Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Čiščenje zobnega kamna in poliranje zob

Čiščenje zobnega kamna in poliranje zob
Čiščenje zobnega kamna in poliranje zob

Kaj je zobni kamen:

Zobni kamen je trda zobna obloga, ki nastane tako, da se v mehko zobno oblogo – biofilm odloži kalcij iz sline. Tako mehka zobna obloga že v nekaj dneh postane trda. Takrat jo poimenujemo zobni kamen. Zobnega kamna ne moremo odstraniti s ščetkanjem zob doma.

 

Kako se izvede čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku?

Čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom

Čiščenje zobnega kamna in mehkih zobnih oblog ter zunanjih zabarvanj se najprej vedno očistimo z ultrazvokom. Ultrazvočna konica niha z visoko frekvenco. Frekvenco lahko individualno prilagodimo posameznim zobem.

Ni namreč vseeno ali čiščenje zobnega kamna opravljamo v področju zobne sklenine ali korenine zoba. Vedno očistimo vse vidne in prostemu očesu nevidne zobne obloge nad dlesno (supragingivalne zobne obloge) in pod dlesno (subgingivalne zobne obloge). Zobni kamen očistimo z vseh pet ploskev vsakega zoba.

Čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom

Poliranje zob oziroma zobnih površin

Po čiščenju z ultrazvokom ostanejo zobne površine rahlo hrapave. Zato jih je potrebno še spolirati.

Spoliramo jih lahko s profesionalno zobno pasto. Te obstajajo v različnih grobostih. Za poliranje uporabljamo vrteče ščetke različnih velikosti za boljši dostop do težje dostopnih površin. Vendar s to metodo ne moremo očistiti medzobnih prostorov in predelov zob pod dlesno.

Težje dostopne predele lahko dosežemo le s poliranjem zobnih površin. Ta postopek je poznan kot »peskanje«. Vendar ne gre za grobo peskanje, kjer površina postane bolj hrapava, temveč za fino poliranje, da se zobna površina zagladi. Uporabljamo AirFlow sistem, kjer lahko nastavimo primerno jakost in količino prahu, s katerim poliramo. Prah za poliranje zob nad dlesno se razlikuje od tistega za poliranje zob pod dlesno.

Kdaj se je smiselno odločiti za čiščenje zobnega kamna?

Za čiščenje zobnega kamna se najpogosteje odločite, kadar ga opazite že sami. Odločite se tudi, ko vas moti zabarvanje zob zaradi hrane, pijače in kajenja.

Vendar zobni kamen in mehka zobna obloga sta tudi tam, kamor sami ne morete pogledati. To so prostori pod dlesno, prostori med zobmi, na zadnji strani zob …

V teh predelih zaznamo zobni kamen, mehke zobne obloge ter zabarvanja mi. Takrat mi predlagamo čiščenje zobnega kamna.

Pri nekaterih ljudeh se kamen nabira v obzobnih žepkih, in ga nad dlesno ni videti. Videti je le vneto dlesen. Tudi v tem primeru predlagamo čiščenje zobnega kamna.

Nekaj primerov zobnega kamna in zobnih oblog, ki jih sami morda ne opazite:

 

So se vam nabrale zobne obloge, ki jih sami ne zmorete očistiti?

Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …