Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAKO POMEMBNO JE DA VAŠ ZOBOZDRAVNIK VE ZA VAŠ SRČNI INFARKT

KAKO POMEMBNO JE DA VAŠ ZOBOZDRAVNIK VE ZA VAŠ SRČNI INFARKT
KAKO POMEMBNO JE DA VAŠ ZOBOZDRAVNIK VE ZA VAŠ SRČNI INFARKT

Srčni infarkt

Bolezni srca in žilja so najpomembnejši vzrok zbolevanja in umiranja v svetu in delež koronarne bolezni je največji. Eden njih je srčni infarkt.

Akutni miokardni infarkt – nenadni srčni infarkt  je le ena od njenih oblik bolezni srca in ožilja, in je posledica zapore venčne (koronarne) arterije s strdkom.

Venčne – koronarne žile srca so žile, ki kot venček ali krona obdajajo srce in skrbijo, da je mišica srca preskrbljena s hranili in kisikom.

Vzrok za koronarno srčno bolezen je ateroskleroza koronarnih žil, ki prehranjujejo samo srčno mišico. Ateroskleroza je kronična napredujoča vnetna bolezen arterijske žilne stene. Aterosklerotični plaki – obloge začnejo s svojo počasno rastjo in posledičnim oženjem premera arterij ovirati pretok krvi.

Ob naporih, ko je potreba po energiji in kisiku v celicah večja, se zaradi pomanjkanja krvi in kisika v srčni mišici  lahko začnejo pojavljati bolečine ki jih čutimo v prsnem košu  predelu srca, lahko pa sevajo tudi drugam. Tej bolečini rečemo angina pektoris. Če strdek ali obloga delno zapira žilo in je minimalen pretok krvi še omogočen, gre lahko za blažjo obliko srčnega infarkta. Če pa je zapora žile popolna in pretoka krvi ni več, gre za hujšo obliko srčnega infarkta.

Kaj je pomembno, da vaš zobozdravnik ve

Najpomembneje je, da svojega zobozdravnika seznanite, da ste preboleli srčni infarkt, predvsem pa katera zdravila jemljete. Seznanite ga tudi z drugimi boleznimi, ki jih morda imate ter s seznamom zdravil, ki jih jemljete. V ta namen običajno pri zobozdravniku izpolnite vprašalnik o zdravju.

Kaj je dobro vedeti glede zobozdravstvene oskrbe po prebolelem infarktu?

Prvih 6 mesecev:
 • Vsaj 6 mesecev po prebolelem srčnem infarktu se odsvetujejo vsi zobozdravstveni posegi pri katerih bi lahko prišlo do bakteriemije – sproščanja bakterij v kri.

 • Vse posege, ki povzročajo bakteriemijo in jih ne moremo odložiti za vaj 6 mesecev se skrbno načrtujejo in opravijo v univerzitetnih kliničnih ustanovah v dogovoru z zdravnikom, ki vas je zdravil zaradi srčnega infarkta (na primer nujno puljenje zoba).

Po 6 mesecih:
 • Vse zobozdravniške posege, pri katerih se pričakuje bakteriemija se skrbno načrtuje in opravi pod antibiotično zaščito.

 • Da posegi ne bodo boleli boste dobili posebne vrste lokalne anestezije, ki ne vsebuje adrenalina.

 • Če vas je zobozdravniških posegov zelo strah (strah povzroča stres in povečano izločanje adrenalina) vam lahko zobozdravnik predpiše zdravila proti strahu.

 • Pred posegi, pri katerih se pričakuje krvavitev je potrebno prilagoditi doziranje zdravil proti strjevanju krvi.

 • Ne jemljite protibolečinskih zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi (na primer Aspirin)

 • Nikoli, ampak res nikoli ne prilagajajte samovoljno doziranja zdravil pred obiskom zobozdravnika – vedno se o tem prej posvetujte z zobozdravnikom (na primer antibiotična zaščita ali zmanjšanje doze zdravil proti strjevanju krvi).

 • Zdravila, ki jih jemljete po srčnem infarktu lahko povzročajo stranske učinke:

  • Podaljšan čas krvavitve

  • Xerostomijo – suha usta

  • Hiperplazijo dlesni – povečanje dlesni

Kako lahko zaščitite svoje srce

Zelo pomembno je, da se varujete vnetij in skrbite za dobro splošno odpornost organizma in za urejenost drugih sistemskih bolezni.

Bistvenega pomena za vaše srce pa je:

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.