Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Nitkanje zob v sliki in besedi

Nitkanje je izjemno pomemben del čiščenja zob. Zobna ščetke dobro doseže grizne ploskve in notranjo ter zunanjo steno zob. V prostor med zobmi, pa ne seže v celoti. Vsak zob ima 5 ploskev. Stranske ploskve zob lahko dosežemo le z nitkanjem in čiščenjem z medzobno ščetko.

 

Kako pravilno držimo zobno nitko, za najboljše rezultate

Vzamemo približno štirideset centimetrov zobne nitke. Konca navijemo na sredince vsake roke. Nitko med rokama primemo s palci in kazalci, da dobimo približno dva centimetra napete nitke.

 

Zobno nitko primemo s palci in kazalci
Zobno nitko primemo s palci in kazalci

 

 

 

 

 

Kako pravilno nitkamo zobe

Napeti del nitke previdno uvedemo med dva zoba. Posebej previdno preidemo predel, kjer se zoba dotikata. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo dlesne. Ko preidemo kontakt, še preden se dotaknemo dlesne, ovijemo zobno nitko okrog zoba. Obe roki in vsi prsti spredaj in zadaj so pri tem na isti strani (proti levi ali proti desni strani ploskve, ki jo čistimo). Šele, ko je nitka ovita okrog zoba, jo zdrsnemo pod dlesen.

Nato z žagajočimi gibi proti grizni ploskvi vodimo zobno nitko, da se očisti stranska ploskev zoba, okoli katere smo ovili nitko.

Enako ponovimo na stranski ploskvi sosednjega zoba.

Tako očistimo vse zobe v ustih.

 

Zobno nitko uvedemo v prosti rob dlesni
Zobno nitko uvedemo v prosti rob dlesni

 

 

 

 

 

Bodimo nežni do dlesne

Z zobno nitko je potrebno ravnati previdno. Pregrobo nitkanje z nepravilno tehniko lahko trajno poškoduje dlesno. Sila, s katero potisnemo nitko pod dlesen, ne sme biti velika. Sila, ki ne poškoduje dlesni, je enaka kot bi pisali s svinčnikom.

Dlesni ne smemo zarezati ali zmečkati.

Pravilno nitkanje zob
Pravilno nitkanje zob

 

 

 

 

 

 

Predvsem pazimo, da takoj, ko preidemo kontakt nitko ovijemo okrog zoba. V kolikor tega ne storimo, se pojavijo za nepravilno nitkanje značilne poškodbe dlesni. Ob nepravilnem nitkanju zobna nitka ne more odstraniti zobne obloge.

Nepravilno nitkanje zob vodi v poškodbe dlesni
Nepravilno nitkanje zob vodi v poškodbe dlesni
Nepravilno nitkanje zob poškoduje dlesen
Nepravilno nitkanje zob poškoduje dlesen

 

 

 

 

 

 

 

Kot vse v življenju, je potrebno tudi ustno nego izvajati z nekaj bazičnega znanja o anatomiji zob in obzobnih tkiv. Temu so namenjeni treningi ustne higiene. Pri treningu ne le pokažemo, kako pravilno uporabljati ustne pripomočke v vaših ustih, temveč vam damo nekaj bazičnega znanja. Če razumete, kako deluje, se lahko izvrstno izurite v negi zob.

 

Se želite naučiti učinkovite pravilne ustne nege? Naročite se: 031 656 907