Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ VPLIVA NA PARODONTOZO PRI ŽENSKAH ?

Kaj vpliva na parodontozo pri ženskah ?
Kaj vpliva na parodontozo pri ženskah ?

Na zdravje dlesni pri ženskah lahko vpliva mnogo dejavnikov. Od pubertete do postmenopavze.

PUBERTETA

V puberteti se poveča nivo spolnih hormonov. Predvsem progesteron in estrogen povzročata povečano prekrvavitev dlesni. Dlesni postanejo bolj občutljive, predvsem na zobno oblogo in ostanke hrane. V tem času so dlesni lahko rdeče in otečene.

MENSTRUACIJA

Občasno lahko imajo nekatere ženske menstruacijski gingivitis. Dlesni so otečene, rdeče in zelo občutljive. Nekaterim se lahko pojavijo vnetne ranice na notranji strani lic in ustnic. Tudi afte niso redke. Te spremembe se tipično pojavijo kak dan pred menstruacijo in običajno izzvenijo, ko se menstruacija začne.

NOSEČNOST

Nezdravljena parodontalna bolezen je lahko vzrok za prezgoden porod in / ali premajhno porodno težo otroka kažejo raziskave. Zato se svetuje, da se pred zanositvijo uredi in zdravi tudi parodontalno bolezen in ne samo zobe.

MENOPAVZA IN POSTMENOPAVZA

Ženske v menopavzi in v postmenopavzi se pogosto soočate s suhimi usti, bolečimi dlesnami, pekočim jezikom ter s spremembami okusa, najpogosteje za slano, pekoče in kislo.

Bolj redek pa je menopavzalni gingivostomatitis – vnetje dlesni in ust. Stanje je izjemno neprijetno, hormonsko zdravljenje pa bistveno olajša simptome.

Vam krvavijo dlesni? Vas skrbi ali je to že znak parodontalne bolezni? Vabimo vas na parodontalni pregled in posvet.Naročite se: 031 656 907