Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj je potrebno zalivanje zob?

Zakaj je potrebno zalivanje zob
Zakaj je potrebno zalivanje zob

Nekateri zobje imajo na griznih ploskvah grabenčke (fisure), ki so zelo globoki, se pogosto temno zabarvajo in jih tudi pri zelo skrbnem ščetkanju ne moremo temeljito očistiti. Zato te grabenčke zalijemo.

Zalivanje - zalitje zob

 

 

 

Zalivanje je postopek, pri katerem grabenčke najprej profesionalno očistimo in nato zalijemo s posebnim zalivanju namenjenim kompozitnim materialom. S tem preprečimo nabiranje hrane v fisurnem sistemu zoba. Ozek in globok fisurni sistem ni dostopen vlaknom zobne ščetke, pa naj se še tako trudimo. Fisurni karies je pri zabarvanih fisurah težje prepoznati, kot če fisure niso zabarvane.

Včasih se zgodi, da stalni zob še ni dokončno izrasel, pa je fisurni karies že prisoten.

Zalivanje ali zalitje zob

 

 

 

 

Nekatere fisure imajo ampulasto obliko. Tako na površini ni videti, da karies napreduje, lahko pa napreduje v globini in neopaženo privede do vnetje zobne pulpe oziroma do zdravljenja zobnih korenin.

Karies zobnih fisur

 

Zelo pomembno je, da se v času, ko izraščajo stalni kočniki (molarji) in ličniki (premolarji), pomaga otroku pri čiščenju teh zob. Zobje so namreč v času izraščanja v različnih fazah izraščanja. Zato so tudi različno visoki. Starši lahko čistite izraščajoče zobe pod kontrolo očesa in lahko dobro ocenite, ali je zobna ščetka dosegla vse fisure.

Pri odraslih nastane podoben izziv za čiščenje pri položajnih anomalijah zob, pri zobeh, ki so se nagnili zaradi puljenja sosednjega zoba in pri osmicah, ki izrastejo pozneje in včasih obtičijo nižje kot ostali zobje.

Vseh naštetih primerih vam polagam na srce: hodite na redne preglede k zobozdravniku.

 

Imate zabarvane fisure? Naročite se čim prej! 031 656 907