Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

8 PRAZNIČNIH ŽIVIL, KI VAM LAHKO POKVARIJO PRAZNIKE IN VAS PRISILIJO DA POIŠČETE POMOČ ZOBOZDRAVNIKA

8 prazničnih živil ki vam lahko pokvarijo praznike in vas prisilijo da poiščete pomoč zobozdravnika
8 prazničnih živil ki vam lahko pokvarijo praznike in vas prisilijo da poiščete pomoč zobozdravnika

Praznični čas spremljalo dobrote vseh vrst na naših mizah. Zdravniki opozarjajo pred prevelikimi količinami zaužite hrane, pred preveč zaužitim sladkorjem ali maščobami, ki lahko poruši ravnovesje v vašem organizmu, ko se pregrešite.

Kaj se lahko zgodi

Vendar vam praznike ali praznovanje obletnic, rojstnih dni, pa tudi piknikov lahko zagreni tudi zlomljen, odlomljen, okrušen zob,  zobna prevleka. Pri zagrizu v trdo hrano pa lahko pride celo do zloma – frakture korenine zoba. Prav tako lahko poči zobna proteza.

Zakaj se lahko zgodi

Praznične mize so bogato obložene, ob njih se družimo in klepetamo. Pri tem pa manj posvečamo pozornost žvečenju. Korenine vaših zob so vpete v kost s posebnimi vlakenci, ki so oživčena.

Kadar si vzamete čas in v miru jeste se pri tem, ko ugriznete v trdo hrano, ki bi vlakenca lahko poškodovala sproži refleks, ki povzroči, da popustite pri sili ugriza. Kadar pa poleg hranjenja delate še druge stvari, kot na primer klepetate, se lahko zgodi, da bo refleks, ko ugriz popustite prepozen ali se ne bo sprožil.

To je podobno, kot če bi prijeli vroč čajnik. Če je prevroč, bomo refleksno odmaknili roko, da se ne bi opekli. Če pa tak čajnik primemo v roko in je ta čajnik izredno dragocen, bodo naši možgani lahko preglasili ta refleks. Čajnika ne bomo spustili, pa čeprav se bomo pri tem lahko grdo opekli.

Najpogostejša praznična živila, ki vas privedejo do zobozdravnika: 

1. Potice, piškoti in druga peciva z oreščki

Običajno so oreščki oluščeni in zmleti. Toda neredko ostane med njimi kakšen košček lupine, ki lahko povzroči neprijetno poškodbo zoba. Nekateri oreščki so lahko praženi, med praženjem pa postanejo izredno trdi. Kadar nepričakovano ugriznete v tak trd košček, lahko pride do poškodbe zoba.

2. Kruh s semeni

Naša domišljija me vedno znova preseneti. Neskončno kombinacij dodatkov semen, oreščkov, sadja in drugih dobrot, ki jih lahko vsebuje kruh vam lahko dodatno popestri praznično mizo. Vendar bodite izredno previdni, največ poškodb zob v naši ordinaciji paciente privede prav kruh s semeni. Imejte v mislih, da so lahko nekatera semena, ki so prepečena trda kot kamenček. Začimbe, ki so dodane prav tako lahko vsebujejo drobne kamenčke. V kruhu z orehi se prav lahko nahaja tudi delček lupine. Koščka olive, ki je dodana v kruh pa se lahko drži delček koščice.

3. Salame in podobni mesni izdelki

Neredko se zgodi, da so v salamah koščki koščic ali celo kosti. V tovrstnih izdelkih pa se lahko nahajajo tudi kamenčki, ki se lahko nahajajo v začimbah, ki tovrstne izdelke obogatijo in jim dajejo slasten okus.

4. Olive in podobne dobrote s koščicami

Olive, češnje in koščičasto sadje, ki se znajde na praznično obloženih mizah zaužijte previdno. Četudi naj bi bile izkoščičene ali so polnjene, se neredko zgodi, da koščica vseeno ni bila odstranjena ali pa je bila le delno odstranjena.

5. Kotleti in druge mesne dobrote s kostmi

Kotleti, perutnina s kostmi in podobne jedi lahko imajo pri hranjenju, ko niste pozorni usodne posledice za kakšen zob, zato kljub prijetnemu druženju previdno izbirajte grižljaje.

6. Šampanjec

Zamašek šampanjca, ki pri odpiranju šampanjske steklenice lahko odleti v nekontrolirani smeri vam celo lahko odbije kak zob, tako velika je lahko sila.

7. Žgane pijače s sadjem

Zelo priljubljene višnje ali češnje v žganju, ki so pogosto aperitiv pred prijetnim druženjem za obloženo mizo vam lahko pokvarijo druženje še preden se je prav začelo. Če pa so servirane na koncu, kot sladica, vam lahko pokvarijo prijetne spomine. Zato jih previdno izkoščičite.

8. Vino in kuhanček

Vino in kuhanček v prazničnem času še posebno tekneta v retro kozarcih iz debelega stekla. Če praznujete na prostem, se kaj hitro zgodi, da se nekdo zaleti v vas ravno, ko ponesete tak kozarec k ustom. Nastanejo lahko boleče in neprijetne poškodbe.

Posebej bodite pazljivi, če imate v ustih zobe z obsežnimi plombami – zalivkami, zobe s koreninskim zdravljenjem ali zobe oskrbljene s koreninskimi zatički. Taki zobje so bistveno bolj krhki in lomljivi.

 

Vam je katero od prazničnih živil pokvarilo praznike? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907