Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

3 RAZLOGI ZAKAJ SO ENERGIJSKE PIJAČE SLABA NOVICA ZA VAŠE ZOBE

3 razlogi zakaj so energijske pijače slaba novica za vaše zobe
3 razlogi zakaj so energijske pijače slaba novica za vaše zobe

Energijske in športne pijače so trenutno ene izmed najbolj popularnih pijač na tržišču. S stekleničko ali kantico energijske pijače si kupite nekaj ur energije. Kar je zaskrbljujoče je med rednimi uporabniki veliko najstnikov.

Čeprav se zdijo energijske in športne pijače neškodljive in so na trgu sedaj celo že tovrstne pijače z manj ali brez sladkorja je dobro, da se seznanite z naslednjimi tremi razlogi za skrb, če ste redni uporabnik ali če je redni uporabnik tovrstnih pijač vaš najstnik.

 

ENERGIJSKE PIJAČE POŠKODUJEJO ZOBNO SKLENINO

Sklenina je zaščitna trda zgornja plast zoba. Ima nalogo zaščititi notranjost zoba pri vsakodnevnih »obveznostih, nalogah in opravilih«, ki jih opravljajo naši zobje. Žvečenje, grizenje in mletje so pomembni za dobro prebavo. Zobje sodelujejo tudi pri govoru. Preveč obrabljeni zobje zaradi delovanja kislin lahko izgubijo svojo višino, zato se lahko pojavijo motnje v žvečenju in težave v čeljustnih sklepih. Kadar je sklenina prizadeta se na zobeh lahko pojavijo vdolbine, razpoke ali pretirana obraba zob. Vse te spremembe pa bakterijam olajšajo delo, zato se na takih zobeh prej pojavi karies.

 

UŽIVANJE VELIKIH KOLIČIN ENERGIJSKIH PIJAČ LAHKO POVZROČI PREOBČUTLJIVOST ZOB

Sklenina pomaga zaščititi vaše zobe pred ekstremnimi temperaturami in kislinami. Brez te zaščite bi bilo prehranjevanje zelo boleče. Vse vroče ali hladne pijače in hrana bi nam povzročale bolečine. Na primer vroča juha, vroč čaj, ledene pijače, sladoled …

 

ENERGIJSKE PIJAČE LAHKO POSPEŠIJO RAZVOJ KARIESA

Kadar je sklenina obrabljena se lahko veliko hitreje pojavi karies. Tako gazirane pijače kot energijske pijače lahko pospešijo razvoj kariesa. Če je tovrstnim pijačam dodan še sladkor dobimo dvojni učinek, ki škoduje sklenini vaših zob. Bakterije v ustih namreč pretvarjajo sladkor v kisline, kar povzroči, da je v vaših ustih še bolj kislo okolje.

Redno čiščenje zob je prav tako pomembno, vendar je dobro vedeti, da vsaj 20 minut pred in po normalnem obroku zob ne ščetkamo. Pred obrokom ne ščetkamo, saj s ščetkanjem odstranimo zaščitno plast – poseben sloj, ki se naredi na zobeh iz sline in tako lahko sladkorji in kisline v hrani močneje poškodujejo vašo sklenino zob. Po obroku pa je sklenina malce mehkejša zaradi delovanja kislin in bi s takojšnjim ščetkanjem lahko sklenino bolj obrabili, kot če počakate 20 minut ali več. Časovni zamik ščetkanja pred in po zaužitju športnih in energijskih pijač pa naj bo 30 minut do eno uro.

Dobro skrbeti za vaše zobe pa seveda vključuje tudi redne kontrole pri vašem zobozdravniku. Morda vam lahko pomaga z zaščitnimi premazi zob.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.