Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

PRAVOČASNO OPOZORITE ZOBOZDRAVNIKA GLEDE SVOJEGA ZDRAVSTVENEGA STANJA

PRAVOČASNO OPOZORITE ZOBOZDRAVNIKA GLEDE SVOJEGA ZDRAVSTVENEGA STANJASplošno zdravstveno stanje vpliva na zdravje v ustni votlini in obratno.

Vprašalnik o zdravju

Ob prvem obisku v novi ordinaciji pacienta vedno poprosimo, da nam izpolni vprašalnik o zdravju. Kasneje tak vprašalnik ponovno izpolnite, če vas dlje časa ni bilo ali če ste v zdravljenju zaradi kakšne splošne bolezni, lahko tudi vsako leto znova.

Usta so del prebavnega trakta

Usta so vstopni del prebavnega trakta in dihalnih poti. Zato danes le »pogled v usta« zdaleč ni več dovolj.

Za varno obravnavo pri zobozdravniku je potrebno na primer vedeti ali imate diabetes, okvare ledvic, okvare srca, umeten kolk, umetne srčne zaklopke, alergije, ste noseči …. Torej, kako je z vašim splošnim zdravstvenim stanjem.

Z napredkom medicine se mnoge bolezni odkrijejo prej kot v preteklosti in zato se tudi zdravljenja začnejo časovno prej, pri mlajših pacientih. Za današnji čas je značilna polimorbidnost (pri enem pacientu se lahko odkrije več bolezni), pacienti pa pogosto jemljejo tudi več zdravil hkrati (polimedikacija). Nepomembno ni niti jemanje prehranskih dodatkov.

V izogib zapletom

Vprašalnik o zdravju da zdravniku /zobozdravniku pomembne informacije o splošnem zdravstvenem stanju. Tako se lažje izognemo zapletom in neljubim dogodkom kot so :

Seznam zdravil

Smiselno je vedno pri sebi nositi seznam zdravil, ki jih jemljete, saj po jemanju zdravil zdravniki lahko sklepamo na določene bolezni.

Vedno je potrebno pred obiskom zobozdravnika vzeti vsa predpisana zdravila po shemi, razen kadar se z zobozdravnikom v naprej dogovorite, da kakšna zdravila:

  • opustite ali zmanjšate dozo (npr. jemanje zdravil proti strjevanju krvi – običajno v dogovoru z zdravnikom iz vaše antitrombotične ambulante)

  • vzamete kakšna zdravila, ki vam jih je posebej za ta obisk predpisal zobozdravnik (npr. antibiotična zaščita)

Lahko se zobozdravnik tudi odloči, da bo pred obravnavo kontaktiral tudi zdravnika, ki zdravi osnovno bolezen.

Če vas zobozdravnik pred vsakim obiskom povpraša ali jemljete kakšna zdravila, prehranske dodatke ali če je bila uvedena kakšna nova terapija tega ne stori iz radovednosti temveč iz previdnosti, da ne bi prišlo do zapletov. Pomembno nam je, da z našim delom ne ogrozimo vašega splošnega zdravstvenega stanja.

Če pa že pride do zapletov in morajo priti reševalci je tak vprašalnik, kjer so zbrane informacije o vašem splošnem zdravstvenem stanju – vaših osnovnih boleznih, zdravilih in prehranskih dodatkih, alergijah, podatkih o operacijah, morebitni priloženi izvidi morda ključnega pomena za hitro in uspešno ter pravilno reševanje.

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.