Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

7 RAZLOGOV ZAKAJ VAM ZOBOZDRAVNIK PRIPOROČI IZDELAVO ZOBNE PREVLEKE

7 razlogov zakaj vam zobozdravnik priporoči izdelavo zobne prevleke
7 razlogov zakaj vam zobozdravnik priporoči izdelavo zobne prevleke

Zobne prevleke in mostički so najpogosteje izdelani z namenom, da pokrijejo preveč poškodovan zob ali kot zobna prevleka na implantatu.

Zobozdravnik vam bo priporočil izdelavo zobne prevleke:

  1. Z zobno prevleko bo obnovil zobno krono, ki je ni mogoče obnoviti s plombiranjem.

  2. Zaščitil bo preveč razpokano zobno krono, da se razpoke ne bi širile na korenino.

  3. Z zobno krono bo obnovil odlomljen zob.

  4. Z zobnimi prevlekami povezanimi v mostiček vam bo nadomestil manjkajoče zobe.

  5. Estetiko zabarvanih zob ali zob, ki nimajo ustrezne oblike vam zobozdravnik lahko zelo lepo korigira z zobno prevleko.

  6. Večini zob, ki imajo zdravljene koreninske kanale je potrebno vrniti obliko in funkcijo. To lahko dobro dosežemo z zobnimi prevlekami.

  7. Implantat je vijak, ki v kosti nadomešča korenino. Zobno krono pa je potrebno izdelati individualno za vaš ugriz tako, da zobozdravnik na implantat naredi zobno prevleko.

Vrzel, ki ostane po puljenju zoba lahko povzroča več težav. Poleg tega, da si na tem mestu ranimo dlesen kadar žvečimo trdo hrano, hrane ne prežvečimo v zadostni meri, kar lahko povzroči težave s prebavo.

Zobje ob vrzeli se lahko začno nagibati v vrzel, s tem pa se zniža ugriz in lahko nastanejo težave v čeljustnem sklepu. Ob nagnjenem zobu zaradi sil žvečenja pod kotom pogosto pride do izgube kosti in nastanka obzobnega žepka. To pa lahko vodi v prezgodnjo izgubo zob ob vrzeli.

Če vrzeli dolgo ne oskrbimo se lahko le – ta zaradi nagiba sosednjih zob v vrzel tako zmanjša, da kasneje take vrzeli brez predhodne ortodontske priprave ne moremo več oskrbeti.

Kadar zadnjih zob dlje časa ne nadomeščamo lahko pride do znižanja ugriza do te mere, da kasneje v tem področju protetična oskrba ni več mogoča brez dviganja ugriza ali pa sploh ni več mogoča.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.