Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

DESET RAZLOGOV ZA ZABARVANJE ZOB

Deset razlogov za zabarvanje zob
Deset razlogov za zabarvanje zob
1. Hrana in pijača

Kava, pravi čaj, sadni čaji, gazirane pijače, rdeče in črno vino ter celo nekatere vrste sadja lahko obarvajo zobe. Prav tako pa pogosta uporaba športnih in energijskih pijač. Skratka naše male razvade, ki nam polepšajo, morda razbremenijo dan.

2. Tobačni izdelki

Kajenje in žvečenje tobaka lahko obarva zobe.

3. Nezadostno ščetkanje in čiščenje medzobnih prostorov z nitko in medzobnimi ščetkami

Včasih je težko osvojiti tehniko čiščenja zob. Zato se na zobeh pojavi obarvanost zob. Obarvanost je večinoma posledica barvil v hrani in pijači ter tobaku.

4. Bolezni

Nekatere bolezni v času razvoja zob lahko povzročijo zabarvanja ali nepravilen razvoj zobnih substanc, predvsem sklenine. Obsevanje v področju glave in vratu in kemoterapija prav tako lahko povzročita zabarvanje zob.

5. Zdravila

Znano je, da lahko jemanje nekaterih antibiotikov na primer tetraciklini in doksyciklini v času razvoja in rasti zob  povzročajo zabarvanje zob. Zato se izogibamo zdravljenju s temi antibiotiki v dobi, ko se zobje razvijajo.

Ustne vode, ki vsebujejo Klorheksidin in Cetylpiridin klorid lahko prav tako zabarvajo zobe.

Zabarvanje zob lahko povzročijo tudi nekatera zdravila proti alergijam, slabokrvnosti, visokemu krvnemu pritisku in nekatera psihiatrična zdravila.

6. Dentalni materiali

Predvsem amalgam in dentalne kovine, ki vsebujejo srebro lahko povzročijo sivo – črno obarvanje zobovine.

7. Staranje

S staranjem se sklenina obrablja, bolj proseva dentin, ki pa ima bolj rumenkasto barvo. Zobje pa postajajo temnejši tudi zaradi zgoraj naštetih dejavnikov.

8. Genetika

Nekateri ljudje imajo že genetsko bolj belo, drugi bolj rumenkasto barvo zob.

9. Vplivi okolja

Predvsem prevelik vnos fluoridov, bodisi iz vode, prehranskih dodatkov ali s prevelikim vnosom z zobnimi pastami in ustnimi vodami lahko povzročijo fluorozo, ki v težjih primerih povzroča tudi zabarvanje zob.

10. Poškodbe

Udarci v zobe lahko povzročijo krvavitev iz zobne pulpe v zobovino in krvno barvilo zabarva zobovino. Zabarvanje je lahko tudi posledica odmrtja zoba zaradi poškodbe ali kariesa.

Nekatere vzroke lahko kontroliramo. Z nekaj preprostimi spremembami življenjskih navad se lahko izognemo zabarvanjem zaradi hrane in pijače ter kajenja in prilagoditve tehnik ustne higiene.

Seveda pa vam zobozdravnik vedno lahko pomaga pri kontroli zabarvanja zob s profesionalnim čiščenjem in poliranjem.

Zabarvanje mrtvega zoba, ki se je zabarval pa lahko posvetlimo z beljenjem.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.