Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj lahko nova bela plomba boli na ugriz

Nova bela plomba boli na ugrizVčasih se zgodi, da nova bela plomba boli na ugriz. Vzrokov je lahko več. Bolečina je lahko prehodna ali pa se stopnjuje.

 Zakaj nova bela plomba lahko boli na ugriz?

  • Zob zaboli, ko nanj zagriznemo kaj tršega

Nova bela plomba je lahko v kakšni točki previsoka in takrat zob zaboli, ko zagriznete, in ne, ko ugriz popustite. To se najpogosteje zgodi, če se plombiranje izvede pod lokalno anestezijo in pri obsežnejših plombah, ko je potrebno dolgo držati usta odprta. Takrat se mišični spomin izgubi in pacient težko najde svoj pravi ugriz. Kasneje, ko anestezija popusti in se vrne mišični spomin, pa se lahko pokaže, da je plomba malo previsoka. Po uskladitvi ugriza bolečina na ugriz v nekaj dneh popusti.

  • Zob zaboli – ne takrat, ko zagriznemo, ampak ko ugriz popustimo

Pri novi beli plombi po plombiranju s kompozitnim materialom res včasih pride do bolečine na ugriz.  Teorij zakaj do tega pride, je strokovni literaturi veliko, a enotnega enoznačnega mnenja ni. Včasih bolečine po plombiranju ni mogoče pojasniti. To je po navadi bolečina, ki se pojavi – ne takrat, ko zagriznete, ampak ko popustite ugriz. Nekoliko pomaga, če zob razbremenimo. Včasih dolgo ne izzveni tudi do nekaj mesecev, a počasi izzveneva. 

  • Zob je občutljiv na ugriz in poklep ter dotik

Ko pulpitis preide v nekrozo pulpe, to pomeni, da pulpa odmre. Potreben je čim prejšnji obisk zobozdravnika, da zob odpre in pristopi k endodontsekmu zdravljenju zoba.

 

Kaj pa, če ne boli na ugriz, ampak ves čas?

  • Bolečina po plombiranju je sprva konstantna in težko določljiva

Če je nova bela plomba globoka in je morda bilo narejeno indirektno ali direktno kritje zobne pulpe, je smiselno spremljati vitaliteto. Pri globokih plombah se včasih zgodi, da zob pred plombiranjem ni bolel, po plombiranju pa začne boleti. Razlog je, da so bakterije že bile prisotne v zobni pulpi pred plombiranjem, a plini, ki so jih proizvajale, so lahko izhajali skozi karies ali netesno plombo. Ko se naredi nova tesna plomba, plini ne morejo izhajati in zob začne boleti.

Bolečina po izdelavi nove bele plombe je konstantna, težko je določiti mesto bolečine. Lahko seva v okolico zoba ali celo v nasprotno čeljust.

V primeru stopnjevanja bolečine, kot je na primer bolečina, ki dolgo ne izzveni po toplotnem ali kemičnem dražljaju, bolečina, ki seva v lice ali čeljust in je neprekinjena, ter bolečina, ki vas zbudi iz spanca, pa lahko nakazuje na vneto zobno pulpo – pulpitis. Če se pulpitis stopnjuje, je potrebno endodontsko zdravljenje zoba.

 

Kaj je pomembno?

Pomembno nam je, da nas obvestite, kadar je zob po plombiranju občutljiv ali boli sam od sebe.

Glede na simptome vam lahko damo nasvet ali vas povabimo na obisk in skušamo eliminirati vzroke po korakih. Najprej ugotavljamo, ali gre za vzroke, ki so najverjetnejši.

  • Ponovno preverimo okluzijo (višino ugriza tudi pri premikih levo, desno in naprej – nazaj). Če se izkaže, da je zob še v kaki točki rahlo previsok, to točko razbremenimo.
  • Če se izkaže, da je bolečina res posledica nove plombe in ne predhodnega slabega stanja zoba, pa zob razbremenimo za vsaj cca 12 mikronov. To naredimo v primeru, ko pričakujemo, da si bo zobna pulpa še opomogla.
  • V kolikor vemo, da je bila plomba zelo globoka, da smo morda na zobu naredili indirektno ali direktno kritje, pa izmerimo še vitaliteto zoba. Če je pulpitis reverzibilen, se bo zob morda umiril, sicer pristopimo k endodontskemu zdarvljenju koreninskih kanalov.

 

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.