Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Afte v ustih

Afte v ustih
Afte v ustih

Večkrat mi se pojavljajo afte v ustih – kaj lahko storim?

Afte so sila neprijetne

Afte, ki se pojavljajo pogosteje in jih je v ustih več hkrati so lahko hudo neprijetne. Bolezen imenujemo rekurentni aftozni stomatitis (ponavljajoče aftozno ustno vnetje). So virusna ali bakterijska infekcija.

Kdaj se afte pojavijo

Pojavijo se navadno ob padcu splošne odpornosti organizma, ob stresu, kot spremljajoči pojav pri drugih infekcijskih boleznih, pomanjkanju železa in vitaminov in podobno. Pojavljajo se zlasti na sluznici lic, ustnic, jezika redkeje pa na nebu in dlesni.

Kako zgledajo afte

Navadno se začno kot pekoča rdečina, po dveh dneh pa se razvije 2-6mm velika belkasta razjeda. Po 7 -10 dneh se same zazdravijo brez brazgotin.

Velike afte

Včasih se pojavljajo res velike afte, ki so lahko zelo moteče pri hranjenju. Moteče znajo biti tudi pri govoru, še zlasti, če se pojavljajo na jeziku.

Velike pogosto ponavljajoče se afte

Velike afte, ki se pojavljajo neprestano, so lahko simptom Chronove bolezni. Zato je pomembno, da o take vrste aftah obvestite tudi svojega splošnega zdravnika. Usta so namreč začetni del našega prebavnega trakta in Chronova bolezen se lahko odkrije ravno zaradi ponavljajočih se velikih aft v ustih.

 

Kako lahko glede aft ukrepate sami in kako vam lahko pomaga zobozdravnik

Svetujem Vam, da si okrepite splošno zdravstveno stanje. Kadar so težave z aftami pogoste in zelo moteče, se obrneti na zobozdravnika. Na zobozdravnika se obrnite takrat, ko so afte prisotne v ustih, in ne takrat, ko aft nimate. Glede na stanje bo predpisal sredstva, ki vsebujejo lokalne antibiotike, anestitike oz. topikalne streoide. Tako si boste precej olajšali težave. Če bo ocenil, da je stanje resnejše, bo svetoval pregled pri ustreznem specialistu.

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.