Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

PARODONTOZA PRI MOŠKIH IN NJEN VPLIV NA ZDRAVJE

Parodontoza pri moških in njen vpliv na zdravje
Parodontoza pri moških in njen vpliv na zdravje

Prepoznati parodontozo pri moških je izjemno pomembno, saj lahko, v kolikor napreduje pomembno vpliva na druge dejavnike zdravja.

Ameriške raziskave so pokazale, da parodontalna bolezen bolj prizadene moške kot ženske. Ni natančno znano ali ima več moških parodontalno bolezen zaradi dejavnikov tveganja kot so stres, bolezni srca in ožilja, visok tlak, ali je  morda posledica dejstva, da pri moških bolj pogosto in v večji meri ugotovimo prisotnost zobnih oblog kot pri ženskah.

 

SRČNO ŽILNE BOLEZNI

Z raziskavami je bilo potrjeno, da sta parodontalna bolezen in srčno – žilne bolezni povezani. Če imate nekontrolirano, nezdravljeno parodontalno bolezen, imate večje tveganje srčno – žilnih bolezni. Obe bolezni sta kronično vnetno stanje, kar je razlog, da raziskovalci menijo, da sta povezani. Moški ste bolj nagnjeni k srčno – žilnim boleznim kot ženske, zato je lahko skrb za zdrave dlesni  še en način, kako zmanjšati to tveganje.

SLADKORNA BOLEZEN – DIABETES

Povezava med sladkorno boleznijo (diabetesom) in parodontalno boleznijo (parodontozo ali parodontitisom) je dobro dokumentirana. Obstaja tesna medsebojna povezanost med sladkorno boleznijo in zdravjem dlesni. Nezdravljena parodontalna bolezen in sladkorna bolezen imata pomembna tveganja in posledice.

 1. Povečano tveganje za parodontalno bolezen:
  • Ljudje s sladkorno boleznijo so bolj nagnjeni k razvoju parodontalne bolezni. Sladkorna bolezen lahko oslabi imunski sistem in povzroči spremembe v pretoku krvi, kar lahko vpliva na sposobnost telesa za boj proti bakterijam, ki so sestavni del zobnih oblog. Stalno prisotne zobne obloge povzročajo parodontalno bolezen.
 2. Težje obvladovanje parodontalne bolezni:
  • Sladkorna bolezen lahko oteži obvladovanje parodontalne bolezni. Slab nadzor ravni sladkorja v krvi lahko poslabša vnetje dlesni in napredovanje parodontitisa – parodontoze.
 3. Sladkorna bolezen lahko vpliva na celjenje:
  • Ljudje s sladkorno boleznijo imajo lahko počasnejše celjenje, kar lahko oteži zdravljenje parodontalne bolezni. To lahko pripomore k napredovanju bolezni in zapletom. Zato je parodontalna bolezen težje obvladljiva pri bolnikih s sladkorno boleznijo.
 4. Obojestranski vpliv:
  • Povezava med sladkorno boleznijo in parodontalno boleznijo gre v obe smeri.  To pomeni, da sladkorna bolezen lahko vpliva na zdravje dlesni, obenem pa lahko parodontalna bolezen poslabša nadzor nad sladkorjem v krvi.
 5. Vnetje kot skupni dejavnik:
  • Vnetje igra ključno vlogo tako pri sladkorni bolezni kot tudi pri parodontalni bolezni. Vnetje v telesu lahko poslabša in vzdržuje sladkorno bolezen, hkrati pa prispeva k vnetju dlesni in tkiv okoli zob.
 6. Povečano tveganje za izgubo zob:
  • Zaradi obojestranskega vpliva lahko ljudje  z neurejeno ali slabo urejeno sladkorno boleznijo bolj verjetno izgubijo zobe zaradi parodontalne bolezni.
 7. Pomembnost ustrezne ustne higiene in rednih pregledov:
  • Če imate sladkorno bolezen morate še posebej paziti na ustno higieno in imeti redne obiske pri zobozdravniku. Dobro obvladovanje ravni sladkorja v krvi lahko zmanjša tveganje za parodontalno bolezen. Obe bolezni sta kronični bolezni. Znamo ju zdraviti, ne znamo pa ju pozdraviti. Zato je zelo pomembno, da zdravimo obe bolezni hkrati.
ASPIRACIJSKA PLJUČNICA

Stalno prisotne zobne obloge vsebujejo veliko bakterij. Te lahko zaidejo tudi v pljuča in povzročijo aspiracijsko pljučnico. V plučnih mešičkih se lahko razvije biofilm, ki ga antibiotiki ne morejo, ali ga težko obvladajo.

RAK

Raziskave so pokazale, da imajo moški z nezdravljeno parodontalno boleznijo večje tveganje za razvoj raka kot tisti moški z zdravimi dlesnimi.  Pri moških z nezdravljeno parodontalno boleznijo bistveno pogosteje kot pri ženskah ugotovijo raka na ledvicah, raka trebušne slinavke ter krvnega raka.

ZDRAVJE PROSTATE

PSA je encim, ki ga zdrava prostata izloča v zelo majhnih količinah. Kadar je prostata vneta ali pa se pojavi rak na prostati se vrednosti PSA povečajo. Raziskave so pokazale, da imajo moški, ki imajo nekontrolirano parodontalno bolezen in hkrati vnetje prostate bistveno večje vrednosti PSA, kot če imajo le vnetje prostate in zdrave dlesni ali če imajo le parodontalno bolezen in prostata ni vneta. Zato raziskovalci menijo, da zdravje dlesni vpliva na zdravje prostate in obratno.

IMPOTENCA

Moški z nezdravljeno parodontalno boleznijo imate povečano tveganje za razvoj impotence, kažejo raziskave. Raziskovalci menijo, da določene vrste vnetij, kamor spada tudi parodontalna bolezen lahko povzročijo poškodbo žil, kar vodi v impotenco.

STRES

Stres zmanjša odpornost organizma, zato je vaše telo bolj podvrženo vnetjem, ki se za povrh še slabše celijo. Zato je redno vzdrževanje higiene tudi v ustih tako zelo pomembno.

 

Vam krvavijo dlesni? Preverite ali morda nimate parodontalne bolezni, ki je pogosto dolgo prikrita.

Naročite se: 031 656 907