Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

SPOZNAJTE OBZOBNA TKIVA

SPOZNAJTE OBZOBNA TKIVA
SPOZNAJTE OBZOBNA TKIVA

Periodontalno tkivo je kompleksen in ključen del strukture zob – zobnega organa. Je bistvenega pomena za zdravje in stabilnost zob. Gre za tkivo, ki obdaja zob, ga podpira in povezuje s kostjo, ki korenino obdaja. Najpomembnejši elementi periodontalnega tkiva so periodontalna vlakna, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju stabilnosti zob v kosteh čeljusti.

Razumevanje njihove strukture, funkcije in povezave z drugimi elementi periodontalnega tkiva je nujno za razlago procesov, kot so gingivitis, parodontalna bolezni in terapevtski pristopi za njihovo zdravljenje.

Zob na obzobno kost ni prirasel, ampak je pričvrščen z drobnimi vlakni, ki jim rečemo obešalni aparat. To so vezivna vlakna, ki potekajo s površine zobne korenine na obzobno kost.

 

Zob in obzobna tkiva skupaj označujemo kot zobni organ.

Zobni organ torej sestavljajo zob, notranjost zoba in obzobna tkiva.

Obzobna tkiva so dlesen, obzobna kost in manj kot pol milimetra široka špranja med zobno korenino in obzobno kostjo.

V tej špranji, ki jo zobozdravniki označujemo kot obzobno – periodontalno špranjo, je vse polno drobnih žilic, živcev in predvsem vezivnih nitk, ki so na eni strani pripete na zobno korenino, na drugi strani pa na obzobno kost, tako da zob visi na teh nitkah. Imenujemo jih periodontalna vlakna, lahko tudi parodontalna vlakna ali parodoncij. Te nitke zelo učinkovito ublažijo sile, ki nastanejo pri žvečenju in grizenju.

 

O periodontalnih vlaknih

Periodontalna vlakna so del vezivnega tkiva, ki povezuje površino korenine – cement na površini korenine zoba s kostjo alveolarne čeljusti. Alveolarni odrastek čeljustih kosti se imenuje tisti del čeljusti, v katerega so vraščeni zobje. Struktura periodontalnih vlaken je kompleksna in prilagojena funkciji, ki jo opravljajo.

Vlakna so sestavljena iz kolagenskih vlaken, ki tvorijo mrežo, ki podpira zob in omogoča njegovo pritrjevanje v alveolarno čeljust. Različna vlakna so usmerjena v različne smeri, kar omogoča različne funkcije, kot so vzdrževanje vertikalne stabilnosti zoba, absorpcija sil pri žvečenju ter prenos obremenitev na okoliške kosti.

 

 

Vloga periodontalnih vlaken

Vloga periodontalnih vlaken je ključna pri razumevanju procesov, ki se dogajajo v periodontalnem tkivu. Ena izmed njih je razporeditev obremenitev med žvečenjem. Ob obremenitvi zoba se sile žvečenja prenašajo preko periodontalnih vlaken na kostno tkivo, ki obdaja zob.

Ta proces je ključen za ohranjanje stabilnosti zoba in preprečevanje premikov ali izgube zob. Poleg tega periodontalna vlakna omogočajo absorpcijo sil, ki nastajajo med žvečenjem ali drugimi dejavnostmi, kar preprečuje poškodbe zob in okoliških struktur.

 

Struktura periodontalnih vlaken

Struktura periodontalnih vlaken je prilagojena njihovi funkciji. Obstaja več vrst periodontalnih vlaken, ki se razlikujejo po svoji strukturi in lokaciji v periodontalnem tkivu. Najpomembnejše vrste vključujejo alveolarno-dentinska vlakna, oblikovana iz kolagena tipa I, ki potekajo od cementa do kosti.

Dlesen je ob zobnem vratu pripeta na zob z gingivalnimi vlakni. Tam, kjer zobna korenina prehaja v zobno krono, so vlakna, ki se pripenjajo v kost in v cement in tvorijo dno naravnega obzobnega žepa. Ta žep je lahko globok 1 – 3 mm.  Torej imajo tudi gingivalna vlakna več smeri. Vzdolžna gingivalna  vlakna povezujejo dlesen s cementom in so usmerjena vzdolž površine dlesni. Obrobna gingivalna vlakna dlesni, ki potekajo ob robu vidnega dela zoba, pa zagotavljajo oporo vzdolž oboda dlesni.

 

Periodontalna vlakna so dinamična

Periodontalna vlakna so tudi dinamična in se lahko prilagajajo različnim situacijam. Na primer, med procesom ortodontskega premikanja zob se lahko periodontalna vlakna pod vplivom stalnega pritiska premaknejo in prilagodijo novemu položaju zoba. Ta sposobnost prilagajanja je ključna za uspeh ortodontske terapije in ohranjanje zdravja periodontalnega tkiva.

 

En šaljivi video periodontalnih vlaken:

Če periodontalna vlakna zbolijo – so vneta

Poleg svoje fiziološke vloge so periodontalna vlakna tudi pomemben dejavnik pri razvoju parodontalne bolezni – parodontoze. Ko nastane vnetje dlesni (gingivitis), se lahko vnetni proces razširi na periodontalna vlakna, kar lahko povzroči propad periodontalnih vlaken, ki je trajna. Vneta periodontalna vlakna propadejo, kar vodi do nastanka žepov okoli zoba ter napredovanje parodontitisa, ki lahko vodi v izgubo zoba.

Razumevanje vloge periodontalnih vlaken pri razvoju teh bolezni je ključno za razvoj učinkovitih strategij in metod zdravljenje in preprečevanje gingivitisa in parodontalne bolezni.

Če je dlesen vneta, je otečena. Dokler so vneta samo gingivalna vlakna, imenujemo tako vnetje gingivitis. Takrat se žep navidezno poglobi.  Če v tej fazi vnetja začnemo dobro čistiti zobe, se vnetje pozdravi in oteklina dlesni izgine.  Globina obzobnega žepa se zniža. Za preprečevanje parodontalne bolezni je nujno očistiti vseh pet ploskev vsakega zoba.

Torej, če vnetje dlesni traja dolgo, se vnamejo periodontalna vlakna. Če so vneta, propadejo. Ko ni več vlaken, se stopi tudi kost.  Stanju rečemo parodontalna bolezen – parodontoza. Obzobni žep se poglobi. Poglobi se tako na račun otečene dlesni kot izgube kosti. Če v tej fazi začnemo dobro čistiti, se globina žepa zniža le na račun otekline dlesni. Škoda, ki je nastala zaradi izginule kosti, pa ostane.

 

Zdravljenje gingivalnih in periodontalnih vlaken

Zdravljenje parodontalne bolezni pogosto vključuje posege, ki vplivajo na periodontalna vlakna. Na primer, pri zdravljenju vnetja periodontalnih vlaken, ki ga imenujemo parodontalna bolezen, tudi parodontoza, lahko zobozdravnik izvede postopke, kot so na primer globinsko čiščenje obzobnih žepkov, luščenje in glajenje zobnih korenin, lasersko terapijo in podobno.

Glavni vzrok so stalno prisotne zobne obloge – biofilm. Vse zdravljenje pa je usmerjeno v odstranitev zobnih oblog, zmanjšanje količine bakterij ter spodbuditi regeneracijo vnetih periodontalnih vlaken in tkiv.

V primeru napredovale parodontalne bolezni  so v nekaterih potrebni kirurški posegi, kot je operacija dlesni, za zagotovitev odstranitve vsega odmrlega in vnetnega tkiva.

 

Zdrava obzobna tkiva so zelo pomembna tako za zdravje v ustih kot za splošno zdravstveno stanje

Parodontalno bolezen povezujemo s sistemskimi boleznimi, kot so:

  • srčno žilne bolezni,
  • kap,
  • diabetes,
  • aspiracijska pljučnica,
  • nepojasnjeni prezgodnji porodi,
  • porodi s prenizko porodno težo otrok.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …