Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

SPOZNAJTE ANATOMIJO ZOB – NAJ BODO ZA VEDNO

Zob ni samo bela zobna krona, ki jo vidimo v ustih. Zobni organ sestavljajo zob in obzobna tkiva.

Človeški zob v ožjem pomenu besede sestavljata del zoba, ki ga vidimo v ustih in ga imenujemo zobna krona, in del, ki je skrit pod dlesno v zobni kosti in ga imenujemo zobna korenina.

Zob sestavljajo trda tkiva:

Na površini zobne krone je sklenina, ki je najtrše tkivo v človeškem telesu. Pokriva del zoba, ki gleda v ustno votlino.

Pod sklenino je osnovna zobna substanca dentin.  Dentin je podoben kostnemu tkivu in se nahaja v kronskem in koreninskem delu zoba.

Površino korenine pokriva zobni cement.

Zob sestavljajo tudi mehka tkiva:

V notranjosti zoba je v zobni kroni pulpina votlina, v koreninah pa so koreninski kanali. V pulpini votlini in koreninskih kanalih  so žile, živci in tkivo, po domače tej pulpi rečemo zobni živec.

Zob ima obzobna tkiva:

Zob na obzobno kost ni togo prirasel, ampak je pričvrščen z drobnimi vezivnimi vlakni, imenovanimi obešalni aparat. Obešalni aparat sestavljajo vlakna, ki pripenjajo dlesen na zob v področju zobnega vratu in so vezivna vlakna, ki potekajo iz zobne površine na kost, ki obdaja kost. Zob in obzobna tkiva skupaj imenujemo zobni organ.

Zobni organ:

Zobni organ torej sestavljajo: zob in obzobna tkiva: dlesen, obzobna kost in manj kot pol milimetra široka špranja med zobno korenino in obzobno kostjo. V tej špranji, ki jo zobozdravniki označujejo kot obzobno – periodontalno špranjo, je vse polno drobnih žilic, živcev in predvsem vezivnih nitk, ki so na eni strani pripete na zobno korenino, na drugi strani pa na obzobno kost, tako da zob visi na teh nitkah. Te nitke zelo učinkovito ublažijo sile, ki nastanejo pri žvečenju in grizenju. Dlesen je ob zobnem vratu pripeta na zob.

Kaj je zobni lok:

Zobje so v zobno vrsto v zgornji in spodnji čeljusti postavljeni tako, da se z zobnimi kronami dotikajo in tvorijo neprekinjen zobni lok, ki je zelo pomemben, saj omogoča normalno delovanje »žvečnega aparata«, kamor poleg zob v obeh zobnih lokih prištevamo še žvečne mišice, jezik, žleze slinavke in čeljustni sklep.

Skupine zob:

Človeški zobje so različno oblikovani. Spredaj so v zobnem loku sekalci – incizivi. Dva centralna in dva lateralna. Imajo obliko dleta in so namenjeni za sekanje hrane. V področju ustnih kotov sta podočnika – caninusa, s katerima hrano trgamo. Nato sledita na vsaki strani po dva ličnika – premolarja in po trije kočniki – molarji, če izrastejo tudi osmice. Kočniki imajo široke grizne ploskve in so namenjeni žvečenju in drobljenju hrane. Tretji kočnik, osmico,  imenujemo tudi modrostni zob.

Mlečno zobovje ima 20 zob. Mlečno zobovje nima ličnikov in tretjih kočnikov.

 

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.