Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

3 NAJPOGOSTEJŠI NAČINI NADOMEŠČANJA ZOB KI VAM MANJKAJO

3 najpogostejši načini nadomeščanja zob ki vam manjkajo
3 najpogostejši načini nadomeščanja zob ki vam manjkajo

V kolikor imate še vse svoje stalne zobe ste lahko izjemno srečni, saj večini starimi med 20 in 60 let povprečno manjkajo vsaj trije zobje.

Ne glede na to ali ste zobe izgubili zaradi poškodbe ali ker so bili izpuljeni je smiselno nadomestiti manjkajoče zobe ne samo zaradi izgleda, temveč tudi zato, ker so zobje pomembni za žvečenje in govor.

 

 

Image title

1. Zobni mostiček

Poznamo več vrst zobnih mostičkov. Mostiček običajno povezuje dva ali več zob ob vrzeli tako, da premosti vrzel. Zobem, ki nosijo mostiček rečemo nosilni zobje. Na teh nosilnih zobeh se izdela zobne prevleke, ki so povezane preko člena. Zob ali zobje, ki je / so del mostička in nadomeščajo manjkajoči / manjkajoče zobe se imenujejo členi.  Zobne mostičke se na nosilne zobe pritrdi, tako da jih ni potrebno snemati.

 

 

Image title

2. Zobne proteze

Če manjka več kot le nekaj zob, še posebej, če manjkajo na koncu čeljusti oziroma zobne vrste, vam lahko vaš zobozdravnik te manjkajoče zobe nadomesti s protezo. Proteze so snemne, to pomeni, da jih lahko odstranimo iz ust. Kadar manjkajo vsi zobje v čeljusti vam bo vaš zobozdravnik predlagal totalno snemno protezo.

 

 

Image title

3. Zobni implantati

Zobni implantati imajo najširšo paleto možne uporabe. Z zobnimi implantati lahko nadomeščamo posamezne zobe, ki manjkajo. V tem primeru vašemu zobozdravniku ni potrebno brusiti sosednjih zob, da bi vam nadomestil manjkajoči zob. To je še posebno pomembno v primerih, ko so sosednji zobje ob vrzeli zdravi ali zelo malo plombirani.

Z zobnimi implantati lahko nadomeščamo večja brezzoba področja v ustih. Vaš zobozdravnik lahko izdela mostiček na implantatih tudi kadar vam zobje manjkajo na koncu čeljusti. Taki mostički so fiksno pritrjeni v ustih in jih ni potrebno snemati. Mostički, ki jih vaš zobozdravnik naredi na zobnih implantatih in nadomeščajo zobe na koncu zobne vrste, pomeni, da vam ni potrebno nositi snemne zobne proteze. Zobni implantati so zelo dobra rešitev tudi v primerih, ko že imate totalno zobno protezo, ki se zaradi oblike vaše čeljusti neprestano snema in pada iz ust. V tem primeru se na nekaj implantatih lahko naredi totalna proteza, ki jo je sicer potrebno snemati, vendar ne izpada sama.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.