Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN

KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN
KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontoza, bolj pravilno in strokovno  parodontalna bolezen ali parodontitis, je kronična vnetna bolezen dlesni, ki prizadene tkiva, ki obdajajo zobe. Če v začetnih fazah ni opažena, lahko sčasoma napreduje v resno stanje, ki lahko povzroči izgubo zob. Razumevanje parodontoze je ključnega pomena za preprečevanje in zdravljenje te bolezni. Nezdravljena parodontalna bolezen ima lahko  resne posledice tako za ustno zdravje kot za splošno dobro počutje.

 

Zakaj se parodontalna bolezen pojavi

Parodontoza – parodontalna bolezen se pojavi kot posledica vnetja, ki ga povzročajo bakterije v zobni oblogi – biofilmu, ki ostane na zobeh in ga nismo uspeli očistili. Direktni vzrok je vedno zobna obloga.

K bolj agresivnemu poteku bolezni pripomore še genetska nagnjenost, prehrana, kajenje, stres, hormonske spremembe in pridružene bolezni, kot na primer sladkorna bolezen.

 

Kako se parodontalna bolezen začne

Zobna obloga je lepljiva snov, ki jo tvorijo bakterije, ki se nahajajo v ustih. Te bakterije se hranijo z ostanki hrane in sladkorji v ustih ter ustvarijo  biofilm, ki se začne nabirati na zobeh, zlasti na stiku med dlesnijo in zobom.

Ko obloga – biofilm ostane na zobeh, lahko mineralizira in postane trdnejša, kar vodi v nastanek zobnega kamna. Ta trda obloga še naprej privablja bakterije in draži dlesni, kar sčasoma povzroči vnetje. To zgodnje stanje se imenuje gingivitis.

Stalna prisotnost biofilma povzroča  gingivitis – vnetje zobne dlesneki napoveduje parodontalno bolezen.

Vnetje povzroči oteklino dlesni, ki pa redko boli.

Vnetje, ki traja, lahko povzroči krvavitev dlesni, izgubo kosti, zaradi česar se povečajo – poglobijo obzobni žepki. Parodontalna bolezen je kronična bolezen in kadar dlje časa traja, se zobje lahko začnejo majati in lahko celo sami izpadejo.

Znakov bolezni ni vedno lahko prepoznati, in tako lahko ne veste, da parodontozo – parodontalno bolezen imate.

Kako lahko prepoznamo parodontozo – parodontalno bolezen?

Eden od znakov sta slab zadah in slab okus.  Nastane zaradi škodljivih bakterij, ki pri svoji presnovi in razpadu proizvajajo hlapljive žveplove spojine.

Krvavitev dlesni med umivanjem zob je prav tako opozorilni signal. V nasprotju z »govoricami« krvaveče dlesni niso posledica preveč intenzivnega ščetkanja ali pretrde zobne ščetke.

Rdeče, otečene in občutljive dlesni so prav tako alarmni signal, ki lahko pomenijo, da imate parodontalno bolezen – parodontozo. Če se vam zobje majejo, pa je parodontalna bolezen verjetno že kar precej napredovala.

Zelo pomembni so redni obiski zobozdravnika, ki lahko parodontalno bolezen odkrije v zgodnji fazi. Z obdobnimi parodontološkimi pregledi lahko sledi poteku – napredovanji bolezni. Če vam nikakor ne uspe  dobro odstraniti zobnih oblog, je na voljo tudi individualni trening ustne nege. S profesionalnim čiščenjem in poliranjem zob vam pomagamo vzdrževati ustno nego. Skupaj se potrudimo, da dosežemo umiritev parodontalne bolezni. To je posebej pomembno, če ste genetsko nagnjeni k parodontalni bolezni.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.