Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali ste vedeli, da hormonska bibavica lahko povzroči težave z dlesnimi pri ženskah?

Ali ste vedeli, da hormonska bibavica lahko povzroči težave z dlesnimi pri ženskah
Ali ste vedeli, da hormonska bibavica lahko povzroči težave z dlesnimi pri ženskah

Puberteta

V puberteti se poveča nivo spolnih hormonov. Predvsem progesteron in estrogen povzročata povečano prekrvavitev dlesni. Dlesni postanejo bolj občutljive, predvsem na zobno oblogo in ostanke hrane. V tem času so dlesni lahko rdeče in otečene.

Mesečna hormonska bibavica –  Menstruacija

Večinoma, če že ne same, pa drugi opazijo, kdaj so tisti dnevi v mesecu. Nihanje hormonov lahko povzroči tudi nihanje odpornosti, predvsem pa spremembe v prekrvavitvi dlesni. Ni redko, da so v dneh pred   menstruacijo dlesni bolj polne, zatečene in prej zakrvavijo.

Občasno lahko imajo nekatere ženske menstruacijski gingivitis. Dlesni so otečene, rdeče in zelo občutljive. Nekaterim se lahko pojavijo vnetne ranice na notranji strani lic in ustnic. Tudi afte niso redke. Te spremembe se tipično pojavijo kak dan pred menstruacijo in običajno izzvenijo, ko se menstruacija začne.

Nosečnost

Nezdravljena parodontalna bolezen je lahko vzrok za prezgoden porod in / ali premajhno porodno težo otroka kažejo raziskave. Zato se svetuje, da se pred zanositvijo uredi in zdravi tudi parodontalno bolezen in ne samo zobe.

Menopavza in postmenopavza

Ženske v menopavzi in v postmenopavzi se pogosto soočate s suhimi usti, bolečimi dlesnami, pekočim jezikom ter s spremembami okusa, najpogosteje za slano, pekoče in kislo.

Bolj redek pa je menopavzalni gingivostomatitis – vnetje dlesni in ust. Stanje je izjemno neprijetno, hormonsko zdravljenje pa bistveno olajša simptome.

Kaj lahko storimo?

Običajno je prvi znak vnetja dlesni ali poslabšanje parodontalne bolezni krvavitev. Dlesni krvavijo pri običajnem umivanju. V tem času je potrebno higieno poostriti:

  • · Namesto enkrat dnevno uporabljajte medzobne ščetke in zobno nitko dvakrat dnevno.

  • · Če so dlesni preobčutljive in bolijo, nekaj dni uporabljajte linijo ščetk z mehkejšimi vlakni.

  • · Uporabite manj ostre zobne paste, brez dodatkov mentolov, take, ki ne pečejo in ki se ne penijo preveč.

  • · Uporabite ustno vodo s klorheksidinom. Klorheksidin je razkužilo, ki specifično zmanjša število slabih bakterij v ustih.

  • · Po ščetkanju medzobnih prostorov v le – te nanesite gel za medzobne prostore, ki vsebujejo primerno koncentracijo klorheksidina prvih nekaj dni, nato pa gelo s hialuronsko kislino, dokler se dlesni hormoni in dlesni ne umirijo.

  • · Če že več mesecev niste bile na profesionalnem čiščenju se naročite, saj vam le profesionalno čiščenje lahko vzpostavi stanje, ki ga boste lažje vzdrževale.

  • · Imejte se rade.

Vam krvavijodlesni? Vas skrbi ali je tože znakparodontalne bolezni? Vabimo vas na parodontalni pregled in posvet. Naročite se: 031 656 907