Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?

KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?
KAKO PRAVILNO IZBRATI ZOBNO ŠČETKO?

Izbor prave zobne ščetke je lahko ključen za vzdrževanje zdrave ustne higiene in preprečevanje različnih težav, kot so zobna gniloba – karies, bolezni dlesni in slab zadah. Pri izbiri zobne ščetke je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na učinkovitost in udobje ščetkanja.

Kako pravilno izbrati zobno ščetko je večno vprašanje.

 

Izberite najprej zase primerno obliko držala zobne ščetke

 • Ročaj zobne ščetke naj bo oblikovan tako, da omogoča udoben oprijem med ščetkanjem.
 • Pomembno je, da vam držalo omogoča, da lahko dosežete vse dele ustne votline ter omogoča dober nadzor nad gibom ščetkanja.
 • Oblika in debelina držala naj bosta taka, da vam držalo ne bo polzelo iz rok, ali vas oviralo pri dostopanju do težjih predelov.
 • Držalo naj ima oporo za palec.
 • Oblika vratu ščetke. Vrat ščetke naj bo dovolj dolg in primerno tanek, da vam bo zagotovil okretnost tako na sprednjih, kot zadnjih zobeh.

 

 • Ročaj zobne ščetke je lahko izdelan iz različnih materialov, kot so plastika, gumijasti materiali ali les. Izberite ročaj, ki vam najbolj ustreza in je primeren za vaše potrebe. Še posebno je to pomembno pri otroških zobnih ščetkah.
 • Nekatere zobne ščetke imajo dodatne funkcije, ki lahko izboljšajo učinkovitost čiščenja ali udobje med ščetkanjem. Na primer, nekatere ščetke imajo vgrajene gumirane površine na ročaju, ki zagotavljajo boljši oprijem, druge imajo gibljive glave, ki omogočajo lažje dostopanje do težje dostopnih mest, in spet druge imajo vgrajene časovnike, ki vam pomagajo pri doslednem ščetkanju za priporočen čas.

 

Izberite zase primerno obliko glave zobne ščetke

 • Glava ščetke naj bo oblikovana tako, da bo na vrhu bolj ozka, za lažji dostop predvsem notranjih ploskev zob. Predvsem zadnjih spodnjih zob.
 • Velikost glave ščetke. Naj ne bo prevelika, da boste lažje dosegli manj dostopne predele. Glava zobne ščetke naj bo primerno majhna in ne preširoka, tako da zajame enega do dva zoba.
 • Če ne morete široko odpreti ust ali pa imate sprednje zobe rahlo nagnjene navznoter, izberite takšno ščetko, pri kateri je mogoče vrat glave dodatno upogniti tako, da doseže tudi prej omenjene težje dostopne predele.
 • Običajno so zobne ščetke na voljo v več velikostih glave ščetke, zato ustrezno ščetko izberite glede na velikost svojih ust. Če imate zelo majhna usta ali če imate težave z refleksom bruhanja, izberite manjšo glavo zobne ščetke. Lahko uporabite tudi otroško zobno ščetko.

 

Izbira oblike in mehkobe vlaken zobne ščetke

Posebej pozorni bodite, da izberete zobne ščetke z zaobljenimi vlakni, ki ne poškodujejo dlesni in ne odstranjujejo zobovine.

Tovrstna preventiva je še posebej pomembna, če uporabljate bolj abrazivne zobne paste in/ali zobne paste za bolj bele zobe.

Na voljo so zobne ščetke z vlakni, prirezanimi v različne oblike in višine, ki omogočajo lažji dostop do zadnjih zob.

Vlakna v dveh nivojih zagotavljajo večjo mehkobo pri ščetkanju, hkrati pa sežejo dlje v medzobne prostore.

Mehkobo vlaken izbiramo individualno. Na mehkobo ščetke vplivajo kvaliteta vlaken, razmerje med številom snopov na površino glave, število vlaken, ki jih vsebuje snop, razmik med snopi in dolžina vlaken. Standarda za mehkobo ni, vsak izdelovalec se odloči individualno, kako bo poimenoval mehkobo ščetke.

Na voljo so: hard (trda), medium (srednje mehka), soft (mehka), x – soft (zelo mehka), ultrasoft … Ko boste ugotovili, kakšna oblika zobne ščetke  vam ustreza, da z njo najbolje dostopate do vseh predelov v ustih, izberite srednjo mehkobo zobne ščetke tega modela. Če se boste ugotovili, da vam obloga ob pogoju pravilne tehnike ščetkanja še zastaja, izberite tršo zobno ščetko. Če se vam zdi, da dobro očisti zobne obloge, in da je pregroba do dlesni, lahko poskusite z mehkejšo zobno ščetko.

Zmotno je mnenje, da le zelo mehka zobna ščetka odpravlja vnetje dlesni. Vnetje dlesni zaustavimo s pravilno izbiro zobne ščetke in pravilno tehniko čiščenja zob in dlesni. Dejstvo je, da le odsotnost zobne obloge zagotavlja zdrave dlesni.

 

»Uporabljam najmehkejšo ščetko, a mi še vedno krvavijo dlesni. Zakaj? Ko pa vse delam prav! «

Dlesni krvavijo, kadar zobna obloga ni bila uspešno odstranjena, to pa je odvisno od kombinacije izbire zobne ščetke in tehnike čiščenja. Le ustrezna tehnika čiščenja ob sočasni uporabi ustrezne oblike, velikosti in mehkobe zobne ščetke zagotavlja zdrave dlesni in zobe brez kariesa.

Grizne ploskve zob ščetkamo v smeri loka zob. Vsak gib naredimo desetkrat. Kadar vodimo ščetko po griznih ploskvah zob v smeri proti zadnjim zobem, se vlakna nagnejo naprej in izpustijo zadnji zob, zato je prav, da vlakna zobne ščetke nastavimo za zadnji zob in napravimo poteg po zobnem loku proti sprednjim zobem. To ponovimo desetkrat.

Stranske ploskve zob vedno ščetkamo od dlesni proti zobu, torej od rdečega proti belemu. Tako očistimo ploskve zob z zunanje (lične) strani in enako naredimo na ploskvah zob z notranje (ustne) strani.

Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo pokonci in ščetkamo od dlesni proti zobu. Vsak poteg na enem mestu naredimo desetkrat. Najbolje je, da število potegov štejemo, saj bomo tako zagotovili, da bo ščetkanje res temeljito in bo trajalo tri minute.

 

Čiščenje protetičnih nadomestkov, fiksnih zobnih aparatov in druge specialne potrebe

Če imate posebne potrebe, na primer ortodontske aparate, proteze ali občutljive dlesni, mostičke, implantate ali le posebej težko dostopna mesta za čiščenje, lahko izberete zobno ščetko, ki je posebej zasnovana za te potrebe. Na trgu so na voljo številne specializirane zobne ščetke, ki lahko pomagajo pri reševanju specifičnih težav, kot so nabiranje zobnih oblog okoli ortodontskih aparatov ali čiščenje občutljivih dlesni.

Za tiste, ki zaradi okvare rok težko držite ročaj zobne ščetke, obstaja poseben nastavek za boljši oprijem.

 

Ko v ustih ni vse naravnost

Za čiščenje zob, ki niso izrasli v ravni vrsti (prekrižani zobje, navznoter ali navzven pomaknjeni zobje, zasukani zobje, večje vrzeli ali zelo tesno stanje, delno izrasli zobje, razgaljena razcepišča korenin …), so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik.

Za čiščenje protetičnih del ter protetičnih del na implantatih so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik. Izberete lahko tanko ščetko s kupolasto prirezanimi ali koničasto prirezanimi vlakni v eni izmed treh mehkob, obstaja pa tudi posebna ščetka za čiščenje težko dostopnih mest ob implantatih.
Vrat ščetke je dodatno upognjen, da doseže podvisna mesta, glede na svoje potrebe pa ga lahko še dodatno upognemo.

 

Čistiti je potrebno tudi zobne proteze

 

Zobne proteze čistimo tako, da uporabimo zobno ščetko za proteze. Čistimo tako zunanjo površino kot površino, ki se dotika dlesni.

Mehanizme pritrditve proteze na zobe (zaponke ali polzila) očistimo še posebej skrbno. Le tako bomo zagotovili dolgotrajno uporabo proteze in preprečili, da bi se na zobeh nosilcih pojavilo vnetje dlesni ter da bi na njih nastala zobna gniloba – karies.

 

Poseben izziv je čiščenje fiksnih ortodontskih aparatov

Če nosite fiksni ortodontski aparat ali po končanem ortodontskem zdravljenju nosite žico, je čiščenje precej oteženo, ob žicah in okrog bracketov (nosilcev) pa se intenzivneje nabira zobna obloga, ki je težko dostopna za čiščenje.

Kadar pri čiščenju zobnega aparata nismo uspešni, se lahko zgodi, da ostanejo na zobeh beli kredasti ali rjavi madeži, ki pomenijo poškodbe zobovine (sklenine) ali / in zobno gnilobo.

Kadar nosimo zobni aparat, zob ne moremo čistiti od dlesni proti zobu, ker tega ne dopušča žica, ki je vpeta v nosilce, ščetkanje vzdolž dlesni pa je neprijetno in lahko povzroči poškodbe ali umikanje dlesni.

Za boljši dostop pod ortodontsko žico in za čiščenje nosilcev sta, zato na voljo dve posebni ščetki. Prva ima dva nivoja vlaken – krajša in daljša koničasta vlakna, ki so nežna do dlesni in učinkovito čistijo ob nosilcih. Druga je ozka ščetka s samo dvema vrstama vlaken, ki učinkovito čisti ozke prostore okrog nosilcev ter pod ortodontsko žico.

 

Zamenjava zobne ščetke in vzdrževanje

Ne pozabite redno menjati zobnih ščetk. Vlakna sčasoma obrabijo in izgubijo učinkovitost. Na poškodovanih vlaknih se razvije biofilm, ki pa ni enak tistemu v vaših ustih. Zobno ščetko je priporočljivo zamenjati vsake tri mesece ali prej, če opazite, da so vlakna obrabljena ali deformirana.

Poleg tega je pomembno redno čistiti zobno ščetko, da preprečite kopičenje bakterij na ščetki. Po vsaki uporabi ščetko sperite pod tekočo vodo in jo pustite, da se posuši na zraku, idealno na prostem, da se prepreči nabiranje bakterij.

 

V skladu s temi smernicami lahko izberete zobno ščetko, ki ustreza vašim potrebam in prispeva k ohranjanju zdravja vaših zob in dlesni. Ne pozabite tudi redno obiskovati zobozdravnika za redne preglede in profesionalno čiščenje in poliranje zob, saj je to ključno za preprečevanje težav in ohranjanje zdrave ustne votline.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.