Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj je potrebno pravočasno plombiranje zob?

Zakaj je potrebno pravočasno plombiranje zob
Zakaj je potrebno pravočasno plombiranje zob

90 % bolezenskih sprememb v ustih ne boli in jih odkrijemo zgolj zaradi rednega pregleda.

Kako obsežen je lahko karies?

Ko opazite luknjo v zobu je običajno karies v globini 2 – 3 krat večji kot škoda ki jo vidite v ustih. Karies je namreč take narave, da v notranji zobovini – dentinu napreduje bistveno hitreje kot v sklenini. 90% kariesa ne morete opaziti sami, lahko pa ga pravočasno opazi vaš zobozdravnik.

Zakaj je tako?

Ker v 90% karies ne povzroča težav s skelenjem, občutljivostjo na toplo – hladno ali sladko – kislo.

Zakaj je potrebno pravočasno zalivanje in plombiranje zob?

Kadar karies zajame dentin zelo globoko lahko bakterije po dentinskih tubulih potujejo v zobno pulpo – zobni živec in povzročijo vnetje zobne pulpe, odmrtje zobne pulpe ali celo granulom, ki lahko traja dolgo, preden ga odkrijemo. Lahko se celo zgodi, da je karies napredoval tako globoko v korenino, da zoba ni več mogoče rešiti in ga je potrebno izpuliti.

Zakaj je tako?

Ker v 90% vnetje pulpe, celo odmrtje ali granulom ne boli in vse naštete in druge spremembe odkrijemo naključno pri pregledih in slikanju zob.

karies, ki ga lahko odkrije le zobozdravnik

 

Kaj lahko storimo, da se izognemo  zdravljenju koreninskih kanalov ali celo izgubi zoba?

Karies je potrebno pravočasno zaustaviti. Dobra novica je, da znamo karies zaustaviti. To lahko naredimo z zalitjem, začasno plombo ali stalno plombo.

Nekateri zobje imajo na griznih ploskvah grabenčke (fisure), ki so zelo globoki, se pogosto temno zabarvajo in jih tudi pri zelo skrbnem ščetkanju ne moremo temeljito očistiti. Zato te grabenčke zalijemo. Večje poškodbe zob zaradi kariesa pa plombiramo.

Zalivanje zob je postopek, pri katerem fisure najprej profesionalno očistimo in nato zalijemo s posebnim zalivanju namenjenim kompozitnim materialom.

Začasne plombe imajo namen zapore zoba pri zdravljenju in zaščiti zob v času do dokončne oskrbe, kadar je potrebno zaradi drugih posegov ali okoliščin dokončno oskrbo zoba odložiti.

Stalne plombe naredimo, kadar nam razmere dopuščajo dokončno oskrbo zoba s plombo.

 

Imate problem z izpadlo plombo ali kariesom – luknjo v zobu?

Naročite se čim prej!  031 656 907