Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali bo potrebno okrušen zob ruvati?

Ali bo potrebno okrušen zob ruvati
Ali bo potrebno okrušen zob ruvati

Pred malo manj kot letom se mi je brez razloga sam od sebe odkrušil zob. Ker me ni bolel nisem šel k zobozdravniku. Sedaj pa me je začel boleti. Zanima me, če se da zob še pozdraviti ali ga bo treba ruvati?

Kar brez razloga se zob težko odlomi. Predvidevam, da zob ima karies, ki se je začel nekje na skritem mestu, morda v medzobnem prostoru. Tak karies lahko dolgo ostane neopažen. Imenujemo ga skriti karies. Zobna sklenina je namreč veliko bolj odporna na karies. Luknjica v sklenini lahko zato majhna, notranja zobovina – dentin, pa je veliko mehkejša, zato propada hitreje kot sklenina. Ko propade dovolj notranje zobovine se zunanji skleninski plašč pod silo ugriza odlomi. Zdi se, da se je zob odkrušil brez razloga. Krušenje zoba ali če tak zob postane občutljiv na toplotne ali kemične dražljaje pacienta običajno pripelje do zobozdravnika. Kadar tak zob začne boleti sam od sebe je običajno potrebno pri takem zobku zdraviti koreninske kanale-endodontsko zdravljenje zoba. Šele po uspešnem zdravljenju se lahko tak zob oskrbi s plombo. V kolikor sega karies ali odlom zoba globoko pod dlesen, je morda še mogoče zob ohraniti s postopkom, ki se imenuje podaljšanje klinične krone. Želim Vam, da bi se zob dalo dobro oskrbeti in da puljenje ne bo potrebno, zato se čim prej oglasite do svojega zobozdravnika. Še preden se oglasi zobobol.