Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ščetkanje zob v sliki in besedi

Ščetkanje zob v sliki in besedi
Ščetkanje zob v sliki in besedi

Ščetkanje zob je videti enostavno opravilo. Pa vendar ni vedno lahko v celoti očistiti vseh ploskev zob, ki jih ščetka lahko zajame. Zobna ščetka lahko zajame 3 ploskve zob od petih, ki jih ima zob. Kako je najbolje pristopiti k ščetkanju zob?

 

Začnite s ščetkanjem griznih ploskev zob
Čiščenje griznih ploskev zob
Čiščenje griznih ploskev zob

 

 

 

 

 

 

 

 

Grizne ploskve zob so tiste, s katerimi grizemo. Ker imajo “hribčke in doline”, jih je potrebno kar skrbno poščetkati. Posebej pozorni bodite na zadnje zobe. Ko ščetkate v smeri proti zadnjim zobem, se vlakna ščetke upognejo. Tako konice vlaken ne sežejo na grizno ploskev zadnjega zoba. Prav tako ne zajamejo zadnje ploskve zadnjega zoba.

Zato priporočam, da ščetko nastavite v ustih tako, da dvignjeno ščetko postavite s konicami vlaken za zadnji zob in nekajkrat potegnete v smeri proti sprednjim zobem. Tako bodo vlakna zajela tudi zadnjo ploskev zadnjega zoba in njegovo celotno grizno ploskev.

 

 

Čiščenje zunanjih ploskev stranskih zob
Čiščenje zunanjih ploskev stranskih zob
Čiščenje zunanjih ploskev stranskih zob

 

 

 

 

 

 

 

Zunanje ploskve zob ščetkajte od dlesni proti zobu. Od rdečega proti belemu. Izogibajte se horizontalnim gibom (sem in tja ob dlesni). Začnite na enem koncu ust in končajte na drugem. Občasno zamenjajte smer in začnite na drugem koncu ust. Raziskave so pokazale, da proti koncu ščetkanja malo popustimo, ali malo pohitimo. Zato manj natančno očistimo tiste predele, ki jih čistimo nazadnje.

 

Pri čiščenju stranskih ploskev zob začnite tako, da ščetko nastavite pod kotom približno 45°
Čiščenje zunanjih ploskev sprednjih zob

Čiščenje zunanjih ploskev sprednjih zob

 

Pri čiščenju stranskih ploskev zob je zelo pomembno, da ne poškodujemo dlesni. Zobno ščetko nastavimo pod kotom 45° s konicami vlaken proti dlesni. Nekaj vlaken bo zdrsnilo pod dlesen in očistilo predel zoba v obzobnem žepku. Uporabite ravno pravo silo, ne smete biti zelo agresivni.

Ravno parava sila pomeni, da zob dobro očistite, pri tem pa ne poškodujete dlesni. Pri tem igra svojo vlogo tudi izbira zobne ščetke.

 

Ne pozabite na notranje ploskve zob
Čiščenje notranjih ploskev zob

Čiščenje notranjih ploskev zob

 

Enako, kot zunanje ploskve zob je potrebno počistiti tudi notranje ploskve zob. Uporabite enako tehniko, kot za zunanje ploskve.

 

Za ščetkanje notranjih ploskev zob obrnite ščetko pokonci
Šcetkanje notranjih ploskev zob
Šcetkanje notranjih ploskev zob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri ščetkanju notranjih ploskev zgornjih in spodnjih sprednjih zob obrnite ščetko pokonci.

Seveda ne pozabite na čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko in medzobno ščetko.

 

Vam nikakor ne uspe dobro očistiti zob? Naročite se na čiščenje in poliranje zob ter trening ustne higiene. Lahko nas pokličete za termin: GSM 031 656 907