Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Vnetje neba v ustih

 

Vnetje neba v ustih
Vnetje neba v ustih

Vnetje neba v ustih je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so na primer okužbe, poškodbe, kot posledica draženja z različnimi snovmi.

 

Anatomija neba v ustih

Nebo je zgornji del ustne votline in se nadaljuje v žrelo.

Na nebu ločimo trdo nebo, kjer je sluznica prirasla in je pod njo kost.

Del neba, na prehodu v žrelo imenujemo mehko nebo.

Prehod v žrelo omejujeta nebna loka.

 

Vzroki vnetij neba v ustih

 

 1. Okužbe:

Virusne: Najpogostejša okužba neba v ustih, ki povzroča vnetje, je okužba s herpes simpleks virusom (HSV). Videti je kot otoček skupkov drobnih aft. Okužba – vnetje na nebu je večinoma neboleča ali rahlo pekoča. Tudi afte so običajno virusnega izvora. Videti so kot belkast madež, ki običajno kar močno boli. Običajno trajajo sedem do deset dni in izzvenijo same od sebe. Če se pojavljajo zelo pogosto, je to običajno znak slabše imunske odpornosti.

Bakterijske: od bakterijskih okužb neba v ustih je najpogostejša okužba okužba s sterptokokom, na primer pri angini.

Glivične: Najpogostejša glivična okužba neba v ustih je oralna kandidiaza, ki jo najpogosteje povzroča vrsta Candida albicans. Glivične okužbe ust lahko povzročajo tudi druge vrste gljiv. Glivične okužbe znajo biti trdovratne in zdravljenje lahko traja nekaj tednov do nekaj mesecev. Če se okužbe z glivico ponavljajo, je smiselno narediti bris in ga poslati na mikrobiološko preiskavo ter določiti najustreznejše zdravilo – antimikotik. Zdravljenje glivičnih okužb z antimikotičnimi geli in zdravili je treba nadaljevati še določen čas tudi, ko vidni simptomi že izginejo.

 

 1. Draženje

Vroča in / ali začinjena hrana: Uživanje zelo vroče ali začinjene hrane lahko draži ustno sluznico, tudi nebo.

Kemikalije: Izpostavljenost določenim kemikalijam ali kajenje lahko povzroči vnetje. Le te so lahko prisotne v zobnih pastah, ustnih vodah, domačih pripravkih za čiščenje ali izpiranje ust, hrani in raznih pijačah.

Alkohol: Najpogosteje draži ustno sluznico alkohol. Še posebej, če ga uživamo pogosto in če so koncentracije visoke. Nekatere ustne vode vsebujejo visoke koncentracije alkohola in lahko povzročijo pekoč jezik in nebo v ustih.

 

 

 1. Poškodbe:

Fizične poškodbe: Opeklina zaradi vroče hrane ali pijače, kot so na primer vroč sir, vroča mastna hrana, vroč čaj ali juha in podobno. Poškodbe neba v ustih zaradi trše hrane, kot je na primer ostra skorja kruha, čips, ostre koščice sadja in podobno. Rane lahko povzročijo tudi nenamerne poškodbe z ostrim jedilnim priborom, paličicami ražnjičev, zobotrebci in podobno.

Zobne proteze: Zobne proteze, ki se ne prilegajo več dobro, na novo izdelane zobne proteze, ki jih je treba še prilagoditi, poškodovane, odlomljene zobne proteze, ki imajo ostre robove in podobno. Tudi te lahko povzročajo vnetje neba v ustih.

 

 1. Alergijske reakcije:

– Alergije na hrano, zobni materiali ali zdravila lahko povzročijo vnetje v ustih. Povzročijo lahko oralni alergijski sindrom, ki zajame tudi nebo v ustih.

 

 1. Avtoimuna obolenja:

Bolezni, kot sta na primer pemfigus vulgaris ali lupus, lahko povzročita vnetje ustne sluznice, tudi vnetje sluznice ustnega neba.

 

 1. Sistemske bolezni:

 

Bolezni, kot so diabetes, pomanjkanje vitaminov in gastrointestinalne bolezni (na primer gastroezofagealna refluksna bolezen in hialatalna hernija želodca) ter se lahko kažejo kot vnetje v ustih.

 

Simptomi vnetja neba v ustih

 • Rdečina in oteklina neba
 • Bolečina ali nelagodje, zlasti med jedjo ali pitjem
 • Rane ali razjede na nebu
 • Suhost ali pekoč občutek
 • Bele obloge (v primeru glivičnih okužb)

 

Diagnostika vnetij neba v ustih

Za dobro diagnostiko je potrebna:

Natančna anamneza: Z anamnezo skušamo ugotoviti, ali so spremembe na ustnem nebu posledica sistemskih bolezni, raznih dražečih snovi, ali morebitne okužbe ali poškodbe. Pomembno je ugotoviti, ali se je sprememba zgodila prvič ali se morda ponavlja. Zanima nas, kako redno se ponavlja in kaj so morebitni sprožilci. Zanima mas, kdaj ste spremembo prvič opazili, ali boli, ali se spreminja in podobno.

Fizični pregled: Vizualni pregled ust, kot tudi otip oziroma palpacija, nam dasta dodatne pomembne informacije.

Laboratorijski testi: Brisi ali biopsije za laboratorijsko analizo za identifikacijo povzročitelja okužb se izvedejo in so pomembni, kadar vnetje neba v ustih ne izzvenijo v pričakovanem času ali se pogosto ponavljajo.

 

Zdravljenje vnetij neba v ustih

Za učinkovito zdravljenje vnetij in drugih sprememb neba v ustih je potrebna dobra anamneza ter dobra diagnostika.

 1. Okužbe:

Virusne: V kolikor virusna okužba, ki povzroča vnetje neba v ustih ne izzveni sama od sebe, ali pa je huda in zajame še vsa usta, se lahko predpišejo lokalna ali sistemska protivnetna zdravila.

Bakterijske: Pri bakterijskih okužbah predpišemo antibiotike.

Glivične: Pri akutni glivični okužbi, ki se pojavi prvič, predpišemo oralni antimikotični gel. Pri ponavljajočih se glivičnih okužbah in glivičnih okužbah, ki nikakor ne izzvenijo pa je z brisom in laboratorijskimi mikrobiološkimi preiskavami treba ugotoviti za kakšne vrste glivico gre ter določiti ustrezno zdravilo na podlagi rezultatov brisa.

Pri glivičnih okužbah pod akrilatnimi zobnimi protezami, ki znajo biti izjemno trdovratne, je treba poostriti režim higiene, včasih pa celo izdelati novo zobno protezo.

 

 1. Dražeče snovi in poškodbe:

 • Izogibanje vroči, vreli, začinjeni hrani in pijači.
 • Uporaba ustnih vod s hilauronsko kislino ter izpiranje ust s fiziološko raztopino za pomiritev vnetja.
 • Ustrezna zobozdravstvena oskrba in redne kontrole pri zobozdravniku.

 

 1. Alergijske reakcije:

 • Prepoznavanje in izogibanje alergenom.
 • Antihistaminiki ali kortikosteroidi za huda alergijska vnetja.

 

 1. Avtoimunske in sistemske bolezni:

Dobro urejene sistemske bolezni so ključnega pomena preprečevanja vnetij v ustih.

Pomisliti je potrebno, da so nekatera vnetja v ustih lahko tudi posledica stranskih učinkov zdravljenja z določenimi zdravili, ki lahko povzročajo vnetja v ustih. Vnetja ust pa so lahko tudi stranski učinek zdravljenja raka, na primer kemoterapije ali obsevanja.

 

Preprečevanje vnetij neba v ustih

 • Ohranjanje dobre ustne higiene.
 • Izogibanje dražečim snovem v hrani in pijači ter zobnih pastah ter ustnih vodah. Seveda tudi dražečim snovem, kot sta tobak in alkohol.
 • Uravnotežena prehrana za preprečevanje pomanjkanja hranilnih snovi in vitaminov.
 • Učinkovito urejanje in spremljanje splošnih zdravstvenih stanj.
 • Redni zobozdravstveni pregledi za zgodnje prepoznavanje in reševanje težav.

 

Če sumite na vnetje neba, ki ne izzveni v sedmih do desetih dneh, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom ali zobozdravnikom za natančno diagnozo in ustrezen načrt zdravljenja.

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …

Vam lahko pomagamo še kako drugače?

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.