Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

6 NEPRECENLJIVIH NASVETOV KAKO PODALJŠATI ŽIVLJENJSKO DOBO VAŠI ZOBNI PROTEZI

6 neprecenljivih nasvetov kako podaljšati življenjsko dobo vaši zobni protezi
6 neprecenljivih nasvetov kako podaljšati življenjsko dobo vaši zobni protezi

Snemne zobne proteze so iz umetnih materialov in pravilna uporaba ter nega snemne zobne proteze lahko bistveno podaljša življenjsko dobo proteze, hkrati pa na ta način varujete svoje oralno zdravje.

1. NE DOVOLITE DA SE VAŠA ZOBNA PROTEZA IZSUŠI

Kadar proteza ni v ustih mora biti vlažna. Priporočamo, da se hrani v posebni škatlici ali kozarčku v navadni vodi. Nikoli ne uporabljajte zelo vroče vode in nikoli je ne prekuhavajte, saj se lahko deformira (zvije). Če jo morate prinesti k zobozdravniku in ni v ustih, jo zavijte v vlažno papirnato brisačo in jo tako prinesite v škatlici brez vode.

2. NATANČNO OČISTITE SVOJO ZOBNO PROTEZO Z ZOBNO ŠČETKO ZA PROTEZE

Vsak dan natančno očistite svojo zobno protezo z zobno ščetko, ki je namenjena čiščenju zobnih protez. Ročaji zobne ščetke namenjene za čiščenje zobnih protez so običajno drugače oblikovani, vlakna pa so daljša in trša in drugače razporejena kot pri zobni ščetki namenjeni čiščenju zob. Z zobno ščetko za proteze lahko bistveno bolje dosežete vse predele zobne proteze kot na primer zaponke, mehanizme za pričvrstitev na zobe, kot z običajno zobno ščetko za zobe. Vestno očistite tako zunanji del proteze kot tudi tisti del, ki se naslanja na dlesni. Za čiščenje zobnih protez ne uporabljajte zobnih past z abrazivi, da ne postane hrapava. Na hrapavo površino se namreč nabere več oblog, in težje jih je odstraniti.

3. RAZKUŽITE ZOBNO PROTEZO

Za razkuževanje in shranjevanje zobne proteze kadar ni v ustih uporabljajte škatlice ali kozarčke, ki jih uporabljate samo za zobne proteze. Priporočamo, da vsak dan po tem, ko zobno protezo natančno mehansko očistite nato pa še natančno razkužite z razkužili, ki se v ta namen dobijo v lekarnah in drogerijah. Ravnajte po natančnih navodilih proizvajalca razkužilnih pripravkov za proteze. Po razkuževanju protezo dobro izperite pod tekočo vodo in jo v običajni vodi tudi hranite.

4. ODLAGAJTE ZOBNO PROTEZO

Pomembno je, da vsak dan za nekaj ur svoje zobne proteze ne nosite. Priporoča se čas 6 – 8 ur. Toliko potrebuje vaša sluznica dlesni, da si oddahne od pritiska, rečemo, da se prediha. Pod protezo, ki je stalno v ustih se namreč rada naredi okužba z glivico, ki je lahko izredno trdovratna. Ker je material za zobne proteze porozen se ta glivica lahko naseli še v porozne predele proteze in je ne moremo odstraniti drugače, kot da izdelamo novo zobno protezo. Če ste ravnokar dobili novo zobno protezo zamenjajte škatlico za hranjenje z novo, prav tako pa zamenjajte zobno ščetko za čiščenje proteze.

5. SKRBITE ZA SVOJA USTA

Z zelo mehko zobno ščetko vsako jutro, preden vstavite zobno protezo v usta, nežno oščetkajte dlesni, lice in nebo. Z običajno zobno ščetko pa morebitne zobe, ki jih imate v ustih. Ščetkanje lica, brezzobe dlesni in neba s teh predelov odstrani oblogo, ki se je morda nabrala čez noč ter pospeši, stimulira prekrvavitev.

6. POSVETUJTE SE S SVOJIM ZOBOZDRAVNIKOM

Vedno obiščite svojega zobozdravnika, če se vam proteza zlomi, odkruši, izpade kak zob ali če postane preohlapna. Ne poskušajte je popravljati sami, saj jo lahko poškodujete tako, da je ne bo več mogoče popraviti. Pojdite na kontrolo tudi kadar nimate težav, saj lahko zobozdravnik opazi spremembe, ki vam sicer ne povzročajo težav, lahko pa so potrebne pozornosti ali celo zdravljenja.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.