Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

NASVETI ZA PRAVILNO UPORABO ZOBNE NITKE

Nasveti za pravilno uporabo zobne nitke
Nasveti za pravilno uporabo zobne nitke

Uporaba zobne nitke je ključnega pomena za vzdrževanje ustnega zdravja in preprečevanje bolezni dlesni ter kariesa. Čeprav se morda zdi preprosto, pa je pravilna tehnika ključna za učinkovito čiščenje medzobnih prostorov.  Zobna nitka je eden od zelo uporabnih pripomočkov za ohranjanje izvrstne ustne higiene v medzobnih prostorih.

Z uspešno očiščenimi medzobnimi prostori zob se zavarujemo pred kariesom in parodontalno boleznijo.

Preden začnete s čiščenjem zob, si umijte roke, da preprečite prenos bakterij v usta.

Priprava zobne nitke

Izberite dolžino zobne nitke, ki ustreza vašim potrebam glede na dostopnost v ustih. Za eno nitkanje uporabite približno 40 – 45 cm zobne nitke. Za čiščenje medzobnih prostorov zadnjih zob boste morda potrebovali daljši kos nitke, da vam ne bo uhajala izpod prstov. Konca nitke navijte okoli sredincev obeh rok in pustite med sredincema prostih nekaj centimetrov nitke. Prosti del nitke napnite s palcem ene in kazalcem druge roke, ali obema kazalcema.

Pravilna tehnika
  1. Napeti del  zobne nitke potisnite z gibi naprej in nazaj nežno med zobe do linije dlesni. Bodite previdni, da ne poškodujete dlesni. Pri tem se izogibajte grobim hitrim gibom, ki bi lahko poškodovali dlesni.

 

  1. Nitko rahlo ovijte okrog zoba in jo nežno potisnite pod prosti rob dlesni. Pri tem ne uporabljajte večje sile, kot če bi pisali s svinčnikom. Nitko držite v obliki črke »c« ovito okrog zoba in se z žagajočimi gibi pomikajte proti grizni ploskvi zoba (stran od dlesni).
  2. Zobno nitko iz medzobnega prostora odstranite tako, da jo z gibi naprej in nazaj premikate proti grizni ploskvi zoba.
Uporaba pravilnega pritiska

Med čiščenjem medzobnih prostorov uporabite dovolj pritiska, da učinkovito preidete kontakt med zoboma. Pod dlesen nitko uvedite zelo previdno, da ne poškodujete dlesni, ob enem pa učinkovito odstranite zobne obloge in ostanke hrane. Bodite previdni, da ne pritiskate premočno, saj lahko to povzroči poškodbe dlesni. Prilagodite pritisk glede na občutek, ki ga imate med čiščenjem.

Natančnost in sistematičnost

Pomembno je, da očistite vse medzobne prostore in tudi zadnje zobe v zobni vrsti z zadnje strani. Začnite na enem koncu ust in se pomikajte proti drugi strani. Začnite na primer levo zgoraj in se pomikajte proti desno zgoraj. Potem nadaljujte desno spodaj in se pomikajte proti levo spodaj.

Postopoma čistite med vsakim parom zob – obe steni zoba v posameznem medzobnem prostoru. Bodite natančni in sistematični, da zagotovite popolno čiščenje v vseh medzobnih prostorih. Da v vsakem medzobnem prostoru očistite obe steni zob v tem medzobnem prostoru.

Očistite tudi tiste stranske stene zob, ki mejijo na vrzel. Vrzel je prostor, kjer manjka zob.

Menjajte del nitke, ko na njej, opazite večjo količino zobne obloge in ostankov hrane

Po čiščenju ene strani zob, na primer levo zgoraj zamenjajte del nitke, ki ga uporabljate, ter nadaljujte s čiščenjem druge strani na primer desno zgoraj. Menjajte del nitke, ko je na njej, opazite večjo količino zobne obloge in ostankov hrane.

Vzemite si čas in pozorno in natančno očistite obe steni zob medzobnemu prostoru. Pri tem bodite nežni, da preprečite poškodbe dlesni.

Nitkajte pred ogledalom

Vzemite si čas. Nitkajte pod kontrolo očesa pred ogledalom. Tako se boste izognili poškodbam dlesni.

Če do sedaj niste uporabljali zobne nitke, ali če ste jo uporabljali napačno

Če do sedaj niste uporabljali zobne nitke, ali ste jo uporabljali napačno, vam svetujem, da začnete nitkati na sredini. Začnite med sprednjima centralnima sekalcema. To sta sprednja dva zoba na sredini. Nadaljujte proti kočnikom – zadnjim zobem  na eni strani, na primer na levo. Ko očistite vse medzobne prostore, se vrnite na sredino in se pomikajte proti kočnikom druge strani, na desno.

Sprednje zobe je lažje očistiti z zobno nitko, saj so bolj dostopni za čiščenje. Lepše lahko nitkanje kontrolirate v ogledalu. To vam bo dalo rutino pravilnega nitkanja zob. Nič hudega, če prvi dan ne boste zmogli uspešno očistiti vseh zadnjih zob proti koncu zobne vrste. Čez teden dni vam bo zagotovo upelo. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Redna uporaba

Da bi ohranili zdravo ustno votlino, je ključnega pomena, da zobno nitko uporabljate redno. Redno pomeni vsak dan. Občasno ali enkrat na teden ni dovolj. Zobna obloga se nabira neprestano in začne povzročati karies in vnetje dlesni že, ko ostane na zobeh 12 ur. Priporočljivo je, da očistite medzobne prostore vsaj enkrat na dan, običajno pred spanjem.

Če pa ste nagnjeni h kariesu in / ali parodontalni bolezni, pa je priporočljiva uporaba zobne nitke dvakrat dnevno. Le redna uporaba zobne nitke lahko prepreči nastanek kariesa in parodontoze (parodontalne bolezni) ter ohrani vaše zobe in dlesni zdrave.

Za uspešno vzdrževanje čistoče medzobnih prostorov pogosto zobna nitka ni dovolj

Z zobno nitko boste lahko  v celoti zelo dobro očistili le zelo ozke medzobne prostore. Za širše medzobne prostore pa se priporoča še uporaba medzobne ščetke. To še posebno velja pri zobeh, ki imajo umaknjeno dlesen v medzobnih prostorih. Kjer so površine zob v medzobnih prostorih konkavne (vbočene), nitka teh konkavnih površin ne doseže. Te vbočene površine lahko dosežete le z uporabo zobne medzobne ščetke.

O zobnih nitkah na držalcu

Zobne nitke, ki so na pete na držalcih, je treba uporabljati previdno. Ker se zobna nitka na njih slabo ali se ne upogne, z njimi lahko dobro očistimo le kontakt na zobeh.

Pri uporabi zobne nitke na držalih je treba bolj natančno kontrolirati silo, s katero preidemo zobni kontakt med dvema zoboma. Če je sila prevelika, lahko nitka z večjo silo zdrsne na dlesen in jo poškoduje. Če se to zgodi le kdaj pa kdaj, ne bo nič hudega. Če pa se to zgodi pogosto, lahko trajno poškoduje dlesen in botruje trajnemu umiku dlesni v medzobnem prostoru.

Uporaba ustne vode

Po uporabi zobne nitke lahko izpiranje ust z ustno vodo. Ustna voda razkuži očiščene površine zob in dlesni. Izberite ustno vodo ali raztopino, ki vsebuje sestavine, kot so fluorid ali klorheksidin, za dodatno zaščito pred kariesom in boleznimi dlesni. Vendar previdno. Določene ustne vode se priporočajo uporabljati le omejen čas.

Pomembno je vedeti, da ustne vode delujejo le, če so zobne površine prej dobro očiščene, brez zobnih oblog. Ustne vode same ne odstranjujejo zobnih oblog.

Obisk pri zobozdravniku

Kljub redni uporabi zobne nitke je pomembno, da redno obiskujete zobozdravnika za redne preglede in čiščenje. Zobozdravnik lahko odkrije morebitne težave, še preden postanejo resne ter vam svetuje glede pravilne higiene ustne votline.

Pravilna uporaba zobne nitke je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vaših zob in dlesni. S pravilno tehniko čiščenja, redno uporabo ter rednimi obiski pri zobozdravniku lahko preprečite številne zobne težave in zaplete ter ohranite čisto in zdravo ustno votlino. Ne pozabite, da je skrb za ustno higieno ključnega pomena za splošno zdravje in počutje.

Kako pravilno izbrati zobno nitko
  • Če imate tesne medzobne prostore in z nitko težko preidete kontakt, uporabljajte tanjše zobne nitke. Obstajajo monofilamentne nitke, ki so gladke in se ne raztrgajo ali razpredejo, ko preidete medzobni prostor.
  • Če imate normalno široke medzobne prostore, lahko izberete običajno zobno nitko. Nitka, ki se v stiku z vlago rahlo razširi, bolj temeljito očisti ploskve zoba, ki mejijo ena na drugo.
  • Če imate izjemno široke medzobne prostore, izberite zobno nitko, ki se razprede, “napihne”,  ko pride v stik z vlago.
V kakšnem vrstnem redu uporabljati pripomočke za ustno higieno?

Iz osebne izkušnje v temle vrstnem redu:

  1. zobna ščetka
  2. zobna nitka
  3. medzobna ščetka

 

Zobna ščetka izjemno dobro očisti vse ploskve zob, ki jih zajame, če le uporabljamo pravilno tehniko. Zobna nitka dobro očisti vse izbočene predele zoba. Če jo pravilno vodimo, očisti pretežni del medzobnega prostora. Tako za medzobno ščetko ostane manj “dela”.

Imate težave pri čiščenju in potrebujete individualno svetovanje? Potem vas vabim na trening ustne higiene.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.