Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?

KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?
KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?

Kako pravilno izbrati zobno ščetko je večno vprašanje.

Zobna ščetkanja bo primerno majhna in ne preširoka, tako da zajame enega do dva zoba. Glava zobne ščetke naj bo proti koncu zožena, saj je tako lažje dostopati do težje dostopnih predelov pri zadnjih zobeh ter do notranje ploskve sprednjih zob.

Običajno so zobne ščetke na voljo v več velikostih glave ščetke, zato ustrezno ščetko izberite glede na velikost ust. Če imate težave z refleksom bruhanja, izberite manjšo glavo zobne ščetke.

 

Izberite najprej za vas primerno obliko ščetke, da boste z njo dovolj okretni v ustih

  • Na obliko držala, da vam ne bo polzelo iz rok, ali vas oviralo pri dostopanju do težjih predelov.
  • Držalo naj ima oporo za palec.
  • Na obliko vratu ščetke, da bo dovolj dolgo in primerno tanko.
  • Na obliko glave ščetke. Na koncu naj bo bolj ozka, za lažji dostop predvsem notranjih ploskev zob zadnjih spodnjih zob.
  • Na velikost glave ščetke. Naj ne bo prevelika, da boste lažje dosegli manj dostopne predele.
  • Kdor ne more široko odpreti ust ali pa ima sprednje zobe rahlo nagnjene navznoter, naj izbere takšno ščetko, pri kateri je mogoče vrat glave dodatno upogniti tako, da doseže tudi prej omenjene težje dostopne predele.

 

Izbira oblike in mehkobe vlaken zobne ščetke

Posebej pozorni bodite, da izberete zobne ščetke z zaobljenimi vlakni, ki ne poškodujejo dlesni in ne odstranjujejo zobovine.

Tovrstna preventiva je še posebej pomembna, če uporabljate bolj abrazivne zobne paste in zobne paste za bolj bele zobe.

Na voljo so zobne ščetke z vlakni, prirezanimi v različne oblike in višine, ki omogočajo lažji dostop do zadnjih zob.

Vlakna v dveh nivojih zagotavljajo večjo mehkobo pri ščetkanju, hkrati pa sežejo dlje v medzobne prostore.

Mehkobo vlaken izbiramo individualno. Na mehkobo ščetke vplivajo kvaliteta vlaken, razmerje med številom snopov na površino glave, število vlaken, ki jih vsebuje snop, razmik med snopi in dolžina vlaken. Standarda za mehkobo ni, vsak izdelovalec se odloči individualno, kako bo poimenoval mehkobo ščetke.

Na voljo so: hard (trda), medium (srednje mehka), soft (mehka), x – soft (zelo mehka), ultrasoft … Ko boste ugotovili, kakšna oblika zobne ščetke  vam ustreza, da z njo najbolje dostopate do vseh predelov v ustih, izberite srednjo mehkobo zobne ščetke tega modela. Če se boste ugotovili, da vam obloga ob pogoju pravilne tehnike ščetkanja še zastaja, izberite tršo zobno ščetko. Če se vam zdi, da dobro očisti zobne obloge in da je pregroba do dlesni, lahko poskusite z mehkejšo zobno ščetko.

Zmotno je mnenje, da le zelo mehka zobna ščetka odpravlja vnetje dlesni. Vnetje dlesni zaustavimo s pravilno izbiro zobne ščetke in pravilno tehniko čiščenja. Dejstvo je, da le odsotnost zobne obloge zagotavlja zdrave dlesni.

 

»Uporabljam najmehkejšo ščetko, a mi še vedno krvavijo dlesni. Zakaj? Ko pa vse delam prav! «

Dlesni krvavijo, kadar zobna obloga ni bila uspešno odstranjena, to pa je odvisno od kombinacije izbire zobne ščetke in tehnike čiščenja. Le ustrezna tehnika čiščenja ob sočasni uporabi ustrezne oblike, velikosti in mehkobe zobne ščetke zagotavlja zdrave dlesni in zobe brez kariesa.

Grizne ploskve zob ščetkamo v smeri loka zob. Vsak gib naredimo desetkrat. Kadar vodimo ščetko po griznih ploskvah zob v smeri proti zadnjim zobem, se vlakna nagnejo naprej in izpustijo zadnji zob, zato je prav, da vlakna zobne ščetke nastavimo za zadnji zob in napravimo poteg po zobnem loku proti sprednjim zobem. To ponovimo desetkrat.

Stranske ploskve zob vedno ščetkamo od dlesni proti zobu, torej od rdečega proti belemu. Tako očistimo ploskve zob z zunanje (lične) strani in enako naredimo na ploskvah zob z notranje (ustne) strani.

Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo pokonci in ščetkamo od dlesni proti zobu. Vsak poteg na enem mestu naredimo desetkrat. Najbolje je, da število potegov štejemo, saj bomo tako zagotovili, da bo ščetkanje res temeljito in bo trajalo tri minute.

Ščetkanje zob

nega zob

 

Ko v ustih ni vse naravnost

Za čiščenje zob, ki niso izrasli v ravni vrsti (prekrižani zobje, navznoter ali navzven pomaknjeni zobje, zasukani zobje, večje vrzeli ali zelo tesno stanje, delno izrasli zobje, razgaljena razcepišča korenin …), so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik.Zobna ščetka Interspace

Image title

Za čiščenje protetičnih del ter protetičnih del na implantatih so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik. Izberete lahko tanko ščetko s kupolasto prirezanimi ali koničasto prirezanimi vlakni v eni izmed treh mehkob, obstaja pa tudi posebna ščetka za čiščenje težko dostopnih mest ob implantatih.
Vrat ščetke je dodatno upognjen, da doseže podvisna mesta, glede na naše potrebe pa ga lahko še dodatno upognemo.

 

Čistiti je potrebno tudi zobne proteze

Image title

 

 

 

 

 

 

Zobne proteze čistimo tako, da uporabimo zobno ščetko za proteze. Čistimo tako zunanjo površino kot površino, ki se dotika dlesni.

Mehanizme pritrditve proteze na zobe (zaponke ali polzila) očistimo še posebej skrbno. Le tako bomo zagotovili dolgotrajno uporabo proteze in preprečili, da bi se na zobeh nosilcih pojavilo vnetje dlesni ter da bi na njih nastala zobna gniloba.

 

Poseben izziv je čiščenje fiksnih ortodontskih aparatov

 

Zobna ščetka

Če nosite fiksni ortodontski aparat ali po končanem ortodontskem zdravljenju nosite žico, je čiščenje precej oteženo, ob žicah in okrog bracketov (nosilcev) pa se intenzivneje nabira zobna obloga, ki je težko dostopna za čiščenje.

Kadar pri čiščenju zobnega aparata nismo uspešni, se lahko zgodi, da ostanejo na zobeh beli kredasti ali rjavi madeži, ki pomenijo poškodbe zobovine (sklenine) ali / in zobno gnilobo.

Kadar nosimo zobni aparat, zob ne moremo čistiti od dlesni proti zobu, ker tega ne dopušča žica, ki je vpeta v nosilce, ščetkanje vzdolž dlesni pa je neprijetno in lahko povzroči poškodbe ali umikanje dlesni.

Za boljši dostop pod ortodontsko žico in za čiščenje nosilcev sta, zato na voljo dve posebni ščetki. Prva ima dva nivoja vlaken – krajša in daljša koničasta vlakna, ki so nežna do dlesni in učinkovito čistijo ob nosilcih. Druga je ozka ščetka s samo dvema vrstama vlaken, ki učinkovito čisti ozke prostore okrog nosilcev ter pod ortodontsko žico.

 

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.