Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

4 NAČINI KAKO LAHKO NADOMEŠČATE ZOBE Z IMPLANTATI

4 načini kako lahko nadomeščate zobe z implantati
4 načini kako lahko nadomeščate zobe z implantati

Z implantati lahko nadomeščamo zobe na več različnih načinov.

 1.            NADOMEŠČANJE POSAMEZNEGA ZOBA

Implantat nadomešča en zob

Kadar vam manjka 1 zob se v kost vstavi implantat – vijak, ki nadomešča korenino zoba. Nanj se naredi zobna krona, ki posnema izgled in vrši funkcijo naravnega zoba. Ta način nadomeščanja zob ima visok uspeh. Čeprav je strošek nekaj večji kot nadomeščanje posameznega manjkajočega zoba z mostičkom je lahko nadomestitev zoba z implantatom najboljša dolgoročna investicija na dolgi rok. Implantat ne bo imel kariesa, pa vendar je potrebna zelo natančna ustna higiena, saj se lahko zaradi neprestano prisotnih zobnih oblog pojavi periimplantatni gingivitis ali periimplantitis. To je podobno vnetje kot parodontalna bolezen (parodontoza) pri naravnih zobeh.

 

2.            NADOMEŠČANJE VEČ ZOB Z IMPLANTATI

implantatni zobni mostiček

Ko vam manjka več zob zapored, še posebej, če je to na koncu zobne vrste je nadomestitev takih zob z implantatnimi mostički zelo elegantna rešitev, da vam ni potrebno nositi delne snemne proteze. V takih primerih ne potrebujete implantata za vsak manjkajoči zob. Če vam na primer manjkajo trije zobje zapored vam naredimo po en implantat na vsaki strani vrzeli, vmes pa zobno krono, kjer pod njo ni implantata. Takega mostička ni potrebno snemati.

 

3.            FIKSNA NADOMESTITEV VSEH ZOB V ENI ČELJUSTI

Nadomeščanje vseh zob z implantati

Kadar v čeljusti ni več nobenega zoba se manjkajoče zobe lahko nadomesti s fiksno rešitvijo na implantatih. Tako se izognete snemni totalni protezi. Običajno je potrebno v kost vstaviti 4 do 6 implantatov, ki bodo lahko nosili fiksno zobnoprotetično konstrukcijo 10 do 12 zob. Implantate se v čeljust razporedi tako, da nudijo zobnoprotetični konstrukciji čim večjo podporno površino. Takih zob ni potrebno snemati.

 

4.            IMPLANTATI KOT PODPORA SNEMNI PROTEZI

z implantati podprta proteza

Totalno protezo, ki ni stabilna in se rada sname lahko podpremo z implantati. Takšna proteza je bolj udobna za nošenje, bolje lahko z njo prežvečimo hrano in je bolj zdrava za nošenje. Klasične snemne totalne proteze počivajo na dlesni in obremenjujejo površino kosti pod njo. To pa lahko pospeši proces resorpcije (topljenja kosti). Manj, ko je kosti, manj je snemna proteza stabilna. Predvsem spodnja totalna proteza. V primeru, ko je snemna totalna proteza podprta z implantati pa se obremenitev pretežno prenese na samo strukturo kosti in je površina kosti bistveno manj obremenjena. Snemna totalna proteza, ki je podprta z implantati pri hranjenju in govoru ne izpada sama od sebe. Ohranja nivo kosti. Z implantati podprto snemno protezo je tudi bistveno lažje vzdrževati. Protezo snamete, jo očistite, očistiti pa je potrebno tudi implantatne nosilce, ki so bistveno enostavnejši za čiščenje kot na primer fiksni mostiček za vse zobe. Dobro je, da na to pomislimo pri načrtovanju implantatne oskrbe pri starejših. Z leti lahko postanete manj spretni ali pa obnemorete in postanete odvisni od nege drugih. V tem obdobju pa poenostavljen dostop za nego implantatov tako vam kot negovalcem bistveno olajša nego vam pa zmanjša tveganje za periimplantitis.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.