Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ščetkanje zob pri majhnih otrocih v sliki in besedi

Ščetkanje zob pri majhnih otrocih v sliki in besedi
Ščetkanje zob pri majhnih otrocih v sliki in besedi
Kdaj začnemo s ščetkanjem zob pri majhnih otrocih?

S ščetkanjem zob pri majhnih otrocih začnemo, ko izraste prvi zob.

Kako začnemo s čiščenjem zob majhnih otrok

Mnogokrat izrase prvi zob takrat, ko otrok še ne more zavestno sodelovati pri ščetkanju. Zato je najbolje, da začnemo preko igre.

Ko opazimo, da bodo začeli izraščati zobje, ponudimo otroku zobno ščetko kot igračo, kadar je na previjalni blazini. Čisto prve zobke začnimo čistiti s čisto gazo. Obrišemo jih s sprednje in zadnje strani. Tako se otrok navadi, da je čiščenje ust del osebne higiene. Ne bojte se prijeti ustnice. Odmaknite jo od zob. Večinoma so prvi zobje, ki izrastejo spodnji sekalci. Zelo dobro so vidni in dostopni. Seveda znajo protestirati. Kaj ne protestirajo tudi pri negi oči in ušes, dokler se ne navadijo?

Majhni otroci pri čiščenju na previjalni blazini pogosto brcajo, ko se sklonimo čeznje, da očistimo usta, kar je lahko zelo boleče za doječe mamice. Zato otroka pri negi ust obrnite v nasprotno smer, brcal bo lahko po mili volji. Vi pa boste imeli zelo dober pogled v usta in pregled nad zobmi. Predvsem pa bo glava stabilna.

Čiščenje zob pri malčku leže na previjalni blazini

 

 

 

 

 

Za učinkovito čiščenje zob pri majhnih otrocih, si moramo pomagati s prsti

Če hočemo učinkovito očistiti vse ploskve otrokovih zob, si moramo pomagati s prsti. Paziti moremo, da nežnih tkiv otroških ust ne ranimo z nohti. Tkiva otroških ust so nežna. Zato naj bodo nohti primerno dolgi, da ne ranimo sluznice ust in kože na obrazu.  Otroci običajno med čiščenjem niso pri miru.

Čiščenje sprednjih zob

Čiščenje zob pri malčku sprednji zobje

 

 

 

 

 

S prstom odmaknemo ustnico, da si prikažemo zobe. Z ostalimi prsti se fiksiramo na obraz. Če se s prsti dobro fiksiramo, pomagamo otroku najti ugodnejši položaj za nego, tako da otroku ne bo neprijetno, vam pa težko.

Ščetkanje stranskih zob

Čiščenje zob pri otroku stranski zobje

 

 

 

 

 

Pri ščetkanju stranskih zob z enim prstom sežemo med lice in čeljust, da lahko odmaknemo lice. Z ostalimi prsti se fiksiramo na obraz.

Gibi pri ščetkanju otroških zob so enaki, kot pri odraslih

Čiščenje zob pri otroku pravilno čiščenje

 

 

 

 

 

Ščetkamo od rdečega proti belemu pod kontrolo očesa. Otroku povemo, kaj delamo in ga pohvalimo, če lepo sodeluje.

Izraščanje in izpadanje mlečnih zob
Izraščanje in izpadanje mlečnih zob