Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

SPOZNAJTE OBZOBNA TKIVA

SPOZNAJTE OBZOBNA TKIVA
SPOZNAJTE OBZOBNA TKIVA

Zob na obzobno kost ni prirasel, ampak je pričvrščen z drobnimi vlakni, ki jim rečemo obešalni aparat. To so vezivna vlakna, ki potekajo s površine zobne korenine na obzobno kost.

Zob in obzobna tkiva skupaj označujemo kot zobni organ.

Zobni organ torej sestavljajo zob in obzobna tkiva.

Obzobna tkiva so dlesen, obzobna kost in manj kot pol milimetra široka špranja med zobno korenino in obzobno kostjo.

V tej špranji, ki jo zobozdravniki označujemo kot obzobno – periodontalno špranjo, je vse polno drobnih žilic, živcev in predvsem vezivnih nitk, ki so na eni strani pripete na zobno korenino, na drugi strani pa na obzobno kost, tako da zob visi na teh nitkah. Imenujemo jih periodontalna vlakna, lahko tudi parodontalna vlakna ali parodoncij. Te nitke zelo učinkovito ublažijo sile, ki nastanejo pri žvečenju in grizenju.

Dlesen je ob zobnem vratu pripeta na zob

Tam, kjer zobna korenina prehaja v zobno krono, so vlakna, ki se pripenjajo v kost in tvorijo dno naravnega obzobnega žepa. Ta žep je lahko globok 1 – 3 mm.

Zdrava obzobna tkiva so zelo pomembna tako za zdravje v ustih, kot za splošno zdravstveno stanje

Če je dlesen vneta, je otečena. Takrat se žep navidezno poglobi. Stanju rečemo gingivitis. Če v tej fazi vnetja začnemo dobro čistiti zobe, se vnetje pozdravi in oteklina dlesni izgine. Globina obzobnega žepa se zniža.

V kolikor vnetje dlesni traja dolgo, se vnamejo vlakna, ki držijo korenino v kosti. Če so vneta, propadejo. Ko ni več vlaken, se stopi tudi kost.  Stanju rečemo parodontalna bolezen. Obzobni žep se poglobi. Poglobi se tako na račun otečene dlesni, kot izgube kosti. Če v tej fazi začnemo dobro čistiti, se globina žepa zniža le na račun otekline dlesni. Škoda, ki je nastala zaradi izginule kosti pa ostane.

En šaljivi video periodontalnih vlaken:

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.