Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

FLUOR V ZOBNI PASTI – Kakšne so priporočene količine

FLUOR V ZOBNI PASTI - Kakšne so priporočene količine
FLUOR V ZOBNI PASTI – Kakšne so priporočene količine

Fluoriranje zob z zobnimi pastami – kot vzdrževanje je zelo priporočljivo.

V zobovini  – sklenini neprestano poteka presnova kalcija. Slkenina je pretežno zgrajena iz kalcij hidroksiapatitnih kristalov. Ko je v naših ustih okolje kislo, po hranjenju ali pitju kislih in sladkih pijač se kalcij iz sklenine izplavlja. Ko se kislost v ustih zmanjša se kalcij vgrajuje nazaj v  hifroksiapatitne kristale. Če v tej fazi dodajamo fluor, se na nekaterih mestih namesto kalcija vgradi v hidroksiapatitne kristale fluor. Nastanejo fluoroapatitni kristali, ki so odpornejši na kisline. Poleg tega ima fluor tudi razkužilno funkcijo, na kar se je v zadnjem času, kar malo pozabilo.

Vendar se kalcij in fluor lahko vgradita nazaj v zobovino le, če so zobje dobro mehansko očiščeni.

Zato redno in temeljito očistite vseh pet ploskev vsakega zoba.

PRIPOROČENE KOLIČINE FLUORA V ZOBNIH PASTAH:

  • Za odrasle in otroke starejše od 6 let oziroma od izrasti prvega stalnega zoba dalje je za vzdrževanje dovolj uporaba zobne paste s 1500 ppm fluora v zobni pasti 2x dnevno

  • Za otroke 2 – 6 let 1000 ppm fluora v zobni pasti 2x dnevno

  • Za otroke od 1 – 2 leta 500 ppm fluora v zobni pasti 1x dnevno ob predpostavki, da zna otrok dobro izpljuniti. Dokler ne znajo izpljuniti se zobna pasta odsvetuje.

PROFESIONALNO FLUORIRANJE V ZOBOZDRAVSTVENI ORDINACIJI:

Intenzivno profesionalno fluoriranje se priporoča pod kontrolo zobozdravnika oziroma ustrezno izobraženega medicinskega osebja. Koncentracije fluora so bistveno višje. Profesionalno fluoriranje se opravi takoj po profesionalnem čiščenju.

Koncentracije fluora za profesionalno fluoriranje se gibljejo med 12.500ppm in 22.600 ppm in niso namenjene domači uporabi!

 

Potrebujete pregled, čiščenje in fluoriranje? Naročite se: 031 656 907.