Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ POVEČUJE MOŽNOSTI ZA PARODONTOZO ?

Kaj povečuje možnosti za parodontozo ?
Kaj povečuje možnosti za parodontozo?

Glavni vzrok parodontalne bolezni je zobna obloga. A vendar lahko tudi drugi dejavniki vplivajo na pojav in potek vaše parodontoze – parodontalne bolezni.

STAROST

Starejši ljudje imajo bolj pogosto in bolj napredovalo parodontalno bolezen.

KAJENJE

Kajenje je povezano s celo vrsto bolezni kot na primer rak, bolezni pljuč, bolezni srca in ožilja, prav tako pa tudi z vrsto drugih zdravstvenih problemov. Kadilci so bistveno bolj nagnjeni k parodontalni bolezni. Zagotovo pa ima veliko vlogo pri napredovanju parodontalne bolezni.

DEDNOST

Dednost igra je eden bistvenih rizičnih faktorjev tako za nastanek kot hitrejše napredovanje parodontalne bolezni. Kljub zelo dobri ustni higieni se pri ljudeh, ki so nagnjeni k parodontalni bolezni le – ta vseeno pogosto razvije in poteka hitreje kot pri ljudeh, ki nagnjenosti nimajo. Če pri nagnjenih k parodontalni bolezni zgodaj ugotovimo bolezen, lahko s pogostejšo profesionalno podporo čiščenja vseeno pomagamo ohraniti zobe.

STRES

Stres se vse pogosteje povezuje ne samo s parodontalno boleznijo, temveč tudi z drugimi sistemskimi boleznimi kot sta na primer visok krvni tlak in srčno – žilne bolezni. Kadar ste v stresu se težje borite proti vnetjem, kar vključuje tudi parodontalno bolezen.

ZDRAVILA

Nekatera zdravila, kot so na primer oralna kontracepcija, antidepresivi in bolezni za zdravljenje krvnega tlaka lahko vplivajo na stanje dlesni.

STISKANJE IN ŠKRTANJE Z ZOBMI

Bruksizem – škrtanje in stiskanje z zobmi lahko ob že prisotni parodontalni bolezni dodatno pospeši odmiranje parodontalnih vlaken, s katerimi je zob vraščen v kost. Pomembno je vedeti, da so sile na ta vlakna pri škrtanju in stiskanju zob bistveno večje kot tiste s katerimi jemo.

DRUGE SISTEMSKE BOLEZNI

Sistemske bolezni vplivajo na pojav in napredovanje parodontalne bolezni. Vendar ta povezava deluje tudi v obratni smeri, saj parodontalna bolezen, ki je v svoji osnovi vnetje lahko poslabša nekatere osnovne bolezni, saj oslabi imunski sistem.

PREHRANA

Prehrana, ki je osiromašena pomembnih hranil slabi imunski sistem in tako se telo težje bori proti vnetju.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.