Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

ALI STE VEDELI, DA VAM LAHKO PODLOŽITEV ZOBNE PROTEZE VRNE DRUŽABNO ŽIVLJENJE?

Ali ste vedeli, da vam lahko podložitev zobne proteze vrne družabno življenje?
Ali ste vedeli, da vam lahko podložitev zobne proteze vrne družabno življenje?

Zobna proteza mora dobro nalegati na dlesen, ne sme biti preohlapna ali pretesna.

Ob izdelavi nove proteze lahko prve dni po vstavitvi korigiramo protezo, kadar kje tišči, zato je dobro, da pridete k zobozdravniku na korekcijo vedno v času, ko ste imeli nekaj ur pred tem zobno protezo v ustih. Tako bo vaš zobozdravnik iz rdečine na mestu, kjer zobna proteza tišči – žuli lahko zobno protezo korigiral le toliko, da proteza ne bo več tiščala. Če rdečine v ustih ne bo mogel videti vam ne bo mogel korigirati proteze.

Sčasoma lahko zaradi kasnejših procesov remodelacije kosti pride do tega, da postane zobna proteza v delu, kjer je naslonjena na dlesen ohlapna. Ohlapna pa proteza lahko nastane tudi, če ste precej shujšali. Zato postane nestabilna, lahko se snema ter med govorom ali hranjenjem celo izpada. Če je ohlapnost velika se lahko tudi zlomi.

Image title

 

 

Podložitev zobne proteze je postopek, s katerim vam vaš zobozdravnik lahko zapolni vrzeli, ki so nastale med obstoječo zobno protezo in dlesnijo. Za podložitev je potrebno vzeti odtis, podložitev pa običajno opravijo v zobni tehniki. Po podložitvi je možno, da bo zobna proteza spet kje žulila. Če prodložena proteza žuli velja enako, kot če se izdela nova. Zobozdravnik vam bo tako zobno protezo pobrusil le na mestih, kjer imate ožuljen predel. Zato vedno pridite k zobozdravniku, ko ste že nekaj časa imeli protezo, ki žuli v ustih.

 

Se vam ali vašim dragim snema proteza med jedjo ali govorom? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907