Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAKO VAS LAHKO VAŠ ZOBOZDRAVNIK REŠI PRED NEOZDRAVLJIVIM VNETJEM ČELJUSTNE KOSTI?

KAKO VAS LAHKO VAŠ ZOBOZDRAVNIK REŠI PRED NEOZDRAVLJIVIM VNETJEM ČELJUSTNE KOSTI?
KAKO VAS LAHKO VAŠ ZOBOZDRAVNIK REŠI PRED NEOZDRAVLJIVIM VNETJEM ČELJUSTNE KOSTI?

KAJ JE OSTEOPOROZA IN KAJ MORA VAŠ ZOBOZDRAVNIK VEDETI ČE JEMLJETE ZDARVILA ZA OSTEOPOROZO

Osteoporoza je stanje, kadar se v procesu remodelacije kostnine ne zgradi dovolj nove kostnine oziroma je ta bolj porozna, ni dovolj kvalitetna.

Kadar je osteoporoza povzročena z zdravili ali hormonsko in kadar je to mogoče jo zdravimo z nadomestki hormonov, kadar gre za pomanjkanje posameznih snovi, ki povečujejo tveganje za osteoporozo jih dodajamo k prehrani. Pomembno pa je tudi gibanje.

Poznamo zdravila, ki:

  •  Zavirajo razgradnjo kosti ( npr. bisfosfonati oz. disfosfonati)

  •  Zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine (npr. Teriparatid – oblika obščitničnega hormona)

  •  Zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine in hkrati upočasnjujejo njeno razgradnjo

  •  Zdravila, ki zavirajo delovanje, razmnoževanje in preživetje osteoklastov (npr. denozumab)

Image title

Z BISFOSFONATI OZIROMA DISFOSFONATI POVZROČENA OSTEONEKROZA

Bisfosfonati oz. disfosfonati so skupina zdravil, ki najučinkoviteje zmanjšajo izgubo kostnine in na ta način preprečujejo zlome zaradi osteoporoze. Mehanizem delovanja te skupine zdravil je, da onemogočijo celice, ki razgrajujejo kostnino. Vendar pri tem zmotijo tudi komunikacijo s celicami, ki so odgovorne za tvorbo kosti – osteoblasti. Zato se osteoblasti ne tvorijo in ne gradijo nove kostnine. Zdravila res preprečujejo razgradnjo kosti, vendar se tudi nova kost ne tvori. Zdravila bisfosfonati se običajno jemljejo 5 do 10 let in se vgrajujejo v kost. Tam ostanejo še leta po prenehanju jemanja.

Vedeti, kako delujejo zdravila za osteoporozo iz skupine bisfosfonatov je bistvenega pomena takrat, ko vaše telo potrebuje celjenje kosti. Pri zobozdravniku je to v primeru puljenja zob, zdravljenja parodontalne bolezni ter zdravljenja zobnih korenin, pri implantatni oskrbi … V primerih ko so za terapijo potrebne visoke doze bisfosfonatnih zdravil pa se lahko pojavijo tudi težave pri nošenju zobnih protez. Ker se kost ne more tvoriti, se rana morda ne bo mogla zaceliti. Na primer rana, ki se spontano ne zaceli v osmih tednih se lahko razvije v osteonekrozo povzročeno z bisfosfonati.

Primeri osteonekroze povzročene z zdravili za zdravljenje osteoporoze in sicer z bisfosfonatnimi zdravili ali denozumabom:

Image title

Z bisfosfonati povzročena nekroza čeljusti po puljenju zoba

Image title

Z bisfosfonati povzročeno vnetje, kjer nalega proteza

Image title

Spontano povzročena osteonekroza zaradi neustrezne ustne higiene

Preden boste prejeli bisfosfonatna zdravila za osteoporozo je smiselno opraviti natančen pregled pri zobozdravniku. Svetuje se:

V kolikor boste v času zdravljenja osteoporoze z bisfosfonati potrebovali kakšnega od kirurških posegov v ustih bo potrebno najmanj za nekaj mesecev prekiniti zdravljenje osteoporoze z bisfosfonati in skrbno načrtovati poseg. Bisfosfonati se namreč vgrajujejo v kost in v kosti ostanejo še leta po prenehanju jemanja.

 

OBVESTITE SVOJEGA ZOBOZDRAVNIKA ČE JEMLJETE KATERO OD NAŠTETIH ZDRAVIL ZA OSTEOPOROZO

Poleg Imena zdravila je za vašega zobozdravnika pomemben podatek v kakšni obliki ( tablete / injekcije ) bisfosfonate prejemate, kakšno dozo prejemate ter koliko časa jih že prejemate.

Seznam veljavnih bisfosfonatnih ter denozumab zdravil povzet po Centralni bazi zdravil Slovenije na dan 15.10.2017 in ki lahko povzročijo osteonekrozo čeljustnih kosti:

Image title

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.