Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

NIKOTINSKI STOMATITIS – Nikotinsko vnetje ust – Kaj je in kdaj se pojavi?

NIKOTINSKI STOMATITIS - Nikotinsko vnetje ust - Kaj je in kdaj se pojavi?
NIKOTINSKI STOMATITIS – Nikotinsko vnetje ust – Kaj je in kdaj se pojavi?

KAJ JE NIKOTINSKI STOMATITIS?

Za nikotinski stomatitis imajo na nemško govorečem področju zelo slikovit izraz : »Rauchen gingiva« – kadilska dlesen. Nikotinski stomatitis je reakcija, ki jo vidimo predvsem na nebu, lahko pa tudi na notranji strani enega ali obeh lic. Povzročen je z ekstremno toploto pri kajenju cigaret brez filtra in pri kadilcih pipe.

 

KDAJ IN KJE SE POJAVI NIKOTINSKI STOMATITIS?

Nikotinski stomatitis najpogosteje opazimo pri kadilcih pipe ter pri kadilcih cigaret brez ali z zelo slabimi filtri. Spremembe na dlesni in lični sluznici povzroča visoka temperatura, ki se razvije pri kajenju na ta način. Redkeje se razvije pri kadilcih cigar ter pri pitju ekstremno vročih tekočin. Lahko pa kombinacija kajenja in pitja zelo vročih tekočin zviša tveganje za nastanek sprememb na dlesni.

Pojavnost je odvisna od tega, kako dolgo in kako intenzivno je dlesen izpostavljena vročini pri kajenju. Predvsem so izpostavljeni tisti, ki cigareto pokadijo v nekaj potegih.

Nikotinski stomatitis se razvije tako pri ženskah kot pri moških, vendar bolj pogosto pri moških.

Nikotinski stomatitis najdemo pri kadilcih pipe in cigaretah brez filtra v 60%; pri kadilcih cigaret s filtrom v 30%.

ZNAKI NIKOTINSKEGA STOMATITISA

Kadilska dlesen

Nikotinski stomatitis običajno najdemo naključno pri pregledu ust. Običajno ne povzroča težav in niti ne veste, da ga imate. Lahko pa je predel rahlo preobčutljiv.

Nastane tako, da se najprej pojavi rdečina na nebu v ustih. Sčasoma postane površina bela ali rahlo sivkasta. Včasih je na pogled kot bi bila površina razpokana. Površina je lahko posejana z rdečimi pikami. Te rdeče pike so izvodila majhnih žlez slinavk, rdeča pa so, ker so vneta.

Kadar nosite totalno protezo, nebo proteze ščiti pred vročino, vendar se spremembe pojavijo na nepokritih predelih ob protezi.

Kadilsko lice

KAKO DIAGNOSTICIRAMO NIKOTINSKI STOMATITIS?

Nikotinski stomatitis ugotovimo na podlagi značilnega videza dlesne neba v ustih belkaste ali sive površine, ki je lahko razpokana in / ali ima rdeče pike.

Včasih je potrebna biopsija, da izključimo levkoplakijo ali raka v ustih, saj včasih izgledata zelo podobno.

ZDRAVLJENJE NIKOTINSKEGA STOMATITISA

Edino zdravljenje je prenehanje kajenja. Spremembe se lahko popravijo v 1 – 2 tednih. Na dlesni, kjer se spremembe ne popravijo ali ostanejo spremenjena pa je potrebno preveriti z biopsijo. Ko je dlesen na nebu kadilsko spremenjena je potrebno redno hoditi na kontrole za pregled ko preventiva pred rakom v ustni votlini. Nujne so redne kontrole sprememnb.

Že dolgo niste bili na pregledu? Naročite se: 031 656 907.