rečemo remodelacija kostnine. Dve glavni vrsti celic, ki kost remodelirajo so osteoblasti, ki kost gradijo in osteoklasti, ki kost razgrajujejo.

Zelo poenostavljeno povedano se v procesu remodelacije tvorijo snovi, ki pri zdravem človeku skrbijo za to, da obe vrsti celic kost uspešno obnavljajo in da pri tem ne prihaja niti do izgube kostne mase niti do povečane tvorbe kostnine. Spodnja slika to komunikacijo prikazuje zelo poenostavljeno. Mehanizmi pa so veliko bolj kompleksni kot jo prikazuje ta slika:

Image title

V dobi rasti se kost tvori hitreje kot razgrajuje. Na ta način kosti postajajo večje, težje in gostejše. Tvorba kosti prehiteva njeno razgradnjo, dokler ne dosežemo največje kostne mase, kar se zgodi do 30. leta starosti. Pozneje se začne kostna masa postopno manjšati. Verjetnost osteoporoze je večja, če v obdobju tvorbe kosti te niso dosegle največje možne mase.

Dejavniki tveganja za ostoeporozo, na katere ne moremo vplivati:

Dejavnike nastanka osteoporoze lahko razdelimo na tiste, na katere ne moremo vplivati– starost, spol, dednost (osteoporozav družini, zlom kolka pri materi), in tiste, na katere imamo vpliv– kajenje, prekomeren vnos alkohola in prave kave, premalo telesnega gibanja. Pomembna je tudi uravnotežena prehrana.

Dejavniki tveganja za osteoporozo, na katere lahko vplivamo:

Dejavniki nastanka osteoporoze, na katere pa lahko vplivamo ali delno vplivamo so bolezni in zdravila, ki osteoporozo povzročajo oziroma poslabšujejo. Tveganje za osteoporozo se na primer poveča pri zdravljenju s kortikosteroidi , ki jih pacienti prejemajo pri nekaterih pljučnih boleznih, boleznih prebavil, revmatskih in avto imunih boleznih. Tudi nekatera hormonska stanja kot na primer zgodnja menopavzain daljša obdobja brez menstruacij lahko pri ženskah pomembno znižajo kostno maso. Osteoporoza je lahko tudi posledica pomanjkanja spolnih hormonov in prekomernega delovanje nadledvičnih žlez, ščitnice in žlez obščitnic. Pojavlja se lahko pri vnetnih boleznih črevesja, kroničnih boleznih jeter in ledvic, po presaditvi organov in pri anoreksiji nervozi. Osteoporoza je tudi eden od znakov Pagetove bolezni.

Čeprav imamo morda dejavnike tveganja za osteoporozo pa vseeno ni nujno, da se bo razvila osteoporoza. Kadar je kostna masa le zmerno znižana in se stanje ne poslabšuje– gre lahko za osteopenijo, pri kateri verjetnost zlomov še ni pomembno zvečana.

 

KAJ MORA VEDETI VAŠ ZOBOZDRAVNIK ČE SE ZDRAVITE ZA OSTEOPOROZO?

Poleg Imena zdravila je za vašega zobozdravnika pomemben podatek v kakšni obliki (tablete / injekcije) bisfosfonate prejemate, kakšno dozo prejemate ter koliko časa jih že prejemate.

KAKO VAM LAHKO VAŠ ZOBOZDRAVNIK POMAGA PREDEN ZAČNETE PREJEMATI ZDRAVILA ZA OSTEOPOROZO, DA BO ZDRAVLJENJE VAŠE OSTEOPOROZE POTEKALO BREZ ZAPLETOV?

  • Natančno vam bo očistil trde in mehke obloge nad in pod dlesnijo ter vam pokazali, kako doseženo stanje vzdrževati ter se naučiti brezhibne ustne higiene, saj v primeru dolgotrajnega prejemanje visokih doz bisfosfonatov lahko pride do spontane osteonekroze čeljustnih kosti.

  • Pred uvedbo zdravil za osteoporozo vam bo ostranil zobe, ki morda niso rešljivi. Predlagal vam bo najusteznejšo protetično rešitev za nadomestitev izgubljenih zob, da bodo obremenitve zob in čeljusti kar najbolj optimalno urejene.

  • Preveril bo dobro naleganje snemne zobne proteze.

  • Opravil bo zdravljenje vseh zob, ki morda potrebujejo koreninsko zdravljenje ali imajo morda granulom, četudi z njimi nimate težav

  • Preveril bo ustreznost plomb in jih zamenjal pred uvedbo zdravil za osteoporozo, še posebej tistih, ki bi morda potrebovali podaljšanje klinične krone.

  • Zdravil ali pomagal vzdrževati zdrave dlesni in poskrbel za zdravljenje parodontalne bolezni.

  • Svetoval vam bo glede nadomeščanja izgubljenih zob z implantati in preveril stanje implantatov, če jih že imate.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.