Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Pravilna tehnika čiščenja zob za odlične rezultate

Pravilna tehnika čiščenja zob za odlične rezultate
Pravilna tehnika čiščenja zob za odlične rezultate

Zakaj je pravilna tehnika čiščenja zob tako zelo pomembna?

Karies in parodontalno bolezen – parodontozo povzroča zobna obloga

Na podlagi študij je bilo ugotovljeno, da je pravilna tehnika čiščenja zob izjemno pomembna, saj je vzrok za nastanek kariesa in parodontalne bolezni ravno zobna obloga.

Zobna obloga se začne nabirati na zobeh že kmalu po čiščenju in ugotovljeno je bilo, da je 12 ur stara zobna obloga tista, ki povzroči tako karies kot parodontalno bolezen, zato je pomembno, da dvakrat dnevno odstranimo zobne obloge z vseh petih površin vsakega zoba v ustih. Zobna obloga mora biti odstranjena mehansko z zobno ščetko, nitko in interdentalno ščetko. Le s kombinacijo uporabe vseh treh vrst pripomočkov lahko namreč učinkovito odstranimo zobno oblogo z vseh petih ploskev zoba.

Uporaba ustnih vod ne more nadomestiti čiščenja, saj ustna voda deluje le na površine, ki so očiščene zobnih oblog, samo z izplakovanjem pa zobnih oblog ne moremo odstraniti. Zobozdravniki zato za uspešno preprečevanje kariesa in parodontalne bolezni svetujemo redno čiščenje vsaj dvakrat na dan.

Zakaj je nega zob tako zelo pomembna?

Čiščenje z ustrezno tehniko vas bo obvarovalo pred tem, da bi med čiščenjem izpustili težje dostopna mesta. Uporabno pravilo je, da vedno začnete čistiti na tistih mestih, kjer imate največje težave.

Krvavitev dlesni je znak vnetja. Dlesen ob redni uporabi zobne ščetke, torej pri običajnem čiščenju z zobno ščetko, ob notranji in zunanji strani zob krvavi zelo redko, pogosta pa je krvavitev v medzobnih prostorih, če ne uporabljamo redno zobne nitke in interdentalnih ščetk. Vnetje dlesni v medzobnih prostorih lahko dolgo ostane neopaženo in z leti napreduje. Običajno, ko opazimo krvavitev, popustimo pri higieni, saj si krvavitev napačno razlagamo. Menimo, da smo čistili preveč agresivno, zato popustimo pri čiščenju, kar je narobe. Ko krvavitev zaznamo, naj bo to alarm, da je potrebno spremeniti tehniko oz. metodo čiščenja in njeno pogostnost, morda pa je potrebno poseči tudi po razkužilnih raztopinah in gelih, s katerimi onemogočimo bakterije, ki v ustih povzročajo vnetja.

Pri negi ust otrok, bodite še posebej previdni.

Za temeljito nego ustne votline potrebujete zobno ščetko, nitko in medzobne ščetke

Image title

Za običajno dnevno nego ust vsak človek potrebuje 1 – 2 zobni ščetki, zobno nitko ter 2 – 3 različne velikosti medzobnih ščetke. Z njimi je potrebno očistiti 3 ploskve zob: grizne ploskve ter sprednjo in zadnjo stran zob. Dodatno moramo poskrbeti še za čiščenje dveh stranskih ploskev vsakega zoba, in sicer z zobno nitko ter interdentalno (medzobno) ščetko. Medzobni prostori niso med vsemi zobmi enako široki, zato človek za čiščenje medzobnih prostorov običajno potrebuje 2 do 3 interdentalne ščetke različnih velikosti. Za jezik uporabimo strgalo za jezik.

Posebno pozornost morate čiščenju posvetiti v primerih, če:
 • imate zobe, ki niso izrasli v ravni vrsti (prekrižani zobje, navznoter ali navzven pomaknjeni zobje, zasukani zobje, večje vrzeli ali zelo tesno stanje, delno izrasli zobje …),

 • imate implantate,

 • imate v ustih protetična dela ali obrušene zobe,

 • nosite fiksni ortodontski aparat ali žico po končanem ortodontskem zdravljenju,

 • boste ali ste imeli oralno kirurški ali parodontalno kirurški poseg oziroma operacijo,

 • ste pod stresom, kajti takrat se tvori več zobne obloge, usta so bolj suha in motivacija za čiščenje se zmanjša, saj so v ospredju drugi problemi.

Za dosledno in ustrezno tehniko čiščenja torej potrebujete zobno ščetko, zobno nitko in interdentalne ščetke, priporočljivo pa je tudi strgalo za jezik:

Vsak človek je zase svet in zato mora vsak človek sam ugotoviti, kateri pripomočki mu ustrezajo. Vodilo pri izbiri naj bo učinkovitost čiščenja, to pomeni kar najboljše mehansko odstranjevanje zobnih oblog z vseh petih površin vsakega zoba v ustih. Zobozdravnik lahko pomaga tako, da nauči pacienta izbirati izdelke, s katerimi bo lahko dosegel kar najbolj učinkovito odstranjevanje zobnih oblog, ki seveda mora biti redno.

Za dnevno nego izberite ustrezno zobno ščetko

ali več različnih zobnih ščetk, saj ena sama včasih ni dovolj. Zobna ščetka očisti tri ploskve zob: grizno, sprednjo in zadnjo.

Image title
Zobna ščetka naj bo primerno majhna in ne preširoka, tako da zajame enega do dva zoba.

Glava zobne ščetke naj bo proti koncu zožena, saj je tako lažje dostopati do težje dostopnih predelov pri zadnjih zobeh ter do notranje ploskve sprednjih zob.

Image title

Kako, če ne morete široko odpreti ust?

Kdor ne more široko odpreti ust ali pa ima sprednje zobe rahlo nagnjene navznoter, naj izbere takšno ščetko, pri kateri je mogoče vrat glave dodatno upogniti tako, da doseže tudi prej omenjene težje dostopne predele. Lahko si pomagate tudi z zobno ščetko, ki ima manjšo glavo – npr. otroško zobno ščetko.

Image title

Zobna ščetka naj ima zaobljena vlakna. Mehkobo vlaken izbiramo individualno.

Na mehkobo ščetke vplivajo kvaliteta vlaken, razmerje med številom snopov na površino glave, število vlaken, ki jih vsebuje snop, razmik med snopi in dolžina vlaken.

Na voljo so: medium (srednje mehka), soft (mehka), x – soft (zelo mehka). Zmotno je mnenje, da le zelo mehka zobna ščetka odpravlja vnetje dlesni. Vnetje dlesni zaustavimo s pravilno izbiro zobne ščetke in pravilno tehniko čiščenja. Dejstvo je, da le odsotnost zobne obloge zagotavlja zdrave dlesni.

Image title

Uporabljajte pravilno tehniko ščetkanja, da zajamete vse ploskve zoba.

Pacienti pogosto tožijo: »Uporabljam najmehkejšo ščetko, a mi še vedno krvavijo dlesni.«

Dlesni krvavijo, kadar zobna obloga ni bila ustrezno odstranjena, to pa je odvisno od kombinacije izbire zobne ščetke in tehnike čiščenja.

Le pravilna tehnika čiščenja ob sočasni uporabi ustrezne oblike, velikosti in mehkobe zobne ščetke zagotavlja zdrave dlesni in zobe brez kariesa.

Grizne ploskve zob ščetkamo v smeri loka zob. Vsak gib naredimo desetkrat. Kadar vodimo ščetko po griznih ploskvah zob v smeri proti zadnjim zobem, se vlakna nagnejo naprej in izpustijo zadnji zob, zato je prav, da vlakna zobne ščetke nastavimo za zadnji zob in napravimo poteg po zobnem loku proti sprednjim zobem. To ponovimo desetkrat.

Stranske ploskve zob vedno ščetkamo od dlesni proti zobu, torej od rdečega proti belemu. Tako očistimo ploskve zob z zunanje (lične) strani in enako naredimo na ploskvah zob z notranje (ustne) strani.

Notranjo stran sprednjih zob ščetkamo tako, da držalo obrnemo pokonci in ščetkamo od dlesni proti zobu. Vsak poteg na enem mestu naredimo desetkrat. Najbolje je, da število potegov štejemo, saj bomo tako zagotovili, da bo ščetkanje res temeljito in bo trajalo tri minute.

Image title

Kako ob vnetjih in ranah?

V posebnih primerih kot so oralno kirurški ali parodontalno kirurški poseg oziroma operacija, občutljivost dlesni zaradi hudega akutnega vnetja dlesni ali predelov dlesni, prisotnost afte ter v primeru drugih stanj, ki onemogočajo ustrezno čiščenje zob z zobnimi ščetkami za dnevno nego, so na voljo mehkejše xx – soft (posebej mehke) in ultrasoft zobne ščetke.

Ultrasoft zobne ščetke imajo običajno izjemno veliko (tudi do 12.000) posebej mehkih vlaken in so namenjene negi prvih nekaj dni, dokler se vnetje ali razdraženost dlesni ne pomiri. Nadaljujemo lahko z malo manj mehko xx soft ščetko, kasneje pa preidemo na ščetko, ki jo običajno uporabljamo za dnevno nego.

Image title

Za čiščenje zob, ki niso izrasli v ravni vrsti (prekrižani zobje, navznoter ali navzven pomaknjeni zobje, zasukani zobje, večje vrzeli ali zelo tesno stanje, delno izrasli zobje uporabite čopaste ščetke.

Image title

Razgaljena razcepišča korenin …), so na voljo specialne zobne ščetke različnih oblik: tanka ščetka s kupolasto prirezanimi ali koničasto prirezanimi vlakni v treh mehkobah, ozka zobna ščetka z le dvema vrstama vlaken …

Medzobna ščetka ni nadomestilo za zobno nitko in obratno

Image title

Vsak zob ima 5 ploskev, zato čistimo medzobne prostore z zobno nitko in medzobno ščetko.

Zobna nitka dobro očisti vse izbočene površine kjer se zoba stikata in tam medzobna ščetka ne doseže.

Image title

Medzobna ščetka ni nadomestilo za zobno nizko. Uporabljati je potrebno tako nitko kot medzbnoo ščetko.

Image title

Površine zoba v medzobnem prostoru so konkavne. Ko čistimo z zobno nitko, se le ta napne okrog zoba, vbočeni del zobne površine med zobema pa ne zajame. Tam je učinkovita medzobna ščetka.

Image title

 Ne pozabite, da je potrebno enako pazljivo čistiti tudi implantate.

Higiena zobnoprotetičnih nadomestkov je poseben izziv

Image title

Za čiščenje zobnih protez uporabljajte posebej za to namenjene zobne ščetke. Zobno oblogo- biofilm je z zobne protezezelo težko natančno očistiti. Ne pozabite vsaj enkrat dnevno protezo razkužiti s tabletami, ki se dobijo v ta namen. Tablete za razkuževamje uporabljajte natančno po navodilih proizvajalca. Preden jo po razkuževanju spet vstavite v usta jo prej za 15 minut namočite v sveži čisti vodi, da se iz mikro luknjic izplavi razkužilo. Kadar zobna proteza ni v ustih, naj bo v kozarčku s čisto vodo.

Image title

Torej zobne proteze čistimo tako, da uporabimo zobno ščetko za proteze. Čistimo tako zunanjo površino kot površino, ki se dotika dlesni. Mehanizme pritrditve proteze na zobe (zaponke ali polzila) in zobe nosilce čstimo še posebej skrbno, saj bomo le tako zagotovili dolgotrajno uporabo proteze in preprečili, da bi se na zobeh nosilcih pojavilo vnetje dlesni ter da bi na njih nastala zobna gniloba.

Image title

Z enako skrbjo čistite tudi zobe v mostičkih, ne pozabite počistiti tudi pod členi.

Čiščenje zob s fiksnim zobnim aparatom vzame malo več časa

Image title

Zobne aparate čistite po navodilu ortodonta.

Zobna pasta naj vsebuje fluor

Fluoriranje zob z zobnimi pastami – kot vzdrževanje je zelo priporočljivo.

V zobovini  – sklenini neprestano poteka presnova kalcija. Slkenina je pretežno zgrajena iz kalcij hidroksiapatitnih kristalov. Ko je v naših ustih okolje kislo, po hranjenju ali pitju kislih in sladkih pijač se kalcij iz sklenine izplavlja. Ko se kislost v ustih zmanjša se kalcij vgrajuje nazaj v  hifroksiapatitne kristale. Če v tej fazi dodajamo fluor, se na nekaterih mestih namesto kalcija vgradi v hidroksiapatitne kristale fluor. Nastanejo fluoroapatitni kristali, ki so odpornejši na kisline. Poleg tega ima fluor tudi razkužilno funkcijo, na kar se je v zadnjem času kar malo pozabilo.

Vendar se kalcij in fluor lahko vgradita nazaj v zobovino le, če so zobje dobro mehansko očiščeni.

Zato redno in temeljito očistite vseh pet ploskev vsakega zoba.

PRIPOROČENE KOLIČINE FLUORA V ZOBNIH PASTAH:
 • Za odrasle in otroke starejše od 6 let oziroma od izrasti prvega stalnega zoba dalje je za vzdrževanje dovolj uporaba zobne paste s 1500 ppm fluora v zobni pasti 2x dnevno

 • Za otroke 2 – 6 let 1000 ppm fluora v zobni pasti 2x dnevno

 • Za otroke od 1 – 2 leta 500 ppm fluora v zobni pasti 1x dnevno ob predpostavki, da zna otroki dobro izpljuniti. Dokler ne znajo izpljuniti se zobna pasta odsvetuje.

Ustna voda učinkuje le, če so zobje prej dobro očiščeni

Aktivne učinkovine v ustnih vodah delujejo na več načinov.

 • Protimikrobne učinkovine uničijo bakterije in druge mikroorganizme ter s tem zmanjšajo možnosti za nastanek zobne obloge – biofilma in ustni zadah

 • Protivnetne učinkovine zmanjšajo nastanek vnetnih mediatorjev in tako zmanjšajo bolečino

 • Fluoridi ( fluorapatit, fluoro – hydroksiapatit) remineralizirajo demineralizirana področja zobne sklenine, povečajo odpornost take sklenine na kisline ter s tem zmanjšajo možnost nastanka kariesa

 • Bikarbonati alkalizirajo slino – ji dvignejo pH. Višji pH v ustih zmanjša erozivni efekt kislin, ki  jih proizvajajo bakterije pri svoji presnovi. V bolj alkalnem  – bazičnem okolju se sklenina namreč lažje remineralizira, predvsem je to pomembno če ste bolj nagnjeni h kariesu.

 

Kako uporabljati ustno vodo:
 • Običajno ustno vodo uporabljamo dvakrat dnevno po čiščenju zob. Pred uporabo si dobro preberite navodila.

 • Odvisno od vrste in koncentracije ustne vode je morda nekatere ustne vode pred uporabo potrebno razredčiti

 • Običajno uporabimo 15 – 20 ml tekočine na eno izpiranje

 • Priporočeno količino ustne vode vnesite v usta in jo nežno žvrkljajte v ustih, lahko jo tudi previdno grgrate vsaj 30 sekund oziroma priporočeni čas po navodilih

 • Ko končate temeljito izpljunite tekočino in je ne požirajte.

 • Nekatere ustne vode se smejo uporabljati omejen čas.

 • Predvsem uporabljajte ustne vode z zavedanjem, da učinkujejo le, če ste prej temeljito mehansko odstranili zobno oblogo z vseh petih ploskev vsakega zoba ne samo z zobno ščetko, temveč tudi z zobno nitko in medzobno ščetko. Ustne vode dokazano ne odstranjujejo zobne obloge, ki je biofilm. Biofilm je potrebno odstraniti mehansko, nobeno izpiranje in nobena ustna voda ga ne razgradi.