Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ JE ZOBNA OBLOGA – BIOFILM ?

KAJ JE ZOBNA OBLOGA - BIOFILM
KAJ JE ZOBNA OBLOGA – BIOFILM

Morda nismo seznanjeni z izrazom biofilm, vendar je biofilm nekaj s čemer smo v kontaktu vsakodnevno. Biofilm srečamo v naravi in v naših domovih. Spolzka površina na kamnih in kamnitih površinah ob rekah, jezerih in morju so biofilm. Sluz, ki se naredi v kopalni kadi po kotih, ki so slabše dostopna za čiščenje je tudi biofim. Obloga, ki se tvori v ustih in ki povzroča tako karies kot parodonralno bolezen – parodontozo, je le ena od oblik biofilma.

Biofilm lahko tvori ena sama bakterija ali pa skupek mikroorganizmov kot npr. glive, alge … .

Zobna obloga - biofilm

 

Biofilm se v formira tako, da se bakterije prilepijo na površino, ki je mokra ali vsaj rahlo vlažna. Tam začnejo izločati sluzi podobno gelasto snov, ki se lahko prilepi na vse vrste materialov: kovino, plastiko, zobe, materiale za medicinske implantate in tudi na človeška mehka tkiva.

Biofilm se lahko naredi na katerikoli površini, kjer so prisotni mikroorganizmi in nekaj vode. V takih gelastih strukturah se mikroorganizmi razmnožujejo  – rečemo, da biofilm zori v plasteh: novo nastale bakterije se iz take gelaste strukture sprostijo in se spet prilepijo na površino. Tako se biofilm na določeni površini debeli.

 

Zobni biofilm ali zobna obloga

Image title

Tak biofilm je močno pričvrščen na podlago in ga z izpiranjem ne moremo odstraniti. Potrebno ga je odstraniti mehansko. V debelejši biofilm težko prodrejo razkužila in antibiotiki. Danes se že razvrščajo antibiotiki in razkužila tudi po tem, v katere plasti biofilma prodirajo.

Zobne obloge oz. zobnega biofilma torej ne moremo odstraniti le z izpiranjem z ustnimi vodami in prhami. Potrebno je vzeti v roke zobno ščetko, medzobno ščetko ter nitko. Dvakrat na dan. Z raziskavami je bilo potrjeno, da se na čistem zobu v 12 urah naredi toliko zobne obloge – biofilma da začne delati škodo tako na trdih zobnih tkivih – zobeh kot na mehkih – dlesnih.

 

Biofilm – zobna obloga je glavni krivec, da morate k zobozdravniku

Zobna obloga – biofilm je namreč direktni vzrok nastanka kariesa in parodontalne bolezni – parodontoze.

Image title

 

Ampak to še ni vse – nezdravljeno parodontalno bolezen danes povezujemo z nekaterimi splošnimi boleznimi kot so: diabetes, srčno žilne bolezni, nepojasnjene bolezni pljuč, jeter, možganov, biofilm se lahko naseli na ateromih žil, srčnih zaklopkah (tako na okvarjenih kot na umetnih). Biofilm iz ust se lahko naseli tudi na primer na umetnih kolkih, kolenih …

Biofilm se naseli tudi na slabo očiščenih pripomočkih za ustno higieno.

In tako se srečata medicina in ustna medicina.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.