Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN

KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN
KAJ JE PARODONTOZA OZIROMA PARODONTALNA BOLEZEN

Parodontoza – parodontalna bolezen se pojavi kot posledica vnetja, ki ga povzročajo bakterije v zobni oblogi – biofilmu, ki ostane na zobeh in ga nismo uspešno očistili.

 

Kako se parodontalna bolezen začne

Kadar na zobeh po čiščenju vseeno ostane zobna obloga in to dan na dan, se skoraj zagotovo razvije gingivitis – vnetje zobne dlesne – ki napoveduje parodontalno bolezen.

Vnetje povzroči oteklino dlesni, ki pa redko boli.

Vnetje, ki traja, lahko povzroči krvavitev dlesni, izgubo kosti, zaradi česar se povečajo – poglobijo obzobni žepki. Parodontalna bolezen je kronična bolezen in kadar dlje časa traja, se zobje lahko začnejo majati in lahko celo sami izpadejo.

Znake bolezni ni vedno lahko prepoznati, in tako lahko ne veste, da parodontozo – parodontalno bolezen imate.

Kako lahko prepoznamo parodontozo – parodontalno bolezen?

Eden od znakov sta slab zadah in slab okus.  Nastane zaradi škodljivih bakterij, ki pri svoji presnovi in razpadu proizvajajo hlapljive žveplove spojine.

Krvavitev dlesni med umivanjem zob je prav tako opozorilni signal. V nasprotju z »govoricami« krvaveče dlesni niso posledica preveč intenzivnega ščetkanja ali pretrde zobne ščetke.

Rdeče, otečene in občutljive dlesni so prav tako alarmni signal, ki lahko pomenijo, da imate parodontalno bolezen – parodontozo. Če se vam zobje majejo, pa je parodontalna bolezen verjetno že kar precej napredovala.

 

Zelo pomembni so redni obiski zobozdravnika, ki lahko parodontalno bolezen odkrije v zgodnji fazi, ter pomaga s profesionalnim čiščenjem in drugimi postopki zdravljenja, da dosežemo umiritev parodontalne bolezni. To je posebej pomembno, če ste genetsko nagnjeni k parodontalni bolezni.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.